Citat:
În prealabil postat de Ana-Maria N
Avem de dus o lupta cu noi insine si nu cu cei de langa noi. Ne sunt date incercari pentru a trage invataminte din acestea, chiar si prin casnicii nostrii uneori.
Nu se poate fara Cruce! De aceea cred ca nici nu exista 'suflet pereche', 'sot/sotie ideala'...ci doar Cruce, de care nu trebuie sa fugim...
|
Două sunt căile acestei lupte între viață și moarte care se poartă în sufletul omenesc: monahismul și căsnicia.
Atunci când căsnicia e văzută ca loc al lăfăielilor și al obținerii satisfacțiilor prin celălalt, s-a terminat cu despătimirea și iubirea jertfelnică.
Doar ni se pare nouă că nu ne înțelegem cu soțul ori cu soția. În realitate nu ne înțelegem înlăuntrul nostru. Fie nu ducem războiul duhovnicesc personal, fie îl ducem însă îl pierdem prea ades și dureros și, în loc să ne ocupăm de acest război lăuntric ni se pare că e mai bine să ne ocupăm de războiul cu aproapele. De aici toată confuzia și toate necazurile, dintre care cel mai mare e pierderea harului sau nelucrarea lui în noi, de către noi înșine.
Pe de altă parte, cred că mentalitatea legalistă a unirii soților pentru a căpăta permisiunea să facă sex "la liber", e cu totul păguboasă.
Interdicția asupra unirii sexuale înainte de căsătorie îmbolnăvește puternic sufletul tinerilor, încurajînd rebeliunea/răzvrătirea cu toate consecințele ei catastrofale. Îi face să vadă în Dumnezeu un Părinte normativ, pedepsitor, tiranic.
Problema nu e că
nu ai voie să faci sex înainte de Nuntă, ci mai degrabă că acest lucru e
fără folos duhovnicesc, e o capcană, o rătăcire, o complicație nedorită, un lucru deloc folositor în năzuința ta către izbânda duhovnicească, către deplinătatea curăției, a despătimirii. Ai voie, că nu-ți taie nimeni capul, însă nu te ajută să te apropii de Dumnezeu ci dimpotrivă, îți complică/întârzie drumul și sporirea în Duhul. Îți rătăcești gloanțele în vânt, risipești bogăția sufletească, pierzi odată cu fiecare gând, poftă, dorire și faptă tensiunea lucrătoare a despătimirii și a practicării virtuților.
Or, departe de a dori așa, duhul Iubirii arată că Dumnezeu ne povățuiește pe noi cum să facem ca să nu devenim robii cărnii. Nu ne amenință cu pedeapsa, ci ne atrage la Calea dreaptă, povățuind pe tânăr să se abțină de la plăcerea carnală, să nu-i dea curs doar de dragul ei, întrucât astfel îi va deveni rob. Rob al cărnii, al morții, al zădărniciei. În acest sens, al purtării de grijă, al îndemnului părintesc vine și aducerea celor care se iubesc la Taina Nunții: spre rodirea deplină a iubirii, iar nu spre interzicerea castratoare a sexualității.
Am cunoscut deja prea multe cupluri cu "pașaportul" iubirii sexuale în buzunar dar cu nefericirea conjugală cât casa. Această situație anormală și tristă se datorează, cred eu, neînțelegerii rostului Tainei Nunții: deschiderea porții către Împărăția lui Dumnezeu împreună cu soțul, apoi cu copiii. Adică
formarea unei mici obști unde să se lucreze mântuirea fiecăruia și a tuturor. De la această obște la obștea monahală nu e decât un pas, și, încă, unul neesențial. Doar forma și rânduiala diferă, miezul e același: dobândirea curăției, despătimirea, lepădarea de sine, mântuirea. Nu importă deloc dacă facem sau nu sex atunci când vrea soțul ori soția etc. Acest amestec al sexualității ca mare problemă în Taina Nunții mi se pare trivial.
Reducționismul sexologizant aplicat Tainei ciuntește măreția unirii soților și pune pietre de moară în spinarea călătorului spre Răsărit. Accentul trebuie să cadă în altă parte, așa cum ne învață Biserica, atât în căsnicie, cât și înainte de căsătorie precum și în văduvie și mereu cât trăim sub soare.