Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.11.2007, 14:20:40
Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana is offline
Banned

Data înregistrării: 19.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cod_gabriel
Am impresia din discutia de mai sus ca toata lumea a uitat de FAPTE.
Te mantuiesti prin credinta si prin FAPTE, nu prin credinta si prin rituri.
Desigur, e nevoie si de botez, si de celelalte taine. Dar sa fim seriosi, la noi exista o inflatie de ritualuri care indeparteaza oamenii de biserica. Ritualurile nu se rezuma la sfintele taine.
Din cate am citit si am auzit, daca ar fi sa le fac pe toate, a fi crestin ortodox ar fi un full-time job.
Asa vorbeste DOMNUL:

"Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu;
Nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni." Efeseni II.8-9

"Deci tot asa si in vremea de acum este o ramasita aleasa prin har.
Iar daca este prin har, nu mai este din fapte; altfel harul nu mai este har. Iar daca este din fapte, nu mai este har, altfel fapta nu mai este fapta." Romani XI.5-6

"Stiind insa ca omul nu se indreptează din faptele Legii, ci prin credinta in Hristos Iisus, am crezut si noi in Hristos Iisus, ca sa ne indrepta din credinta in Hristos, iar nu din faptele Legii, caci din faptele Legii, nimeni nu se va indrepta." Galateni II.16

"El ne-a mantuit si ne-a chemat cu chemare sfanta, nu dupa faptele noastre, ci dupa a Sa hotarare si dupa harul ce ne-a fost dat in Hristos Iisus, mai inainte de inceputul veacurilor,
Iar acum s-a dat pe fata prin aratarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce a nimicit moartea ai a adus la lumina viata si nemurirea, prin Evanghelie." II Tim.I.9-10

Faptele nu mantuiesc ele in sine, ci sunt o roada a credintei. Credinta fara fapte este moarta, dar nu ele dau mantuire.

Multa pace si binecuvantare! :)

Reply With Quote
Vechi 28.11.2007, 14:27:00
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Stiu ca faptele singure, fara credinta, nu aduc mantuirea, dar nici credinta fara fapte.
E adevarat, se poate argumenta ca fara fapte (adica fara a trai asa cum ne-a invatat Mantuitorul prin cuvinte, exemplu personal si prin miracolele Sale) nici nu se poate vorbi de credinta, ci de fatarnicie. Deci, intr-un fel, faptele ar fi inerente credintei.
Dar astea sunt discutii, faptele sunt fapte.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2007, 14:35:40
Darius Darius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.06.2006
Implicit

Pledoaria mea pentru rugaciune ramane aceeasi. Dar, daca iti spui toate rugaciunile randuite de duhovnic si mergi la biserica la fiecare Sf. Liturghie nu it vei bate sotia, nu iti vei fura vecinul, etc. Ba pe deasupra te trezesti ca scoti bani din buzunar sa il dai celui ce cere intrezarind in ochii lui pe insusi Hristos cu care comunici in rugaciune.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2007, 14:39:36
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Darius
Pledoaria mea pentru rugaciune ramane aceeasi. Dar, daca iti spui toate rugaciunile randuite de duhovnic si mergi la biserica la fiecare Sf. Liturghie nu it vei bate sotia, nu iti vei fura vecinul, etc. Ba pe deasupra te trezesti ca scoti bani din buzunar sa il dai celui ce cere intrezarind in ochii lui pe insusi Hristos cu care comunici in rugaciune.
Nu sunt convins ca e asa. La tara oamenii sunt mai credinciosi ca la oras si merg mai mult la biserica, si totusi tocmai acolo violenta casnica si alcoolismul sunt mai raspandite.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2007, 20:20:32
nicolae_nicolae nicolae_nicolae is offline
Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Implicit

Draga Alexandra-Ioana ,ce credinta ai tu?
Reply With Quote
Vechi 29.11.2007, 00:51:03
Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana is offline
Banned

Data înregistrării: 19.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicolae_nicolae
Draga Alexandra-Ioana ,ce credinta ai tu?
Nu sunt adepta a islamului, daca asta te intrebi...:)))

Atat iti spun: ai pus intrebarea asta deja de vreo 2 ori... stii ca infranarea curiozitatii si lipsa cunoasterii, lucreaza rabdarea.. nu?:D

Spre linistea ta, cred ca ai observat dupa mesajele pe care le-am postat deja ca sunt crestina! :thumbsup:

Harul si pacea Domnului sa te insoteasca! :)
Reply With Quote
Vechi 29.11.2007, 19:01:03
ancah
Guest

Implicit

Alexandr-Ioana: [i]daca Hristos nu ne este de ajuns pentru a fi mantuiti... atunci putea sa nici nu vina... inseamna ca a facut lucrarea pe jumatate, /i]

Sunt pur si simplu uimita, cum cei de alt cult sau cei din secte, se invart in cerc, ascunzandu-se in spatele numelui lui Iisus Hristos, dar ramanand in afara Lui.
Alexandra-Ioana, ma ierti, daca gresesc cumva in privinta ta, dar a cumpara o biblie si a o invata pe de rost, afisand acest lucru cu mandrie si cu convingerea ca faci bine, nu este suficient pentru a te mantui. Hristos e Cel Care ne mantuieste, dar nu fara efortul nostru. Iar daca efortul nostru se reduce la a fi botezati, pentru ca pe urma sa ne consideram sfinti, in rand cu Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile, si multi altii, atunci pot sa spun ca ceva nu e in ordine.

