Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2013, 15:11:23
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Acum, serios, nu vede chiar nimeni subiectivismul de-a dreptul politic si partinic implicit din ideologiile personale, unele de-a dreptul paracrestine, ale unor personalitati, unele chiar sfinti?!
În cazul sfântului Ignatie nu cred că este vorba despre ideologie, nici personală și nici de grup, și nici despre subiectivism politic și partinic. Din cât am citit învățătura lui este ortodoxă, însă cred că nu i s-au pus chiar întrebările care ar trebui de către destinatara acelei scrisori. Și pe cale de consecință nici sfântul nu a răspuns, deși poate că ar fi fost mai bine să se gândească, să își mai folosească și rațiunea, nu doar spiritualitatea. Însă deși nu cred că în cazul sfântului Ignatie poate fi vorba despre ce spune mai sus Barsaumas, trebuie să recunosc că sunt mulți, sau foarte mulți clerici ortodocși, poate și de alte confesiuni, care practică la greu acel subiectivism partinic și asta pentru că, ăsta este adevărul, mulți dintre ei au interese dintre cele mai directe. Plus că preoții mai trebuie de multe ori și să facă tot felul de obediențe față de unii episcopi, și atunci mulți dintre ei sunt în stare de multe lucruri, chiar și să calce în picioare adevărul, numai să își țină pozițiile sau să își crească statutul. Prea mult se comportă ca oameni și prea puțin sau deloc ca și creștini, și atunci nu ne mai mirăm când vedem tot felul de cazuri, care pe unii îi mai și smintesc.

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Se pare ca e o chestie de psihologia religiilor: doar pentru ca e asezat cuvantul "sfant" in fata numelui unei persoane, automat devine demn de incredere, mai ales in indrumarile implicite din opera sa scrisa si in efectele postume ale acelor indrumari.

Si mai este psihologia organizatiei: cand zice cineva ceva care intareste pozitia organizatiei X, fie ea Biserica (de exemplu "doar ai nostri se mantuiesc", sau ceva de genul asta), sau oricare alta mai de anvegura, automat are loc o "strangere a randurilor" in plan mental, ceva precum "da, are dreptate, ai nostri au adevarul". Trebuie sa spun, cu tot regretul si raspunderea, ca etologia gaseste radacinile acestui comportament, de-a dreptul tribal, in lumea necuvantatoarelor.
În ceea ce îl privește pe sfântul Ignatie cred că este vorba despre altceva, anume despre înscrierea lui în mod autentic în curentul Sfintei Tradiții, și de aici îi vine încrederea, recunoașterea și autoritatea pe care a avut-o și o are în rândul credincioșilor, nu doar a acelor ruși din eparhia lui.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57