Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.03.2013, 18:56:50
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sacramentele au consecințe:
-asupra Grației Sfințitoare
-asupra grațiilor actuale (=harurilor lucrătoare, în terminologie răsăriteană).

Efectele asupra Grației Sfințitoare sunt independente de vrednicia ministrului, după cum a clarificat Biserica cu ocazia controversei donatiste.
Pe de altă parte, efectele asupra grațiilor actuale depind de ministrul care săvârșește Taina sau Ierurgia respectivă. De credincioșia lui. De vrednicia lui.

Efectul asupra Grației Sfințitoare a spovezii (ca și a botezului) este de restabilire a Grației Sfințitoare. Deci, orice spovadă bună (=care întrunește atât condițiile de validitate a actului, cât și condițiile de pregătire din partea penitentului) duce la restabilirea Grației Sfințitoare indiferent cât de nepriceput, nevrednic ori chiar cu sufletul căzut este preotul. Dubiul nejustificat în această privință este păcat grav.

Dar Sacramentele mai sunt, cum am arătat deja, purtătoare de alt fel de grații: sunt grațiile sacramentale. Spre exemplu, spovedindu-mă după fiecare păcat așa cum se cuvine, nu numai că sunt iertat "și de șaptezeci de ori câte șapte", adică sunt din nou în stare de Grație Sfințitoare de fiecare dată, dar și mai "armat", mai puțin predispus spre păcat (dacă nu spre păcat în general, cel puțin spre păcatele din specia spovedită). Această proprietate a Sacramentului Penitențial de a lucra pentru viitor, făcându-mă mai puțin predispus spre păcat o numim grația sacramentală a spovezii.

Ei bine, altitudinea spirituală a preotului influențează această grație sacramentală. Dumnezeu mă iartă chiar dacă mă spovedesc la rușinea Corpului Sacerdotal. Dar întărirea capacității de luptă a sufletului meu nu va fi egală în aceast caz cu situația în care m-aș spovedi la un sfânt în viață.
E vorba cum s-a mai spus parca pe undeva de "harul lucrator". Adica acea capacitate a preotului de a te determina sa nu mai pacatuiesti in viitor, sa renunti macar la acele pacate care te-au robit pana acum. Bineinteles ca daca vezi un preot sau un doctor fumand, de exemplu, cand el iti spun eca nu e bine sa fumezi, nu prea iti vine sa ii dai crezare, sau chiar daca ii dai, te gandesti "trebuie sa fie tare greu ,daca nici el care stie cel mai bine cat de rau face, nu se poate opri". E clar ca trebuie sa fie un exemplu de traire duhovniceasca, zicala "fa ce zice popa nu ce face popa" nu e intodeauna prea convingatoare.
Insa mai poate depinde si de abilitatile duhovnicului de a explica si de a se face inteles de catre fiecare enorias in parte, in functie de caracterul sau chiar educatia fiecaruia, nu mai zic si varsta. De multe ori nu e de ajuns sa-i spui cuiva ca "e pacat" si ca "se supara Dumnezeu", trebuie explicatii logice, pertinente, dar pe intelesul fiecaruia.
De-asta ma intreb daca nu cumva e posibil ca "harul lucrator" sa nu functioneze la fel de bine sau de mult la fiecare enorias, mai laes ca unii oamnei sunt predispusi spre neascultare si contrazicere, unii chiar spre minciuna, unii zic ca fac si nu fac, altii zic ca nu fac dar pana la urma fac.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2013, 19:51:43
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
E vorba cum s-a mai spus parca pe undeva de "harul lucrator". Adica acea capacitate a preotului de a te determina sa nu mai pacatuiesti in viitor, sa renunti macar la acele pacate care te-au robit pana acum. Bineinteles ca daca vezi un preot sau un doctor fumand, de exemplu, cand el iti spun eca nu e bine sa fumezi, nu prea iti vine sa ii dai crezare, sau chiar daca ii dai, te gandesti "trebuie sa fie tare greu ,daca nici el care stie cel mai bine cat de rau face, nu se poate opri". E clar ca trebuie sa fie un exemplu de traire duhovniceasca, zicala "fa ce zice popa nu ce face popa" nu e intodeauna prea convingatoare.
Insa mai poate depinde si de abilitatile duhovnicului de a explica si de a se face inteles de catre fiecare enorias in parte, in functie de caracterul sau chiar educatia fiecaruia, nu mai zic si varsta. De multe ori nu e de ajuns sa-i spui cuiva ca "e pacat" si ca "se supara Dumnezeu", trebuie explicatii logice, pertinente, dar pe intelesul fiecaruia.
De-asta ma intreb daca nu cumva e posibil ca "harul lucrator" sa nu functioneze la fel de bine sau de mult la fiecare enorias, mai laes ca unii oamnei sunt predispusi spre neascultare si contrazicere, unii chiar spre minciuna, unii zic ca fac si nu fac, altii zic ca nu fac dar pana la urma fac.
Dacă îmi permiteți, sper să nu spun prostii: părerea mea este că cel care ne ajută să lepădăm păcatul este Dumnezeu, căci unde sunt păcate sporește și harul vindecător de la Domnul. Nu contest că și duhovnicii sunt diferiți, eu însămi alegându-mi pe unul care am considerat că "mi se potrivește". Nu aș putea spune, în general, că a dus muncă de lămurire cu mine despre cum să mă opresc din anumite păcate, ci prin îndelunga sa răbdare m-a iertat de fiecare dată, dându-mi canon, și neoprindu-mă de la Sfânta Împărtășanie decât de puține ori și pe termen f scurt. De asemenea, de mare folos îmi sunt predicile dumnealui și faptul că atunci când am probleme sau nelămuriri pot să îl întreb și primesc un sfat de urmat.

