Citat:
În prealabil postat de Leonid7
Rapsunsul la care te referi eu nu l-am inteles.Probabil sunt la etapele alea de inceput,in care frica de Dumnezeu primeaza.
Începutul vietii celei adevarate, din om, este frica de Dumnezeu“ (Cuvintele ascetice ale Sf. Isaac Sirul, Cuv. 1, pag. 3)
„Fii întelept, si-ti pune temelie a calatoriei tale teama de Dumnezeu si fara ocoluri în cale, peste putine zile vei fi la usile Împaratiei“
Eu nu am ajuns inca la Usile Imparatiei...
|
Atenție mare când citezi din Isaac, că dacă o faci așa, după ureche, o iei în mod sigur pe un drum înfundat. Ai idee la ce se referă sfântul când vorbește despre "Împărăție"? Aș putea paria că cei mai mulți înțeleg că ar fi raiul post-mortem, beatitudinea compensatorie pentru o viață terestră ratată. Nimic mai fals... "Împărăția" pentru Isaac (și nu numai) este comuniunea fiilor lui Dumnezeu după har cu Sfânta Treime și întreolaltă, care începe încă din această viață și cunoaște alte forme de plenitudine dincolo de moartea fizică. Încercați să rezistați ispitei de a-l prezenta pe Sfântul Isaac ca pe un făcător de platitudini pietiste pseudoduhovnicești, citând lăutărește din firmituri decontextualizate pescuite de pe internet. Fără să fie nepărat un sistematic, în sensul actual al acestui termen, Isaac este un autor complet și destul de explicit dacă ai răbdare să-l cercetezi pe îndelete, fără grabă și, cel mai important, fără dorința de a-l folosi pe post de portavoce pentru ideologia preferată. Însuși Sfântul Grigorie Palama, într-una din epistolele dogmatice, îi scria unui prieten că n-ar fi avut nimic de adăugat la Isaac dacă nu intervenea disputa cu umaniștii aceia care se credeau mai deștepți decât un mileniu de creștinism trăit și mărturisit la modul plenar.
Probabil cineva competent va trebui să-și asume truda de a scrie o carte în care să lămurească terminologia patristică și filocalică, întrucât există o tendință vădită, mai ales printre propovăduitorii ideologiei ortodoxiste, de a aplica retroproiectiv înțelesuri contemporane, grav avariate semantic ale unor cuvinte din lexicul bisericesc sau parabisericesc, unor autori din vechime care foloseau cuvintele respective cu o precizie desăvârșită.