Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #411  
Vechi 27.07.2013, 19:11:39
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Lightbulb 27 Iulie

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost "Pantoleon", adica "cel in toate puternic ca un leu".

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...mon-96365.html
Reply With Quote
  #412  
Vechi 27.07.2013, 22:11:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit

Sfantul Mare Mucenic, doctor fara de arginti si tamaduitor PantelimonSfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit “doctor fara de arginti”, aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.Sfinte Mare Mucenice și tămăduitorule, Pantelimoane, ție îți vărsăm durerile noastre de multe feluri și tu fără întîrziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne ești mijlocitor, auzind suspinuri înăbușite în noapte, în zi, în pat de suferință, în călătorii, fii celor ce se roagă ție, după nevoile fiecăruia: celor neliniștiți, liniștitor, celor asupriți, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiți în păcate, scutitor, rătăciților îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soților întăritor în căsnicie, celor porniți cu răutate, îmblînzitor și ne întărește în fața necazurilor, căci sîntem slabi și istoviți, sfinte, si astfel cu puterea ta, descătușați de amărăciunile noastre, să petrecem în mulțumire, cîntînd lui Dumnezeu: Aliluia!

Sfantul Pantelimon si noi, urmatorii acestuia.Parintele Teofil Paraianu, vorbind despre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, spune: "E buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin cuvant, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin gand, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin laudele randuite de Biserica, e buna cinstirea pe care o aducem oricarui sfant sub indrumarea Bisericii noastre, dar, iubiti credinciosi, cea mai de capetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfant, este sa ne asemanam cu el.
Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, cu dorinta de bine pentru cel care sufera, asta o putem face si noi; si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon."
Parintele Arsenie Boca are un frumos cuvant, care zice: “Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca.” Drept aceea, sa fim ingaduitori, sa fim iertatori, sa fim binevoitori si atunci suntem, cu siguranta, mergatori pe calea Sfantului Mare Mucenic, doctor fara de arginti si tamaduitor Pantelimon. Sa rostim des aceasta scurt rugaciune, inaintea icoanei sale:
“Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #413  
Vechi 11.08.2013, 21:57:22
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit Sf. Ier. Nifon, Patriarhul ConstantinopoluluiSfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului a fost sârb după tată și grec (din Peloponez) după mamă. Tatăl său se numea Manuel și a fost supraveghetorul copiilor de casă de la curtea voievodului Gheorghe Brancovici (+ 1456). Viața lui a fost în primejdie în această casă din cauza uneltirilor unui alt slujitor. Soția voievodului, doamna Irina, pentru a-l scăpa de pericol, l-a trimis la fratele ei Toma în peninsula Peloponez. Aici, Manuel s-a căsătorit cu Maria, fiica unor oameni cu o situație materială bună și a avut trei copii, doi băieți și o fată. Cel mijlociu a fost Nicolae, viitorul patriarh Nifon. Manuel a murit la puțin timp după aceasta, iar Maria a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru buna creștere a copiilor. Nicolae a fost încredințat călugărului Ioasaf care l-a îmbrăcat în haină monahală ca „frate”. După un timp fratele Nifon a intrat sub ascultarea călugărului Zaharia din orașul Narta, care l-a călugărit. Mai târziu a primit și harul preoției. Mai târziu, Nifon s-a îndreptat spre Muntele Athos unde își petrecea timpul în rugăciune.

În anul 1483, Nifon a fost ales Mitropolit al Tesalonicului, iar în anul 1486, după moartea lui Simeon, a fost ales Patriarh al Constantinopolului. Datorită uneltirilor, Nifon a fost exilat. După doi ani a ocupat din nou scaunul de patriarh al Constantinopolului; însă după scurtă vreme, împăratul l-a exilat în Adrianopol. Aici se afla Patriarhul Nifon, când Radu cel Mare, voievodul Țării Românești (1496-1508) l-a chemat în Țara Românească cu scopul de a conduce și reorganiza Biserica. În anul 1503 înființează Episcopiile Râmnicului și Buzăului. Căsătoria domniței Caplea, sora voievodului Radu cel Mare, cu boierul moldovean Bogdan, care își abandonase soția, nu a fost acceptată de Mitropolitul Nifon, întrucât era împotriva canoanelor bisericești. Aceste neînțelegeri cu domnitorul Radu cel Mare l-au determinat să renunțe la scaunul arhieresc și să se retragă la Mănăstirea olteană Bistrița.

