Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.08.2013, 21:11:51
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jamaica Vezi mesajul
recomandarea e nici macar sa nu te speli pe dinti inainte ca sa nu existe accidente.
Eu cred ca trebuie sa ne spalam pe dinti, din motive de igiena. Daca se intampla sa inghitim din greseala o gura de apa, se aplica canonul pe care l-a mentionat Florin.

Reply With Quote
Vechi 07.08.2013, 21:18:46
Geo_Geo79
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Eu cred ca trebuie sa ne spalam pe dinti, din motive de igiena. Daca se intampla sa inghitim din greseala o gura de apa, se aplica canonul pe care l-a mentionat Florin.
Dar dupa impartasanie??? mai putem sa ne spalam pe dinti?

Eu cred ca nu, pt ca pe langa faptul ca scuipam mai este posibilitatea ca pe langa saliva sa fie si sange (de la gingie, masea)
Reply With Quote
Vechi 07.08.2013, 23:30:29
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geo_Geo79 Vezi mesajul
Dar dupa impartasanie??? mai putem sa ne spalam pe dinti?

Eu cred ca nu, pt ca pe langa faptul ca scuipam mai este posibilitatea ca pe langa saliva sa fie si sange (de la gingie, masea)
Geo,

E limpede că nu ai voie să te speli pe dinți după primirea Împărtășaniei. Nu ai voie să scuipi sau să mănînci măsline (decît fără sîmburi), pește și alte lucruri asemenea. Nu ai voie să dormi imediat, ca să nu salivezi involuntar...

Ideea e să nu cumva să scuipi din greșeală microparticule provenite din Sfîntul Potir. De aceea se obișnuiește ca imediat să mănînci anafură și, mai demult parcă era așa prin unele zone, să bei un păhărel mic de vin.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2013, 23:50:39
Geo_Geo79
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Geo,

Nu ai voie să scuipi sau să mănînci măsline (decît fără sîmburi), pește și alte lucruri asemenea. Nu ai voie să dormi imediat, ca să nu salivezi involuntar...

Ideea e să nu cumva să scuipi din greșeală microparticule provenite din Sfîntul Potir. De aceea se obișnuiește ca imediat să mănînci anafură și, mai demult parcă era așa prin unele zone, să bei un păhărel mic de vin.
Asa stiam si eu dar ce sa-i spun unui om care i se par absurde aceste lucruri (sa nu scuipi dupa impartasanie, sa nu manani masline, peste, etc)
Reply With Quote
Vechi 08.08.2013, 10:11:48
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Geo,
Nu ai voie să
...
mănînci măsline (decît fără sîmburi), pește și alte lucruri asemenea. Nu ai voie să dormi imediat, ca să nu salivezi involuntar...

Ideea e să nu cumva să scuipi din greșeală microparticule provenite din Sfîntul Potir.
Nu inteleg de unde vin asemenea idei. Dar tacamurile cu care mananci la masa dupa impartasanie nu le bagi in gura? Ce faci, le inghiti si pe acelea la sfarsit ca sa nu ramana Sf Impartasanie pe ele din greseala? Iti dai seama cam la culmi ale absurdului se poate ajunge cu un asemenea rationament? ... Dar daca se ating microparticulele de farfurie fara sa vrei (cand iei din farfurie mancarea sau cand pui tacamurile in ea), ce faci, trebuie sa mananci si farfuria? ;-) Inteleg sa nu scuipi - scuipatul fiind un act voluntar de la care te poti abtine - dar sa nu dormi ca sa nu salivezi involuntar? Ce vina ai avea? Nu e din vointa ta. Dar daca stranuti sau tusesti fara sa vrei, stii ca picaturile de saliva sar cu o viteza foarte mare, niciodata nu stii unde pot sa ajunga...
Apropo, la manastiri duminica se mananca de obicei peste - si tot duminica se impartasesc nu numai multi mireni dar si monahi / monahii si apoi mananca la masa cu totii peste (ca sa nu mai vorbim de hramuri cand de obicei e dezlegare la peste)

Last edited by adam000; 08.08.2013 at 10:14:25.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2013, 12:12:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Oare cum se impartasesc diabeticii si alti nevoiasi?

