Sfantul Pantelimon

Sfantul Pantelimon Mareste imaginea.

Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti ai Bisericii lui Hristos. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit "doctor fara de arginti", aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.

Sfantul Pantelimon - o viata inchinata slujirii aproapelui

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon a trait in vremea imparatului Maximian Galeriu si era originar din cetatea Nicomidiei. El a vazut lumina zilei in anul 284, dintr-un tata pagan, senator la curtea imparatului, si o mama crestina. Primul sau nume a fost "Pantoleon", adica "cel in toate puternic ca un leu". Mama lui Pantoleon, Evula, il iubea pe Hristos in taina, numindu-se crestina. Ea ii vorbea despre implinirea sufletului si despre tainele credintei in nemurire.

Sfantul Mucenic Pantelimon

Atras de invatatura crestina, ca urmare a influentei dragostei mamei sale, acesta va inceta a mai cerceta caile sfinte o data cu moartea acesteia. Filosofia ii va prinde mai mult atentia. Dupa moartea mamei, tatal a dat copilul la scolile pagane ale timpului. A terminat cu succes Scoala de Medicina la Nicomidia. Mai apoi, tanarul Pantelimon a fost incredintat, spre ucenicie, medicului Eufrosin. Dobandind multe cunostinte si o intelepciune aleasa a practicarii medicinei, el a fost remarcat de imparat, care l-a si ales drept medic al sau.

Dumnezeu va aparea din nou in inima tanarului doctor, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Schimbarea cea mai mare din viata lui Pantelimon a avut loc in momentul intalnirii acestuia cu batranul crestin Ermolae, care a aratat celui dintai cum doar Hristos binevoieste a vindeca, prin sau mai presus de oameni. Trecand zilnic prin fata curtii preotului unei biserici din Nicomidia - Sfantul Ermolae - tanarul Pantoleon a fost chemat odata sa intre inauntru.

Batranul Ermolae incepu apoi sa-l invete ca numai Hristos este singurul doctor adevarat, al sufletelor si al trupurilor. Vizitele la acesta au urmat pentru mai mult timp. Intr-o zi, pe cand se intorcea de la Eufrosin, Pantoleon gasi pe drum un copil mort, muscat de o naparca. Vrand sa probeze adevarul cuvintelor lui Ermolae, el chema in ajutor numele lui Hristos si indata copilul se ridica, iar naparca muri. Aceasta a dus la botezarea tanarului Pantelimon. Va primi numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv".

Dupa primirea Sfantului Botez, mai multe vindecari facea Pantelimon, boli incurabile si neputinte nespuse pierind in fata iubirii si credintei sale. Marele Pantelimon face minuni atat prin harul primit, cat si prin tratamentele pe care le da celor bolnavi. Drept urmare a milosteniei sale, el si-a impartit toata averea saracilor, iar celor pe care ii vindeca de boli si neputinte, nu le cerea nimic drept plata. De aici i se trage si numele "doctor fara de arginti".

Din cauza ca era cautat de multi bolnavi, ceilalti medici din Nicomidia devenisera invidiosi pe el si, fiindca ingrijise un crestin tocmai chinuit din ordinul imparatului, ei profitara de ocazie pentru a-l denunta pe Pantoleon la imparat. Pentru credinta si dragostea tanarului Pantelimon fata de Hristos, imparatul Maximian porunceste ca acesta sa fie supus unor chinuri groaznice, dupa care decide sa-i fie taiat capul.

Sfantul Mucenic Pantelimon

Tanarul a fost legat de un stalp si trupul i-a fost sfasiat cu gheare de fier, iar ranile arse cu faclii aprinse.Insa tortele s-au stins, iar ranile sfantului s-au vindecat. A fost scufundat in plumb topit si aruncat in mare, legat de un pietroi. L-au aruncat apoi fiarelor salbatice, dar acestea s-au aratat blande. Imparatul s-a infuriat si a dat ordin ca sfantul sa fie legat de o roata cu lame ascutite, care, rostogolindu-se de la inaltime, in fata intregului oras, sa-l omoare. Hristos l-a eliberat pe sfantul mucenic, in rostogolirea rotii, roata strivind un mare numar de necredinciosi. Maximian a dat ordin ca Pantoleon sa fie decapitat, iar trupul sa fie dat in foc.

In momentul mortii sale, din cer s-a auzit cuvantul: "Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sunt deschise, cununa ta e pregatita. Vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor. De aceea, numele tau nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon."

Pantelimon, doctorul cel bun si nerapitor de averi, a mucenicit pentru dragostea sa fata de Hristos, fiind decapitat din ordinul imparatului. Se spune de catre Traditia crestina, cum ca in momentul decapitarii sfantului, din rana lui nu a curs sange, ci lapte, iar maslinul de care a fost legat a rodit in acel moment. Spre a nu lua crestinii cinstitul trup al sfantului, acestuia i s-a dat foc, insa o alta minune a marturisit vrednicia aceluia. Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc al lui Pantelimon si l-au ingropat cu mare cinste, pe proprietatea lui Arnantios Scolasticul, in anul 303.