Sfântul Nifon s-a retras în ultima vreme a vieții în Muntele Athos, la mănăstirile Vatoped și Dionisiu, viețuind asemenea monahilor de rând, până la 11 august 1508, când s-a mutat la cele veșnice. La 16 august 1517, a doua zi după târnosirea catedralei ctitorite de Neagoe Basarab la Curtea de Argeș, a avut loc prima canonizare de pe teritoriul țării noastre, a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Moaștele Sfântului Nifon primite de Neagoe Basarab au fost așezate în Catedrala de la Curtea de Argeș, iar din porunca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele moaște au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova unde se găsesc și astăzi.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #414  
Vechi 19.08.2013, 20:35:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat – A fost ostaș în timpul împăratului Maximian (285-305). În timpul unui război împotriva perșilor, care a avut loc în anul 305, Sfântul Andrei s-a rugat Domnului nostru Iisus Hristos pentru a-l ajuta în acea luptă și astfel a învins pe dușmani. El a cerut voie generalului Antioh pentru a lansa acest atac. După luptă ostașii au înțeles imediat că au biruit doar prin rugăciunile lui Andrei. Generalul Antioh a aflat tot atunci, deși nu se aștepta, faptul că este creștin și a încercat să-l determine să renunțe la credința creștină pentru a sluji zeilor, dar fără folos. Sfântul Andrei a fost întemnițat și eliberat, iar după acest moment a mers în Tarsul Ciliciei la Episcopul Petru al cetății pentru a se boteza el și cei 2.593 de ostași alături de care a biruit dușmanii, deoarece nu era botezat niciunul. Supușii lui Antioh au mers pe urmele lor și i-au ucis acolo. Sfintele lor moaște au fost îngropate creștinește de episcop și clerul comunității.


Sfinții Mucenici Timotei, Agapie și Tecla – au primit cununa muceniciei pentru Mântuitorul Hristos în vremea împăratului Dioclețian (284-305) din porunca guvernatorului Urban din Cezareea Palestinei. Timotei a fost ars de viu, iar Agapie și Tecla au fost aruncați la animale sălbatice în două rânduri. Scăpând nevătămați au fost aruncați în mare. Pătimirea lor a fost în cetatea Gaza.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #415  
Vechi 23.08.2013, 20:49:14
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit Sfântul Mucenic LupAstăzi, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Mucenic Lup, viețuitor al vremurilor grele de asuprire a creștinilor, în timpul împărăției lui Aurelian, care, deși născut păgân, a dat dovadă de atâta râvnă pentru Hristos și pentru învățăturile Sale, încât, dorind să se boteze, cerurile s-au deschis și au vărsat apă peste dânsul, primind baia botezului într-un mod care a uimit pe creștini și pe prigonitori deopotrivă.

Sfântul Mucenic Lup (sau Lupus) a trăit în smerenie la sfârșitul veacului al III-lea și începutul celui de-al IV-lea, în cetatea Novae, de lângă Dunărea de Jos, unde a dus o viață apăsătoare de sclav. Localitatea Novae era așezată în provincia Moesia Inferior, unde este astăzi orașul Sviștov, în Bulgaria, pe malul drept al Dunării, în dreptul localității Zimnicea. Pentru acest motiv, mulți sunt de părere că mucenicul s-ar trage din același neam cu noi, românii, deși mineiele românești vorbesc doar în puține cuvinte despre viața acestui mucenic.

După rânduiala societății romane, Lup era sortit să aparțină clasei sclavilor, care nu se bucurau de protecția legilor, nu aveau nici un drept și erau apăsați de munci grele și de lipsuri. De aceea, erau adesea înglodați în multe îndatoriri, năpăstuiți și chiar omorâți fără nici o consecință legală. Cu toate acestea, Lup se bucura de libertate întru Hristos, prietenul celor năpăstuiți, pe care Îl iubea și Îl mărturisea la tot pasul.

