![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred ca toti de pe forumul Crestin Ortodox suntem sfinti (desi toti suntem chemati la sfintenie si nu ne lipsesc mijloacele atingerii starii desavarsirii). Avand in vedere ca ne-am nascut si am crescut intr-o lume seculara, qusitotalitatea noastra ne-am ales drept modele eroi, artisti de cinema ori staruri de televiziune. Nu exista nici un individ care sa nu fi admirat la viata sa (cu precadere in copilarie sau in anii adolescentei) un semen pe care sa-l considere un fel de mentor, cu care tinde in permanenta sa se asemene, sau care i-a inflentat intr-un mod sau altul comportamentul.
In planul teoriei si cel al practicii politice, un model demn de urmat atat pentru elita politica non-europeana, cat si cea europeana si americana (vazut ca reper de simplitate, umilinta si dragoste crestina, virtuti care, in primele secole ale erei crestine caracterizau lumea nostra si, din pacate, s-au estompat pana la disparitie in era imperialismului cu fata umanista, a modernismului, a colonialismului si a neocolonialismului) observ ca il constituie Mahatma Gandhi (Numale sau adevarat este Mohandas Karamchand Gandhi. Prenumele” Mahatma”, in sanscrita insemnand “marele suflet” , i-a fost dat de catre poetul profund religios Rabindranath Tagore), simbolul rezistentei impotriva imperialismului britanic, fondatorul doctrinei "Satyagraha" avand semnificatia refuzului radical de a colabora cu autoritatile ocupante in toate domeniile. Model al lui Nelson Mandela, Gandhi a fost prieten intim al fizicianului Albert Einstein, care l-a numit „un model de urmat pentru generațiile care vor veni”. In India, primul success politic major al lui Ghandi il reprezinta abrogarea unei legi agrare care prevedea deposedarea taranilor de proprietatile personale in cazul unei recolte proaste sau al necultivarii terenului. Arestat in nenumararate randuri impreuna cu sotia sa, Gandhi reuseste in final, prin cristalizarea rezistentei in jurul sau, sau elibereze India. Doctrina rezistentei prin nonviolenta este expusa in autografia sa, o opera majora de filosofie politica: „Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului și iubirii a învins mereu. Au existat tirani și criminali și, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna.” Om politic realist si, totodata, pasnic, Gandhi nu era desprins de realitate. Teoreticianul indian era perfect constient ca, atat in politica interbna, cat si in cazul infruntarilor intre state, violenta zero era, practic, imposibila. In toate aceste situatii el a recomandat folosirea cu strictete a principiui violentei minimale si al evitarii, pe cat posibil, a „victimelor colaterale”. De asemenea, Gandhi nu a recomndat utilizarea nonviolentei drept scuza pentru lasitate. Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi
Andreea Stefan, ranita in incendiul de la Clubul Colectiv are nevoie de ajutorul nostru. http://inliniedreapta.net/jurnal/ape...ndreea-stefan/ Last edited by andra_v; 11.12.2013 at 19:53:29. |
|