Sfantul Pantelimon si noi, urmatorii acestuia.

Parintele Teofil Paraianu, vorbind despre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, spune: "E buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin cuvant, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin gand, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin laudele randuite de Biserica, e buna cinstirea pe care o aducem oricarui sfant sub indrumarea Bisericii noastre, dar, iubiti credinciosi, cea mai de capetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfant, este sa ne asemanam cu el.

Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, cu dorinta de bine pentru cel care sufera, asta o putem face si noi; si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon."

Sfantul Mucenic Pantelimon

Parintele Arsenie Boca are un frumos cuvant, care zice: "Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca." Drept aceea, sa fim ingaduitori, sa fim iertatori, sa fim binevoitori si atunci suntem, cu siguranta, mergatori pe calea Sfantului Mare Mucenic, doctor fara de arginti si tamaduitor Pantelimon. Sa rostim des aceasta scurt rugaciune, inaintea icoanei sale: "Purtatorule de chinuri, Sfinte si tamaduitorule Pantelimoane, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre."

Moastele Sfantului Pantelimon

Moastele Sfantului Pantelimon sunt imprastiate in toata lumea crestina, multimi de credinciosi gasind mangaiere si tamaduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostiveste ca spre un lucru drag, ca spre "prietenul" Sau, doctorul Pantelimon. Multe lacase de cult, biserici si manastiri, cabinete si asociatii medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfantului Pantelimon. Atat in afara tarii, cat si la noi, moastele Sfantului Pantelimon, aduc neincetate bucurii si tamaduiri.

Catedrala Episcopala din Galati si Catedrala Mitropolitana din Iasi pastreza, cu mare bucurie, cate o particica din Sfintele sale Moaste. In Bucuresti, multe biserici s-au invrednicit de darul cel mare al prezentei unei particele din Moastele Sfantului Pantelimon. Acestea sunt urmatoarlee: Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului - Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare ((Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Teodor Danalache

27 Iulie 2022

Vizualizari: 155871

Voteaza:

4.81 / 5 din 16 voturi.

Comentarii (14)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-07-25 15:11

    Vindecarea orbului Într-o zi a fost adus la Pantoleon un orb care cerea tămăduire şi zicea: - Mă rog ţie, ai milă de mine, cel care nu văd lumina. Căci am fost la toţi doctorii din cetate şi nici un folos nu mi-au adus. Ba am mai cheltuit şi toată averea mea cu ei. - Dacă ai fost la toţi doctorii şi nu ai avut nici un folos şi le-ai dat şi toată averea ta, dacă vei primi tămăduire de la mine şi vei vedea, ce-mi vei da mie? - Cea mai de pe urmă rămăşiţă pe care o am, ţi-o voi da, a răspuns orbul. - Darul vederii luminii ţi-l va da Tatăl luminii, Dumnezeu cel adevărat, prin mine, nevrednicul robul Său. Iar ceea ce zici că îmi vei da, să împarţi săracilor. Auzind acestea, tatăl Sfântului i-a zis: - Fiul meu, ce vorbe sunt acestea? Să nu te atingi de acesta ca să nu te faci şi tu de râs. Căci ce poţi face tu mai mult decât ce au făcut doctorii cei mai pricepuţi decât tine? Sfântul a răspuns: - Nici unul dintre acei doctori nu are doctoria pe care o am eu. Aşteaptă puţin, tată, şi vei vedea puterea acestei doctorii. Apoi s-a atins cu degetele de ochii orbului, zicând: - În numele Domnului meu Iisus Hristos, Care a luminat pe cei orbi, caută şi vezi! Îndată, ochii orbului s-au deschis şi acesta a văzut. Din acel ceas, tatăl lui Pantoleon a crezut în Hristos şi, împreună cu orbul tămăduit, au cerut să fie botezaţi. După aceea, Eustoghie, mai trăind puţină vreme, s-a mutat la Domnul.

  • chirita alexandrinaPostat la 2015-07-27 15:07

    Sf Pantelimon ajuta-ma in tot ceea ce fac.Sanatate.Amin!

