![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa mai poate depinde si de abilitatile duhovnicului de a explica si de a se face inteles de catre fiecare enorias in parte, in functie de caracterul sau chiar educatia fiecaruia, nu mai zic si varsta. De multe ori nu e de ajuns sa-i spui cuiva ca "e pacat" si ca "se supara Dumnezeu", trebuie explicatii logice, pertinente, dar pe intelesul fiecaruia. De-asta ma intreb daca nu cumva e posibil ca "harul lucrator" sa nu functioneze la fel de bine sau de mult la fiecare enorias, mai laes ca unii oamnei sunt predispusi spre neascultare si contrazicere, unii chiar spre minciuna, unii zic ca fac si nu fac, altii zic ca nu fac dar pana la urma fac. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum nu știu cum se transpun aceste fapte în cuvinte de teorie, nu știu despre harul lucrător și nu credeam că Dumnezeu ne iartă în funcție de "harismele" părintelui duhovnic. Percepția mea (întărită și de vorbe din popor) este că fiecare preot își asumă și niște riscuri atunci când ne iartă anumite păcate, de aceea unii pot să ducă mai multe, iar alții mai puține. Rog să fiu iertată și corectată dacă am scris prostii. Este doar percepția mea la acest moment. P.S. fallen, nu te contrazic. Doar că modul în care duhovnicii ne influențează depinde atât de ei, cât și de noi. Last edited by Annyta; 23.03.2013 at 20:00:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Se poate schimba preotul la care te spovedesti sau nu? Care este invatatura bisericii ortodoxe? Sunt canoane cu privire la acest aspect? Rog sa raspunda doar cei ce au cunostiinta despre acest subiect.
|
|
||||
|
||||
![]()
Dacă ai motive întemeiate și cu binecuvântarea vechiului duhovnic se poate.
|
|||
|
|||
![]()
Eu n-am avut niciodata un duhovnic. M-am spovedit "pe unde am apucat", ca sa zic asa. Ce ar fi de facut in cazul asta?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum nu vreau sa ma laud, dar deja in momentul cand m-am dus eram convinsa ca pana atunci nu facusem numai lucruri bune, nu mi s-a "revelat" abia atunci... In alta ordine de idei, mai am si eu o intrebare: e ok sa-i spui duhovnicului lucruri pe care nu ai curajul sa le marturisesti si sotului? sotul e indreptatit sa se supere daca afla ca ai marturisit unei terte persoane (duhovnicului) lucruri pe care ar fi tb sa le stiti doar voi doi? |
|
||||
|
||||
![]()
stabilește-te la unul bun și cât de cât accesibil, că timp și distanță.
|
|
|||
|
|||
![]()
Stiti ce mi-e mie frica? Cei de varsta mea sau mai mari, va amintiti cum erau pe vremuri dentistii? riscai sa ramai traumatizat pe viata dc nu aveai noroc sa intilnesti unul bland, si sa-ti pierzi toti dintii doar de frica. Acum se pare ca nu mai simti nimic, oriunde te-ai duce...
Cred ca m-ati inteles ce am vrut sa zic. Bine, acum sunt si persoane care se simt jignite de ex daca li se pun intrebari prea personale, prea intime ( in timp ce altele poate exagereaza cu detalii sordide). Sunt multe persoane de asemeni care din pacate le place sa ascunda gunoiul sub pres si sa nu-l mai dezgroape niciodata,crezand ca asa sunt in siguranta (adica sa-si uite si sa-si renege greselile, sperind ca se vor sterge de la sine). Ca sa revin la discutia anterioara, poate sunt si duhovnici care nu au experienta sau dispozitia necesara sa faca sapaturi in constiinta cuiva, mai ales daca persoana se arata refractara, si poate niuci nu e recomandat sa o faca. Uitarea e si ea un mijloc de protectie randuit probabil tot de Dumnezeu pt cei mai slabi, in timp ce pocainta autentica poate e doar pt cei in stare sa ii faca fata; zic si eu, parerea mea, iertati-ma daca gresesc...probabil sunt subiecti carora dc le-ar arata cineva toate greselile pe care le-au facut, n-ar putea rezista si ar lua-o razna. |
![]() |
Tags |
spovedania |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
BOR fata in fata cu ecumenism&globalizare | sofiaiuga | Biserica Ortodoxa Romana | 21 | 30.10.2012 23:32:47 |
Nedumeriri... | Fafnir | Generalitati | 1 | 04.09.2010 05:46:19 |
Spovedanie | mirc | Generalitati | 29 | 28.04.2010 16:07:32 |
spovedanie | cleopa | Preotul | 5 | 02.07.2008 22:28:11 |
|