O lamurire aduce Sf. Petru in a doua Sa Epistola, in care spune ca avem FAGADUINTA de a ne face partasi dumnezeiestii firi. Dar avem de implinit si noi partea noastra, deci nu primim nimic automat, dupa botez, ci trebuie sa punem si din partea noastra toata sarguinta, si "adaugati la la credinta voastra: fapta buna, iar la fapta buna: cunostinta, la cunostinta: infranarea, la infranare, rabdarea, la rabdare evlavia, la evlavieiubirea frateasca, iar la iubirea frateasca, dragostea."(II Ep. A Sf. Petru 1:5,6).

Toate aceste virtuti se invata in timp, mai intai pe rand, apoi, cand credem ca le-am invatat, toate de odata; suntem pusi tot timpul la incercare, ca sa nu cadem, "caci daca si sara pamantului se strica...". Avand experienta cu Adam si Eva, Dumnezeu nu mai risca sa ne ia in Imparatia Lui, iar noi sa cadem prada ispitei.

Sa nu ne culcam pe urechea bleaga, crezand ca Dumnezeu le face pe toate, fara ca noi sa miscam un deget, in afara de botez si de invatarea pe de rost a bibliei. Era sa uit, mai sunt unii care se lasa de bautura inainte de a se fi atins de ea, crezand ca fac mare fapta de bravura.

E bine sa cunoastem biblia, ca pe cel mai bun indreptar pentru viata si faptele noastre, dar fara a proba prin fapte ca si facem ce scrie in biblie, nimic nu am facut.

Acestea sunt virtutile crestine, fara de care nu ne putem mantui. Dar nu incepem prin a ne mantui, si nu ne pocaim doar prin simpla afirmatie, precum ca ne-am pocait, ci ne mantuim abia dupa un sir lung de incercari, de caderi si sculari in picioare.

De fapt constiinta, ca avem de parcurs acest drum greu, pe care il acceptam cu bucurie, ne desparte de toti ceilalti, care cred ca primesc mantuirea ca pe un cadou, adica gratis, fara aport propriu.

Acest lucru ma face sa fiu bucuroasa ca apartin Bisericii Ortodoxe, iar mandra sunt de toti acei sfinti, care in viata fiind, s-au nevoit si au ajuns, in trup sau nu, sa fie rapiti in Cer. De aceia sunt mandra.

Si inca ceva: traditia, care a facut parte integranta din viata omului de la tara si poate si de la oras, a facut ca oamenii sa se mantuiasca cu valul, ceea ce acum a cam disparut.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2007, 22:19:26
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
De ce sfant, ca construia cate o biserica/manastire dupa fiecare batalie? Pai si Becali a construit multe biserici.
pt.ca STEFAN CEL MARE a construit cele mai multe si au fost construite de el in scop DE MULTUMIRE catre Dumnezeu pt ajutorul dat in lupte,caci avind putina armata ,avea nevoie si de ajutorul de sus care il primea intotdeauna,caci fara acest ajutor nu ar fi izbindit.Aceasta izbinda a sfintului STEFAN sau mai bine zis aceste repetate izbinzi cu ajutorul lui Dumnezeu[cci facea SF.LITURGHIE inainte de fiecare batalie]a scapat EUROPA de islamizare.Deci sa nu confundam scopurile si comparatia cu Becali este cel putin jignitoare si total nelalocul ei si nejustificata.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2007, 11:54:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
Citat:
De ce sfant, ca construia cate o biserica/manastire dupa fiecare batalie? Pai si Becali a construit multe biserici.
pt.ca STEFAN CEL MARE a construit cele mai multe si au fost construite de el in scop DE MULTUMIRE catre Dumnezeu pt ajutorul dat in lupte,caci avind putina armata ,avea nevoie si de ajutorul de sus care il primea intotdeauna,caci fara acest ajutor nu ar fi izbindit.Aceasta izbinda a sfintului STEFAN sau mai bine zis aceste repetate izbinzi cu ajutorul lui Dumnezeu[cci facea SF.LITURGHIE inainte de fiecare batalie]a scapat EUROPA de islamizare.Deci sa nu confundam scopurile si comparatia cu Becali este cel putin jignitoare si total nelalocul ei si nejustificata.
Afirmatia cum ca Stefan a salvat Europa de islamizare este mai mult decat o exagerare sau o minciuna pioasa, e o minciuna sfruntata. Nu e o jignire la adresa ta, ci la adresa celor care lanseaza astfel de basme, din nationalism. Dar crestinismul nu are legatura cu nationalismul, ba din contra, sunt incompatibile.
N-a salvat pe nimeni de la islamizare, nici macar independenta Moldovei n-a putut-o apara durabil - la cativa ani dupa moartea lui, tara a cazut sub turci, in 1512.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2007, 12:19:11
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Faptul ca tara a cazut sub turci dupa moartea lui ce dovedeste ?
La 20 ani Stefan apara tara de invazia turcilor si desi erau inferiori d.p.de vedere numeric , moldovenii i-au invins mai mereu ,mi se pare ca a avut doar 4 infrangeri.
Nu e dovada de nationalism ,tarile occidentale se bazau pe Stefan deoarece turcii incercau sa patrunda in Europa ,de ce sa denigram oamenii de valoare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
de ce Biserica nu face mai mult? anamariaplop2000 Despre Biserica Ortodoxa in general 14 18.05.2010 18:07:25
Biserica Ortodoxa Secreta dor Secte si culte 17 09.11.2009 22:59:20
Astăzi 15 februarie Biserica face pomenirea Sf. Apostol Onisim cristiboss56 Diverse Sarbatori 0 15.02.2009 15:00:31
Biserica face Politica Lui Hristos! Laurentiu Generalitati 0 20.05.2007 19:41:24