Pentru o vreme, Sfântul Mucenic Lup a fost servitorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, mai-marele oștirii din cetatea Tesalonicului, pomenit de Biserică în fiecare an la 26 octombrie. După ce împăratul Maximian i-a tăiat capul Sfântului Dimitrie, Sfântul Lup a înmuiat marginea veșmântului său și un inel în sângele marelui mucenic și mergea cu ele prin cetate, mărturisind credința cea adevărată și săvârșind multe minuni, tămăduindu-i pe oameni de boli și neputințe. După cum aflăm din Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, acesta și-a încredințat toată averea slugii sale, Sfântul Lup, iar el, la rândul său, a împărțit-o săracilor.

Se spune că într-o zi, mâniindu-se, a luat idolii cei lipsiți de viață ai păgânilor și i-a sfărâmat, iar pe alții i-a scufundat în adâncul apei. Ca urmare, Lup și-a atras ura închinătorilor la idoli, iar aceștia s-au năpustit asupra lui cu săbiile trase, voind să-l taie, însă Dumnezeu le-a întunecat mințile și s-au tăiat între ei ca niște nebuni, timp în care sfântul nu înceta să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, fiind plin de credință, de înțelepciune și de darul lui Dumnezeu.

Împăratul Maximian, care încă se afla în Tesalonic, auzind de aceste fapte ale Sfântului Lup, a poruncit să fie căutat de ostași și apoi ucis. Cu toate acestea, pentru râvna puternică a mucenicului, Dumnezeu îi ținea departe pe cei care îl căutau mereu ca să-l ucidă. Se pare că, odată, prigonitorii Sfântului Lup, văzând că nu pot nicicum să se apropie de el, au încercat să îl țintească cu arcul, dar la fel, Dumnezeu îl apăra, iar săgețile, în loc să-l rănească pe mucenic, se întorceau asupra arcașilor, iar ei se răneau unii pe alții. Atunci, mărturisesc vechile scrieri, de vreme ce mucenicul lui Hristos încă nu era botezat și nu dorea să moară în mâinile chinuitorilor fără de Sfântul Botez, acesta s-a rugat la Dumnezeu și îndată din cer s-a vărsat apa peste dânsul, botezându-se în chip miraculos.

După această minune, Sfântul Lup s-a dat singur și de bunăvoie în mâinile păgânilor, ca un mielușel spre înjunghiere. Deși a fost supus la nenumărate chinuri, nu a încetat niciodată să-L mărturisească pe Hristos. În cele din urmă a fost osândit la tăiere cu sabia, astfel încât, în ziua de 23 august, anul 304, Sfântul Lup a trecut la viața cea plină de dreptate și de frățietate în Împărăția cerească.

Cinstirea lui s-a făcut mereu în cetatea Novae și în împrejurimi cu multă evlavie de către populația creștină daco-romană. La sărbătoarea lui luau parte și creștinii din clasele de jos, precum și cei din înalta conducere. Astfel, ni se relatează că, pe la sfârșitul veacului al VI-lea, prințul Petru, fratele împăratului bizantin Mauriciu (582-602), a vizitat cetatea Novae, unde a ajuns tocmai în ziua sărbătoririi cu multă evlavie și strălucire a smeritului Mucenic Lup, care a trăit și s-a jertfit pentru Hristos, Părintele săracilor, în această cetate
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #416  
Vechi 27.08.2013, 20:02:49
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit Sfântul Mucenic FanurieDupă tradiție, Sfântul Fanurie s-a născut în Rodos din părinți păgâni și bogați, fiind cel mai mare dintre cei 13 frați. După ce tatăl său a murit năprasnic, familia lor a sărăcit, iar mama Sfântului a început a duce, în ascuns, o viață păcătoasă. Când a văzut că fiul ei, Fanurie, a aflat aceasta, ea a murit, iar Fanurie a părăsit cetatea, fugind în locuri pustii. Acolo, din voia lui Dumnezeu, a întâlnit un pustnic care l-a adus la cunoașterea Evangheliei și l-a botezat, apoi l-a învățat să viețuiască potrivit poruncilor lui Hristos. După o vreme, primind chemare de la Dumnezeu, Sfântul Fanurie a început să propovăduiască pe Hristos în cetățile păgâne din apropiere, apoi, a fost prins de închinătorii la idoli și pus la chinuri. Icoana descoperită în străvechea biserică din Rodos înfățișează în 12 scene mucenicia lui astfel: Sfântul a fost adus înaintea unui dregător păgân, mărturisindu-și cu îndrăzneală credința, apoi a fost bătut cu pietre, a fost întins și bătut cu toiege, sfâșiat cu unghii de fier, întemnițat, adus din nou la judecată, ars cu făclii, tras pe roată, aruncat în groapa cu lei, strivit cu o piatră grea, adus într-un templu păgân unde i s-au pus cărbuni aprinși în palme și, în cele din urmă, omorât în foc.

