Citat:
În prealabil postat de klamath
Am o intrebare. Nu are legatura cu ce s-a vorbit mai sus. Nu vreau sa va acuz nici pe dvs. nici pe altcineva de nimic. Mentionez doar ca sunt ortodox. Intrebarea ar fi: ce credeti, se pot mantui si catolicii si ortodoxii? Repet! Nu vreau sa intru in polemica ci vreau doar sa vad punctul dvs. de vedere. Intrebarea e valabila pentru toti care vor sa isi dea cu parerea! Multumesc
|
"Nu exista mantuire in afara Bisericii" spune un sfant parinte (mi se pare, Ciprian al Cartaginei). "Nimeni nu poate sa-l aiba pe Domnul drept tata, daca nu are Biserica drept mama" adauga altul. Eu nu ii pot contrazice pe sfintii parinti, de aceea cred ca se mantuiesc acei catolici care mor in stare de gratie sfintitoare. Daca, prin bunatatea lui Dumnezeu si pe cai pe care El nu a binevoit a ni le dezvalui, exista si schismatici care se mantuiesc, nu se poate spune ca o Biserica schismatica este mantuitoare, ci se poate spune ca exista oameni care se mantuiesc in ciuda schismei. Asemenea lucru ar putea aparea din cauza ca oamenii nu fac intotdeauna alegeri personale in deplina cunostinta de cauza. Ei pot alege sa fie ortodocsi, ori pot alege sa ramana in aceasta stare din cauza ignorantei si a relelor influente, fiind convinsi, in inima lor, ca Biserica Ortodoxa, ori Monofizita, ori Anglicana este Biserica lui Cristos. Astfel, ei pot sa nu fie vinovati de pacatul schismei, desi se afla in mod obiectiv in schisma. Dumnezeu, care cunoaste sufletele oamenilor, ii poate mantui pe acestia.
Eu nu pot sa cred ca bunica mea, care a murit ca ortodoxa, in mod obiectiv in afara granitelor Bisericii, are barat accesul la mantuire. Imi place sa cred ca bunica mea din Moldova, care postea si mergea la slujba in fiecare Duminica, unde auzea neincetat ca Papa e Anticristul si sfintii catolicilor sunt niste criminali, bunica mea pentru care biserica din sat era Biserica si preotul din sat era omul lui Dumnezeu, s-a putut mantui.