Acum nu știu cum se transpun aceste fapte în cuvinte de teorie, nu știu despre harul lucrător și nu credeam că Dumnezeu ne iartă în funcție de "harismele" părintelui duhovnic. Percepția mea (întărită și de vorbe din popor) este că fiecare preot își asumă și niște riscuri atunci când ne iartă anumite păcate, de aceea unii pot să ducă mai multe, iar alții mai puține.

Rog să fiu iertată și corectată dacă am scris prostii. Este doar percepția mea la acest moment.

P.S. fallen, nu te contrazic. Doar că modul în care duhovnicii ne influențează depinde atât de ei, cât și de noi.

Last edited by Annyta; 23.03.2013 at 20:00:34.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2013, 09:20:53
klamath klamath is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2013
Implicit schimbare duhovnic

Se poate schimba preotul la care te spovedesti sau nu? Care este invatatura bisericii ortodoxe? Sunt canoane cu privire la acest aspect? Rog sa raspunda doar cei ce au cunostiinta despre acest subiect.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2013, 09:22:28
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Dacă ai motive întemeiate și cu binecuvântarea vechiului duhovnic se poate.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2013, 12:54:42
klamath klamath is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Dacă ai motive întemeiate și cu binecuvântarea vechiului duhovnic se poate.
Eu n-am avut niciodata un duhovnic. M-am spovedit "pe unde am apucat", ca sa zic asa. Ce ar fi de facut in cazul asta?
Reply With Quote
Vechi 27.04.2013, 15:25:23
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Dacă îmi permiteți, sper să nu spun prostii: părerea mea este că cel care ne ajută să lepădăm păcatul este Dumnezeu, căci unde sunt păcate sporește și harul vindecător de la Domnul. Nu contest că și duhovnicii sunt diferiți, eu însămi alegându-mi pe unul care am considerat că "mi se potrivește". Nu aș putea spune, în general, că a dus muncă de lămurire cu mine despre cum să mă opresc din anumite păcate, ci prin îndelunga sa răbdare m-a iertat de fiecare dată, dându-mi canon, și neoprindu-mă de la Sfânta Împărtășanie decât de puține ori și pe termen f scurt. De asemenea, de mare folos îmi sunt predicile dumnealui și faptul că atunci când am probleme sau nelămuriri pot să îl întreb și primesc un sfat de urmat.

