Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.07.2013, 00:35:04
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dar am vazut ca si tu te indoiesti cateodata de uneel minuni.

De asemenea spui ca nu e nevoie de minuni.

Ai spus ca nu ai citit vietile sfintilor
Bine ar fi fost să te asiguri mai întâi că înțelegi ce (îți) scriu. Că doar nu scriu în bengaleza veche.
Desigur, nu e obligatoriu, dar ține de igiena elementară a unei conversații oneste.
Dacă nu faci asta, iată, se întâmplă ca mai sus: scrii neadevăruri.

Cătălin, nu mă îndoiesc de minuni, de minunile Ortodoxiei, de minunile lui Dumnezeu. Cum aș putea să fac asta?
Mă îndoiesc, însă, de "minunile" voastre...

Nu spun că nu e nevoie de minuni, asta doar Dumnezeu hotărăște. Spun că sunt împotriva unei credințe care se nutrește din psihologia tulbure a miraculosului, vecin cu buhăitul cucuvelei, cu sângele găinii negre și cu spaima de mâțe.

Citesc de ani de zile viețile sfinților. E o lectură ziditoare de suflet, necesară pentru mine.
Am aproape mereu, când port rucsacul, un volum din cele 12 - mari (format letter), cu coperțile tari și negre, minunate. Știi despre ce vorbesc?... Le citesc și copiilor, deseori, îi propun și soției să citească (alteori mă îndeamnă ea). Ca profesor am dat de multe ori anul acesta exemple, punctînd ceva din viața unui sfânt. Cu frică de Dumnezeu, cu evlavie și cu riscul permanent de a fi dat afară din învățământ - pentru că sunt prof de psi, nu de religie și pentru că în clasele unde predau sunt mulți copii musulmani sau atei. Dar n-am primit nici o observație critică. Dimpotrivă, am primit recunoștință (din partea elevilor, mai întâi).

Mai ai și alte pietre să-mi atârni în spate?
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 11:51:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Citesc de ani de zile viețile sfinților. E o lectură ziditoare de suflet, necesară pentru mine.
Mai ai și alte pietre să-mi atârni în spate
Eu nu am cum sa stiu ceva despre tine sau despre ce crezi decat din ceea ce tu scrii, altfel ar trebui sa am revelatii. Iar despre Vietile sfintilor imi amintesc ca tu ai spus (acum un an, cred) ca le-ai descoperit atunci si ai inceput sa le citesti. Asta ai scris, asta am inteles. Probabil te-ai exprimat atunci gresit si s-a inteles altceva, acum ai lamurit.
Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Mă îndoiesc, însă, de "minunile" voastre...
Nu spun că nu e nevoie de minuni, asta doar Dumnezeu hotărăște. Spun că sunt împotriva unei credințe care se nutrește din psihologia tulbure a miraculosului, vecin cu buhăitul cucuvelei, cu sângele găinii negre și cu spaima de mâțe.
Nu stiu la ce te referi prin "minunile voastre" si care sunt "voi" si "noi". Reamintesc, ultima data nu erai de acord cu o minune a sfantului Luca al Crimeei scrisa de Cristi, si spuneia chiar ca astfel de lucruri nu au ce cauta pe un forum ortodox. Ma bazez doar pe ceea ce scrii si tu.
Spui de "credința care se nutrește din psihologia tulbure a miraculosului", dar asta apare la cei care au o mai putina credinta sau la cei care nu au cunostinte prea multe. De exemplu in cazul new-age se pune accentul pe manifestarile paranormale. La fel, la noi in cazul celor care nu sunt instruiti, care confunda credinta cu superstitiile, cu manifestarile paranormale, etc. In genul lui Mircea Eliade, acela va vedea o manifestare a divinului atat in minuni, cat si in practicile unei ghicitoare. Sper ca observi ca nu e cazul meu. Daca te referi la ceva anume poti da un exemplu, eu doar pe acestea le stiu si au doar o vaga legatura cu credinta ortodoxa.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 11:57:57
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Eu ma intreb daca in titlu nu scria ceva si de catolicism oare era asa discutata aceasta fotografie? Pentru ca mai sunt si altele de acest gen, fara legatura cu catolicismul, la adresa carora nu s-a spus atat de hotarat ca sunt false. Nici eu nu mi-as fi dat cu pararea, daca nu se afirma in mod vehement ca acea fotografie este trucata.
Exista imagini asemanatoare care nu sunt contestate atat. De exemplu sa intram pe youtube si cautam in motorul de cautare de acolo Sfanta Lumina de la Ierusalim. Vom vedea nu numai fotografii, ci si imagini cu o lumina care nu este naturala, pentru ca nu arde la inceput si e luata pe vata. Apoi ea devine naturala.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 12:45:20
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Sfantul Ioan Maximovici a fost vazut de mai multi credinciosi scaldat in lumina ,uneori stand deasupra solului.
Sa ne indoim si de aceste marturii?
Mie nu imi sunt necesare dar il ajuta pe cel mai putin cunoscator la intarirea in credinta .
Reply With Quote
Vechi 30.07.2013, 15:47:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Sfantul Ioan Maximovici a fost vazut de mai multi credinciosi scaldat in lumina ,uneori stand deasupra solului.
Sa ne indoim si de aceste marturii?
Mie nu imi sunt necesare dar il ajuta pe cel mai putin cunoscator la intarirea in credinta .
Il ajuta poate insa doar daca deja crede neconditionat in anumite lucruri, iar in cazul asta e o chestie circulara, ridicola pe undeva dar probabil asa functioneaza mintea umana, ar fi interesant de facut o analiza mai profunda.
Vechi 30.07.2013, 16:43:54
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Il ajuta poate insa doar daca deja crede neconditionat in anumite lucruri, iar in cazul asta e o chestie circulara, ridicola pe undeva dar probabil asa functioneaza mintea umana, ar fi interesant de facut o analiza mai profunda.
Mie aceste marturii nu imi sunt de folos ,nu ma impresioneaza desi asa a fost.
Totusi am citit pe nerasuflate cartea cu cele 100 minuni ale sfantului
E pe net
Reply With Quote
Răspunde