Preotul mi-a spus ca in cazul in care sunt nevolnica si trebuie sa beau putina apa sau sa iau o inghititura de mancare inainte de impartasanie,sa fac asta cat mai de dimineata si apoi sa dorm un pic,ca intre consum si impartasit sa existe o pauza de somn.
Asta ma intereseaza si pe mine. Ce faci daca ai de luat medicamente?
Ma refer la faptul ca te duci la biserica, nu poti sa te culci totusi.
Am vazut ca se mai pot impartasi oameni inainte de slujba (daca nu pot sta pana la momentul Impartasirii generale).
Este destul de problematic insa, pentru ca Sf. Impartasanie ajunge abia pe la 12:00 sau 13:00h si unii trebuie sa ia medicamente, sau nu pot sta fara mancare, sau mai ales apa.
Exact e vorba de diabetici, oameni care trebuie sa ia medicamente pentru inima, antibiotice, pentru alte probleme, medicamente la care nu se poate renunta, sau trebuie luate la ore fixe. La fel diabeticii care trebuie sa manance la ore fixe.

Mie mi-a spus preotul ca se pot lua totusi medicamentele. Si eu stiam inainte ca nu ai voie sa bei nici apa, dar am impresia ca totusi nu este interzis.
Nu stiu. Apa este curata si nici nu ramane in stomac.

Referitor la timpul de dupa impartasanie eu stiu asa:
Chiar trebuie sa mananci/bei ceva, ca sa se duca in stomac (inainte vreme am vazut ca primeai un paharut de vin, sau trebuie sa iei anafura.
Si se mai spune ca e bine sa te culci.

Aici vad ca spuneti altfel. Nu mai stiu.
Vechi 08.08.2013, 13:00:26
Jamaica Jamaica is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Thumbs up

fiecare sa faca cum ii spune preotul. daca trebuie sa iei pastile te duci dimineata la 8 te impartasesti , apoi iti iei si pastilele bei si apa te speli si pe dinti . daca vrei se poate
Vechi 08.08.2013, 16:20:46
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jamaica Vezi mesajul
fiecare sa faca cum ii spune preotul. daca trebuie sa iei pastile te duci dimineata la 8 te impartasesti , apoi iti iei si pastilele bei si apa te speli si pe dinti . daca vrei se poate
Nu stiu daca e chiar asa cum spui tu.
Nu inteleg si poate stie cineva sa spuna ce fel de impartasanie primesc aceia care se duc inainte de slujba din diferite motive (copii, bolnavei etc.)
Daca inca nu s-a facut Sf. Euharistie si restul slujbei, ce fel de impartasanie si de unde/de cand se primeste?
Vechi 08.08.2013, 16:49:53
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Trupul și sângele Domnului este tot timpul prezent în Sfântul Altar. În joia din săptămîna patimilor se transformă mai multă paine si vin. Fiecare parinte știe, din experiență cât ii trebuie peste an.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 11:23:10
Jamaica Jamaica is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Nu stiu daca e chiar asa cum spui tu.
Nu inteleg si poate stie cineva sa spuna ce fel de impartasanie primesc aceia care se duc inainte de slujba din diferite motive (copii, bolnavei etc.)
Daca inca nu s-a facut Sf. Euharistie si restul slujbei, ce fel de impartasanie si de unde/de cand se primeste?
asta nu stiu intreaba preotul ce si cum. mie asa mi-a zis al meu sa ma duc.

la biserica unde ma impartasesc eu se da doar vin nu vin si paine cum am auzit, ati mai intalnit?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Momente ale Liturghiei neintelese inca Florin-Ionut Sfanta Liturghie 29 20.09.2011 16:43:18
In acele zile-un necaz = urgia? Mihai36 Din Vechiul Testament 0 26.06.2011 11:29:22
Sinaxarul lunii ianuarie: patru sfinti egipteni NECTARIE Generalitati 0 07.01.2011 17:02:36
De ce toate acele activități grotești... ca aspect Bunl Despre Biserica Ortodoxa in general 8 10.01.2010 18:26:35
MOMENTE GRELE ! cristiboss56 Umanitare 22 30.07.2007 19:57:32