Acum nu știu cum se transpun aceste fapte în cuvinte de teorie, nu știu despre harul lucrător și nu credeam că Dumnezeu ne iartă în funcție de "harismele" părintelui duhovnic. Percepția mea (întărită și de vorbe din popor) este că fiecare preot își asumă și niște riscuri atunci când ne iartă anumite păcate, de aceea unii pot să ducă mai multe, iar alții mai puține.

Rog să fiu iertată și corectată dacă am scris prostii. Este doar percepția mea la acest moment.

P.S. fallen, nu te contrazic. Doar că modul în care duhovnicii ne influențează depinde atât de ei, cât și de noi.
Prima data cand m-am spovedit la actualul duhovnic mi-a vorbit despre sfanta Maria egipteanca, si nu era pe vremea asta, cand tocmai am praznuit-o, ci inante de Craciun...
Acum nu vreau sa ma laud, dar deja in momentul cand m-am dus eram convinsa ca pana atunci nu facusem numai lucruri bune, nu mi s-a "revelat" abia atunci...

In alta ordine de idei, mai am si eu o intrebare: e ok sa-i spui duhovnicului lucruri pe care nu ai curajul sa le marturisesti si sotului? sotul e indreptatit sa se supere daca afla ca ai marturisit unei terte persoane (duhovnicului) lucruri pe care ar fi tb sa le stiti doar voi doi?
Reply With Quote
Vechi 27.04.2013, 15:28:14
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de klamath Vezi mesajul
Eu n-am avut niciodata un duhovnic. M-am spovedit "pe unde am apucat", ca sa zic asa. Ce ar fi de facut in cazul asta?
stabilește-te la unul bun și cât de cât accesibil, că timp și distanță.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2013, 15:54:07
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Stiti ce mi-e mie frica? Cei de varsta mea sau mai mari, va amintiti cum erau pe vremuri dentistii? riscai sa ramai traumatizat pe viata dc nu aveai noroc sa intilnesti unul bland, si sa-ti pierzi toti dintii doar de frica. Acum se pare ca nu mai simti nimic, oriunde te-ai duce...
Cred ca m-ati inteles ce am vrut sa zic.
Bine, acum sunt si persoane care se simt jignite de ex daca li se pun intrebari prea personale, prea intime ( in timp ce altele poate exagereaza cu detalii sordide). Sunt multe persoane de asemeni care din pacate le place sa ascunda gunoiul sub pres si sa nu-l mai dezgroape niciodata,crezand ca asa sunt in siguranta (adica sa-si uite si sa-si renege greselile, sperind ca se vor sterge de la sine).
Ca sa revin la discutia anterioara, poate sunt si duhovnici care nu au experienta sau dispozitia necesara sa faca sapaturi in constiinta cuiva, mai ales daca persoana se arata refractara, si poate niuci nu e recomandat sa o faca. Uitarea e si ea un mijloc de protectie randuit probabil tot de Dumnezeu pt cei mai slabi, in timp ce pocainta autentica poate e doar pt cei in stare sa ii faca fata; zic si eu, parerea mea, iertati-ma daca gresesc...probabil sunt subiecti carora dc le-ar arata cineva toate greselile pe care le-au facut, n-ar putea rezista si ar lua-o razna.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
spovedania

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
BOR fata in fata cu ecumenism&globalizare sofiaiuga Biserica Ortodoxa Romana 21 30.10.2012 23:32:47
Nedumeriri... Fafnir Generalitati 1 04.09.2010 05:46:19
Spovedanie mirc Generalitati 29 28.04.2010 16:07:32
spovedanie cleopa Preotul 5 02.07.2008 22:28:11