![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Luther a avut o intenție cât se poate de sinceră și curajoasă: aceea a recuperării spiritului Bisericii primare, pervertit grav de Papalitatea de atunci. A obiectat față de teoria meritelor prisositoare (din care derivă atât doctrina purgatoriului, cât și practica vânzării indulgențelor) - de aici tendința lui către cealaltă extremă prin dogma "solla fide" -, față de monopolul Papalității asupra Scripturii (de aceea a și tradus Biblia în germană) etc etc etc. Intenția lui nu a fost aceea de a dezbina și mai grav Biserica, așa cum s-a întâmplat, din păcate... ![]() Și gândiți-vă: nu a avut dreptate în revolta sa?... Desigur, multe dintre dogmele luterane sunt diferite de cele ortodoxe. Mă refer, însă, la intenția lui de a se opune pervertirii credinței. În zilele noastre, din fericire, atât BC, cât și protestanții au, cel puțin la nivel oficial, o atitudine irenic-ecumenică și conștientizează greșelile trecutului. Da, s-a ajuns la sciziuni grave în interiorul creștinismului, persecuții interconfesionale și alte atitudini grave, care n-au nicio legătură cu Persoana și învățătura Domnului Dumnezeului nostru. Important cred că este, însă, să recunoaștem toți, cu sinceritate și smerenie, realitatea istorică și, vorba maicii Siluana, "să ne vindecăm iertând". Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Toată chestiunea e că Hristos nu a întemeiat creștinismul, ci Biserica. Nu știu de ce am senzația că tu vrei să dai cu piciorul unor daruri pe care le-ai primit, pe care iată că te arăți că nu le prea cinstești, și, încetul cu încetul, te pregătești să ieși subtil din Biserică pentru a face parte din creștinism, sau poate vrei să te duci direct la sinagogă. Sau poate la Templul din Ierusalim, reclădit. Sau, cine știe, poate chiar la vreo lojă, deși până acum nu mă gândeam la chestia asta. |
|