Din pricina vitregiilor vremii, viața Sfântului a fost uitată până când s-a descoperit icoana sa în veacul al XIV-lea.

În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, pe când insula Rodos, din Marea Mediterană, era sub stăpânirea Cavalerilor ioaniți, conducătorii insulei au început unele lucrări de refacere a zidurilor cetății. Atunci muncitorii au dezgropat ruinele unei biserici străvechi, unde se aflau mai multe icoane, dintre care una era uimitor de bine păstrată. Credincioșii ortodocși au dus icoana la arhiepiscopul Nil (1355-1369), care păstorea în vremea aceea. El a descifrat inscripția de pe icoană, arătând că ea îl înfățișează pe Sfântul Mucenic Fanurie, despre care nu se știa nimic până atunci. Pe icoană era pictat chipul Sfântului, ca un tânăr ostaș, purtând în mâna dreaptă o cruce și o lumânare aprinsă, iar de o parte și de alta erau 12 reprezentări ale chinurilor îndurate de acesta. Înțelegând că Dumnezeu ne-a descoperit un Sfânt din vechime, peste care se lăsase negura uitării, creștinii au reconstruit vechea biserică în cinstea nou arătatului Sfânt Fanurie, considerat de atunci ocrotitorul insulei Rodos. Se spune că, în jurul anului 1500, călăuziți de o lumină cerească, păstorii au descoperit, pe un munte din apropiere, o peșteră în care era mormântul Sfântului.

La puțin timp după aflarea icoanei sale, Sfântul a început să săvârșească minuni. Astfel, trei diaconi din Creta au plecat în Peloponez unde au fost hirotoniți preoți, întrucât stăpânirea venețiană nu îngăduia venirea unui arhiereu ortodox în Creta. La întoarcere, cei trei preoți au fost luați robi de pirați și vânduți la trei stăpâni musulmani din Rodos. Ajungând robi în Rodos, cei trei preoți au auzit de nou arătatul Sfânt Fanurie și au început să i se roage pentru a fi eliberați. Sfântul s-a arătat în vis de trei ori celor trei stăpâni care-i țineau pe preoți robi și, prin înfricoșări, i-a înduplecat să-i eli-bereze. Astfel, cei trei preoți au plecat în Creta ducând cu ei o icoană a Sfântului Fanurie și vestind tuturor minunea eliberării lor prin arătarea Mucenicului.

În popor, există obiceiul de a se împărți turte săracilor de ziua Sfântului Fanurie, care făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale.

Numele Sfântului, în limba greacă, înseamnă „cel ce arată” și, de aceea, este considerat aflătorul lucrurilor pierdute și arătătorul căii de urmat în vreme de îndoială.

Biserica îl prăznuiește în fiecare an, în ziua de 27 august, ca pe un Sfânt Mucenic făcător de minuni.

Hramul parohiei „Mihai Bravu - Sfântul Fanurie” din București

Pentru credincioșii și slujitorii Parohiei „Mihai Bravu - Sfântul Fanurie” din București (Str. Cerceluș, nr. 18, sector 3) este o zi de sărbătoare și bucurie prilejuită de hramul parohiei. În seara zilei de luni, 26 august, începând cu ora 18.00, au fost săvârșite în biserica parohiei slujba Vecerniei, a Litiei și a Acatistului Sfântului Mucenic Fanurie, iar în ziua hramului, slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii, după cum a precizat Părintele Cristian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie”.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #417  
Vechi 27.08.2013, 20:04:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit Sfântul Mucenic Fanurie sărbătorit la Mănăstirea StavropoleosSfântul Mucenic Fanurie a fost cinstit, astăzi, 27 august 2013, la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală. Deși mănăstirea nu îl are ca ocrotitor, totuși i-a dedicat o cinstire specială.

Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS Stavrofora Mihaela Luchian, stareța Mănăstirii Stavropoleos: „Este un obicei al locului de a-l cinsti pe Sfântul Mucenic Fanurie și oamenii care îl iubesc vin și sunt alături de noi în ziua de 27 august. A fost săvârșită slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, după care, împreună cu credincioșii care au participat la slujbe, am mers în curte unde am gustat colivă și ne-am bucurat”.

Un alt locaș de cult care astăzi și-a sărbătorit hramul este Mănăstirea „Sfântul Fanurie” - Siliștea Gumești din județul Teleorman.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #418  
Vechi 28.08.2013, 19:34:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.009
Implicit

TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI PROOROC IOAN BOTEZĂTORULCredincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici sărbătoresc joi, 29 august, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, profetul care a dezvăluit lumii, prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu. Cultul său s-a dezvoltat în timp, iar Biserica, și în Răsărit, și în Apus, i-a consacrat, ca și Maicii Domnului, mai multe sărbători importante în timpul anului bisericesc : Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Nașterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) și Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Considerat Înaintemergatorul Domnului, Sf. Ioan este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament.
În această zi, creștinătatea prăznuiește cu evlavie și tristețe Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se încheie pe 31 august.
Prin viața ca și prin moartea sa, Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub denumirea de Înaintergătorul și Botezătorul Domnului, rămâne pentru Creștinătate un Profet și un model de viață spirituală ireproșabilă. Sfântul Ioan îi învăța pe contemporanii lui să lupte până la moarte împotriva păcatului, să respecte dreptatea, să asculte Legea lui Dumnezeu, pentru a înainta astfel în virtute.
La acest praznic de doliu și de post aspru, Biserica face pomenirea morții martirice a Profetului Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeți. Totodată, praznicul îl cinstește cu laudele cuvenite pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare postitor și rugător dintre oameni, un apostol al pocăinței, care mustra cu asprime pe cărturari și pe farisei, numindu-i năpârci și pui de șerpi. Ioan a fost profetul care striga în pustiu:"Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor (Matei 3,2).

ISTORICUL SĂRBĂTORII
Pentru Ioan cea mai importantă școală de formare duhovnicească, ca propovăduitor al pocăinței și botezător al lui Iisus a fost Pustiul Iodanului. Cuvântul lui Ioan Botezătorul era îndrăzneț . El nu l-a cruțat nici pe regele Irod Antipa, tetrahul Galileei, pentru păcatul său de a se căsători cu Irodiada, soția fratelui său, Filip, când acesta era în viață. Din căsătoria cu Irodiada, Filip a avut o fiică, Salomeea.
Au rămas vestite în istoria creștinismului vorbele moralizatoare ale Sfântului Ioan:" Nu ți se cade ție să ai de soție pe femeia lui Filip, fratele tău !"
Din Evanghelie aflăm că Irod l-a întemnițat pe Ioan pentru curajul său, iar Irodiada, care nutrea o puternică ură împotriva Proorocului, aștepta un prilej de răzbunare. Irod și-a sărbătorit ziua de naștere cu mare fast, în apropierea Paștelui, invitându-i la această aniversare pe nobilii regatului. Era momentul ca Irodiada să se răzbune.
Cu acest prilej, fiica ei, Salomeea, a dansat cu voluptate în fața oaspeților. Ea a fost admirată de toți nobilii invitați la ospăț și mai ales de Irod, care i-a promis drept, recompensă orice i-ar cere, chiar și o jumătate din regat.
Sfătuită de mama sa, Salomeea i-a cerut regelui drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul. Irod a fost derutat, dar trebuia să-și respecte jurământul, pentru că de față erau cei mai importanți nobili din regat. Sentința a fost executată imediat. Un soldat l-a decapitat pe Sfântul Ioan, care era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus.
Capul însângerat a fost adus pe un platou, iar Salomeea i-a prezentat Irodiadei mult așteptatul trofeu.
Irod se temea, totuși, că Ioan ar putea învia, dacă trupul ar fi îngropat alături de cap. De aceea, regele le-a dat ucenicilor Sfântului, doar trupul acestuia. Ei au mers în cetatea Sevastia și l-au îngropat, după care au mers la Iisus să-i mărturisească sfârșitul mucenicesc al Proorocului Ioan. În schimb, capul Sfântului a avut o istorie tulburătoare: la început a fost îngropat de Irodiada în curtea locuinței sale, la mare adâncime.

ISTORIA ZBUCIUMATĂ A MOAȘTELOR SFÂNTULUI IOAN
Capul Sfântului Ioan Botezătorul se numără printre cele mai venerate moaște. După tradiția Bisericii, Capul Sfântului Ioan a fost „pierdut" de trei ori și tot de atâtea ori a fost găsit- „ aflat". În calendarul Ortodox sunt rânduite cele trei „Aflări"(descoperiri) ale Capului Său, care sunt prăznuite astfel: pe 24 februarie-„Întîia și a Doua Aflare"a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe 25 mai se omagiază a treia „Aflare"a Capului Sfântului Ioan.
Tradiția creștină , spune că doar Ioana, soția dregătorului lui Irod știa unde a îngropat Irodiada capul Sfântului Ioan. În mare taină, ea l-a dezgropat și l-a înhumat, într-un vas de lut, în mare secret, în Muntele Eleonului ( Muntele Înălțării).

PRIMA „AFLARE"
După mulți ani, un proprietar bogat și credincios s-a călugărit sub numele de Inochentie. El a ajuns pe Muntele Eleonului, zidindu-și acolo o chilie. În timp ce săpa și pentru temelia unei bisericuțe, monahul a găsit vasul de lut care ocrotea Capul Sfântului Ioan. Călugărul l-a păstrat în bisericuța sa, până când a intuit că va trece la cele veșnice. De teamă că va fi pângărit de păgâni, călugărul l-a îngropat din nou acolo unde l-a găsit. În timpul Sfinților Împărați Constantin și Elena ,Proorocul Ioan s-a arătat în visul a doi călugări și le-a cerut să-i dezgroape capul. Acest moment este socotit „Prima Aflare" a veneratului cap.

A DOUA „AFLARE" A CAPULUI SF. IOAN
După ce Sfântul Ioan le-a dezvăluit călugărilor, locul unde este îngropat capul său, cei doi monahi i-au îndeplinit dorința Proorocului, iar după ce le-au dezgropat, au purtat moaștele într-un sac oriunde mergeau.
După un timp, cei doi s-au împrietenit cu un olar și i-au dat acestuia sacul, să -l mai ducă și el.Sfântul Ioan s-a arătat în visul olarului, cerându-i să fugă de călugări.
Moaștele ocrotite de olar, i-au adus acestuia multe bucurii. Când și olarul a intuit că nu mai are mult de trăit, el a pus capul Sfântului Ioan într-o raclă și i-a încredințat-o surorii sale.
La rândul ei, sora olarului a dăruit-o călugărului Eustatie, care locuia într-o peșteră. Aici, moaștele au făcut numeroase minuni, iar călugărul le spunea credincioșilor, care veneau să se roage la el, că toate minunile sunt rodul puterilor sale. Aflând că va fi trimis în exil, călugărul Eustatie a îngropat moaștele .

A TREIA „AFLARE"
După un timp, peștera unde a locuit Eustatie a fost locuită de mai mulți călugări credincioși, care au înălțat în apropiere o mânăstire. Prin anul 452, arhimandritul Marcel, starețul mănăstirii, a văzut în apropierea orașuli Emesa un foc foarte mare, în timpul unei slujbe. Așa s-a descoperit cinstitul odor, care a fost așezat în biserica cetății Emesa din Siria .

PĂRTICELE DE MOAȘTE -ȘI LA AMIENS, ÎN FRANȚA
În vremea luptei împotriva icoanelor, Capul Sfâtului a fost îngropat alături de trupul său la Comani. În timpul împăratului Mihail, odorul a fost dezgropat și dus la Constantinopol, în Biserica Sfântului Ioan, în anul 860. După mai bine de trei secole, în anul 1204, cruciații au pătruns în sfântul lăcaș și au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul. Moaștele luate de aceștia au fost duse în Catedrala orașului Amiens, în Franța, unde sunt venerate de credincioși.

„Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pentru creștinătate un eveniment dureros, este apogeul păcatului și desfrâului de atunci al regelui Irod Antipa. Acel moment a culminat cu o crimă oribilă pe care , an de an, biserica o reiterează. Praznicul acesta reprezintă un moment de gândire în profunzime morală, pentru a ne feri cât putem de păcatul desfrâului și al uciderii", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din București ( B-dul Nicolae Titulescu).DATINI ȘI OBICEIURI

Potrivit tradiției, în ziua acestui praznic, cunoscut în popor și sub numele de Sfntul Ioan Cap Tăiat, se ajunează. Tot prin tradiție, praznicul aduce cu sine o seamă de interdicții: În această zi, pentru menținerea sănătății, este bine să nu se consume fructe rotunde -mere, pere, prune și nici căpățâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului.

În același timp, din ajunul sărbătorii și în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză și roșii, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de șapte ori, și iar a înviat.

Dintr-un sentiment de pioșenie, nu se mănâncă nici fructe de culoare roșie și nu se bea vin roșu, alimente care amintesc de sângele vărsat în timpul decapitării Proorocului Ioan.

Unele persoane ajunează sau mănâncă numai struguri, pentru a scăpa de boli moștenite din familie.
În ziua praznicului, alimentele nu se pun pe tipsie

În această zi se sfințesc la biserică mere, pere, struguri și castraveți și se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate.

De asemenea, pentru sporul familiei și pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiții suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere și se împart pachete cu struguri, pâine și apă.

În același timp, în această zi, în gospodării nu se folosește cuțitul nici la tăiatul pâinii. Produsele alimentare și pâinea se rup cu mâna.

La orașe și la sate, pentru menținerea sănătății se păstrează o datină străveche : postitorii consumă în această zi doar turtă preparată din grâu sau din mălai.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #419  
Vechi 29.08.2013, 19:48:56
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Dansul


Ca este zi de sarbatoare
O stie un intreg norod,
Dar si mai mult cei ce serbeaza
Nasterea regelui Irod.


Bucate-alese, vinuri scumpe,
Haine luxoase, dansuri noi,
Si cantece tumultuoase:
,,-Dansati! Petrecerea e-n toi.

Priviri hulpave se indreapta
Spre dansul cel dezlantuit
Si chiar Irod, plin de uimire
Priveste dansul amutit.

Ce mandra e Irodiada,
Desi-n gat i s-a pus un nod,
Vazand ca dansul Salomeii
Il cucereste pe Irod!

Dar regele, desi e rege,
Se face sclav prin juramant
Si cade-n marsava capcana
A marii ispite in cuvant!

Si , astfel, sclavul ce e rege
Ordona fara bucurie
Pretentia Irodiadei:
,,Capul lui Ioan pe o tipsie!”

- O, rege-sclav, in vesnicie
Ce dansuri vei mai admira
Si cine crezi ca tremura-va
De sangeroasa sabia ta?

Last edited by antoniap; 29.08.2013 at 21:36:15.
Reply With Quote
  #420  
Vechi 29.08.2013, 23:16:06
CiprianTm CiprianTm is offline
Member
 
Data înregistrării: 16.09.2012
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 35
Implicit

Cum adica i s-a taiat capul de 7 ori pe varza?!?! si iar a inviat? Nu se mananca fructe rotunde, mere, pere(nu prea sunt rotunde) iar apoi se spune ce acestea se sfintesc si se dau saracilor. Strugurii au si ei boaba rotunda.... Astea sunt din ortodoxie sau traditii babesti?(eu sunt incepator si nu stiu prea multe, va rog sa ma lamuriti)
__________________
Iarta-ma, Iarta-ma, Iarta-ma, Dumnezeul meu ! Pentru felul meu firesc, printre oameni cand pasesc, pentru traiul in zadar, Doamne Iarta-ma Tu iar, pentru nevegherea mea, de-a ramane-n voia Ta, pentru tot ce-a fost murdar, Doamne Iarta-ma Tu iar!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vecernia zilei + cristiboss56 Despre Vecernie 15 01.02.2016 21:26:36
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. voxdei55 Generalitati 8 04.12.2010 22:48:51
Versetul zilei Daniela-Iulia Din Noul Testament 1 13.05.2009 09:22:30
Informatia zilei silverstar Stiri, actualitati, anunturi 4 24.04.2009 08:30:11