  • Mircea Suta Postat la 2013-07-28 21:40

    Sfinte draga Pantelimon, vindeca patimile mele cele rele, aducatoare de moarte ! Amin ! Aprinde si in inima mea focul rivnei celei datatoare de viata pentru Hristos ! Amin ! mircea

  • Somlea LuciaPostat la 2012-07-28 09:51

    Sfinte Pantelimon in numele Domnului Iisus Hristos vindeca sufletele si trupurile noastre.Amin

  • MARIA MARIAPostat la 2012-07-27 12:46

    Sfantul Pantelimon este cu adevarat un Sfant Mare facator de Minuni. Minunat Este Dumnezeu Intru Sfintii Lui NU voi detalia pentru ca sunt atat de multe minunile Sfantului in viata noastra, ii Multumesc ca ne-a vindecat pe fiecare in parte cand a fost cazul ( mama mea are un ulcer varicos si se deschide la diverse intervale) pe langa alti Sfinti Mari, mai mult sau mai putin cunoscuti, Sfantul Nectarie, Sfantul Nicolae, Sfantul Ioan Rusul, Sfantul Ioan Botezatorul si Sfanta Mucenita Filofteia si Toti Sfintii o ajuta de fiecare data, ne ajuta Mare esti Doamne Slavit Fie Numele Domnului in veci Amin Dumnezeu sa fie cu noi intotdeauna si Maica Domnului si Sfantul Pantelimon si Toti Sfintii

  • Florin GiurcaPostat la 2012-07-27 08:34

    Si pe mine m-a ajutat sfantul Pantelimon in urma cu multi ani, cand eram in mare necaz si nevoie. M-am folosit atunci de rugaciunile la racla cu sfintele sale moaste de la catedrala sfintii Petru si Pavel din Constanta. Mi se pare ca si in apropiere de Braila, la Lacu Sarat, este o manastire inchinata sfantului Pantelimon. Sfinte mare mucenice Pantelimon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii!

  • Vasa NastaPostat la 2011-08-02 15:53

    Sfinte Mare Mucenice Pantelimon binecuvanteaza sufletul, trupul, mintea si cugetul meu al pacatoasei de Vasilica ! Amin.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-07-27 08:43

    DOAMNE,te rog intra si in inima doctorilor din zilele noaste !

  • MARIA MARIAPostat la 2010-07-28 00:10

    MINUNAT ESTI DOAMNE INTRU SFINTII TAI SLAVA SFINTEI TREIMI, SLAVA MAICII DOMNULUI, SLAVA SFANTULUI PANTELIMON, SFANTULUI IOAN RUSUL, SFANTULUI NECTARIE SI TUTUROR SFINTILOR, GRABNIC AJUTATORI SFANTUL PANTELIMON NE-A AJUTAT SI NE-A VINDECAT............A FOST MEREU PREZENT IN VIATA NOASTRA SI ESTE MEREU PREZENT. DUMNEZEU SA NE AJUTE PE TOTI, SA NE VINDECE, SA NE APERE SI SA NE MANTUIASCA DOAMNE AJUTA MARIA(PITESTI)

  • VIORICA BOCANCEA Postat la 2010-07-27 21:30

    Rugati-va la sfintul Pantelimon cind sunteti bolnavi sau cineva drag coua este. eu m-am rugat atunci cind copii mei au fost operati si de atunci viata lor s-a schimbat in bine, DOAMNE AJUTA! SFINTE PANTELIMOANE ROAGATE PENTRU SANATATEA NOASTRA SI NE IARTA PACATELE NOASTRE!

  • felicis felicisPostat la 2010-07-27 20:09

    Forta de a vindeca Sf. Pantelimon era evident un dar Divin ,mai ales la nivelul de atunci al cunostintelor medicale.Dar si in ziua de astazi poti simti inspiratia Divina in rezolvarea anumitor cazuri grele.Medicii adevarati luceaza si nu se gandesc la bani,acestia sunt ultimii care conteaza .Societatea este cea care trebuie sa-i retribuiasca pe masura calificarii lor.

  • mara MIHAI Postat la 2010-07-27 18:40

    Dragii mei SF PANTELIMON mi a vindecat bunica de cancer la oaseeeeeeeeeee .Statea la pat si i era pregatit sicriul !!!!!!!!!!!!!!Sf alaturi de SF NECTARIE SF NICOLAE, MAICA DONULUI SI SF TREIME au scapat o !!!!O mare minuneeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!Doamne ajuta

  • Postat la 2010-07-26 12:53

    Doamne ajuta!Particele din Sfintele moaste se afla si la Manastirea Oasa din judetul Alba , Manastirea avand si hramul Sfantului Pantelimon.Tot la Oasa se afla si o copie fidela a icoanei facatoare de minuni a MAICI DOMNULUI PANTANASA vindecatoare de cancer de la Manastirea Vatoped din Sfantul Munte.Si copiile acestei icoane fac minuni ca si icoana originala,este vindecatoare de cancer Manastirea se afla intr-o gura de Rai!

  • Tiberiu-Ionut BanuPostat la 2009-08-01 11:31

    Doamne ajuta! Particele din Sfintele moaste se afla si in Catredala Arhiepiscopala din Constanta! Chiar poza (prima) e facuta acolo unde sunt ele asezate spre cinstire (in absida de mijloc de pe partea stanga). E bine de stiut. Doamnea ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE