![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 17.05.2013 at 11:45:25. |
|
|||
|
|||
![]()
Am vazut intr-un documentar ca in perioada lui Ceausescu inrautatirea a inceput odata cu vizita in Coreea de Nord. Familia fusese invitata in multe tari din vest, dar se pare ca nu le-a placut de acolo ceva, ci doar din Coreea, de asta erau atrasi. Se spune ca pana atunci, din 1965 fusese o perioada buna era ceva mai multa libertate si se gaseau de toate.
Dar au vrut sa faca la fel ca in Coreea de Nord, asa ca s-au apucat de cladiri si proiecte mari si de cultul personalitatii. Pentru proiecte trebuiau bani, care au fost imprumutati. De acolo se pare ca erau datoriile care apoi au fost platite dandu-se totul la export. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si de ce sa nu recunoastem, s-au descurcat destul de bine, fara "fonduri europene nerambursabile". Si ce e mai usor sa treci cu vederea, cultul personalitatii - chiar pe merit, pana la un punct, daca stam sa comparam cu vremurile noastre sau cultul hotiei si a ruinarii unei intregi natiuni, din zilele noastre?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Care este la ora actuala datoria externa a Romaniei? Aprox. 100 miliarde de euro. Ce semn vizibil au ramas din acesti bani?
|
|||
|
|||
![]()
Deci de la coreeni ni s-a tras, bată-i focu... Au căzut, bieții Ceaușescu în ispită și nu și-au mai revenit... Deh, aveai tu dreptate când ziceai că ecumenismul nu e bun, nici măcar în politică...:)
Dacă oamenilor le intrase în cap că Ceaușescu e despot, iar ura înflorise precum metastazele în popor, ce se mai putea face? La fel era și-n țările vecine. În acest context, bine dirijat și din afară, vă întreb: ce-ar fi putut face un monarh? Oare dacă un monarh e perceput ca despot (chit că poate nu are o politică tocmai despotică) va avea altă soartă decât Ceușescu și regimul lui? Eu cred că punerea Bisericii într-o poziție cu totul nepotrivită, persecuția preoților și educarea tinerilor în duh ateist a influențat mult istoria noastră recentă. Nu știu în care perioadă a istoriei românilor a fost atât de otrăvită viața creștinilor, a fost atât de umilită credința oamenilor, ca în ceaușism. Eu cred că asta a contat foarte mult, cu mult mai mult decât alte cauze. De aceea, cred că soluția tot de aici trebuie să vină: din raportarea justă la ce înseamnă Biserica pentru popor. Și din refacerea conștiinței bisericești autentice a românilor, împreună cu conștiința de neam și țară. Monarhia ar fi posibilă și de succes doar în acest fel. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu-ti trebuia vocatie de martir ca sa-ti vezi de credinta ta. Persecutii, minore si doar daca erai membru de Partid sau/mai ales aveai functie importanta in Partid. Bisericile erau goale si manastirile primitoare ca si acum. Dar atunci, ca si acum, romanul era prea comod ca sa-si urmeze chemarea Sfantului Botez. A, si atunci daca vorbeai de Dumnezeu, macar informatorii si securistii te luau in seama. Acum nici atat.
|
|||
|
|||
![]()
Dupa ceausism.
|
|||
|
|||
![]()
Poate pentru don Cezar iudeo-bolșevismul, iudeo-comunismul, leninismul, stalinismul or fi fost mai puțin rele decât ceaușismul.
|
|
|||
|
|||
![]()
Exact: unii sunt asa de (auto-)spalati pe creier de propaganda burgheza, incit nu sunt in stare sa vada cit de elevata e acea perioada, fata de cea actuala, in foarte multe privinte. Doar pentru ca "democratia " ofera mai multe...atractii pentru simturi si pentru intelectul centrat pe livresc si inchipuire, adica atractii pentru iluzii cu alte cuvinte, la asta se reduce superioritatea iluziei burgheze: la numarul iluziilor componente. Se pare ca oamenii/popoarele din "lagarul de Est" au scapat de un zombie si au dat peste Dracu'.
|
|