![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și mie mi se pare extrem de greșit să nu luăm învățătura din Cuvântul lui Hristos, ci din psihologia vremurilor din urmă și din cărțuliile tarabelor, cărțulii cu pagină ieftină, copertă amăgitoare și slovă aiuritoare, prin care suntem îndemnați să ne cerem drepturile-n fața părinților cu vorba răspicată și pumnul ridicat, că doar... merităm, suntem îndreptăți și avem toate legile acestei lumi de partea noastră. Nu vorbesc de cazurile "bolnăvicoase" când copilul e ghiftuit și îmbuibat cu fel de fel de lucruri netrebuincioase sufletului, acestea ținând loc de gratificații afective ori răsplăți emoționale, ci mă refeream la acele povești de viață în care părinții, din dragoste pentru copiii lor și spre a-i menaja, muncesc spre a le oferi acestora tot ce au nevoie. Ei, aici e aici! Într-un asemenea caz, în mintea copiilor se pot declanșa idei de - "eu merit! mie mi se cuvine! sunt copil, ei sunt părinți, normal să mi se dea!" -, iar trecerea de la răsfăț la responsabilitate și de la răzgâială la răspundere nu mai are loc chiar dacă, stadial, vârsta e măricică și cei din jur li se adresează la rând la pâine cu: "Domnule/doamnă". Să fii copil nu e un merit nici personal, nici al părinților, e darul lui Dumnezeu, e voia Sa, e împlinire Cerească și sfântă. Așadar, cinstirea părinților e drumul spre inima acestora, după cum nezădărârea copiilor e poteca spre sufletul lor, iar rugăciunea unora pentru ceilalți aduce echilibrul casnic și concordia familială. Last edited by stireana; 09.08.2013 at 21:28:28. |
|