![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu observasem ca cel putin in Buc exista atat liceu catolic ( care are si 1-8), cat si adventist. Deci copiii acestor confesiuni nu sunt obligati neaparat sa inghita religie ortodoxa. Am auzit ca exista si scoala evreieasca. Acum poate ca nu pot merge chiar toti acolo, insa am auzit de la parintele nostru care e ( era) si profesor, ca copiii ( putini) care sunt de alta religie ( neoprotestanta) sunt mult mai cuminti si educati si au cunostinte de religie si de acasa, spre deosebire de ai nostri
![]() Cu educatia religioasa insa am aflat ceva acum aici care m-a pus pe ganduri. Si anume ca unii si-au pierdut credinta de frica ... Mie niciodata nu mi-a fosr frica de Dumnezeu, nici cand am facut chestii nasoale. Nici acum nu mi-ar fi, doar ca as avea remuscari, regrete, mi-ar fi sila de mine, etc. In schimb mi-a fost si imi este in continuare foarte frica de oameni. Iar Dumnezeu nu poate sa nu vada si sa nu inteleaga ca daca nu fac ceea ce trebuie, sau fac ce nu trebuie, e de frica celorlalti si nu ca asa as vrea eu. Insa cand vine vorba de copil...mi-e frica rau de tot ca de credinta si educatia lui religioasa sunt direct responsabila. Pana acum am crezut ca daca il botez si il duc la biserica si il mpartasesc apoi face religie la scoala ( presupunand ca toti profii ar fi fost ca parintele nostru pe care-l iubesc toti copiii), va fi ok. Dar acum mi-a intrat un morcov: daca are dreptate al meu, si pateste si el la fel ca Inorogul, din cauza educatiei religioase ( si a fricii excesive de Dumnezeu, pentru orice slabiciune trupeasca sau lumeasca)? Mai ales daca mosteneste de la mine inclinatia, predispozitia de a se teme excesiv? Ar fi mai bine daca ar mosteni-o pe a sotului, de a nu-i pasa? Last edited by fallen; 16.11.2014 at 09:44:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul este ajutorul meu și eu voi privi cu bucurie pe vrăjmașii mei. Mai bine este a Te încrede în Domnul, decât a Te încrede în om. Mai bine este a nădăjdui în Domnul, decât a nădăjdui în căpetenii.” (Ps. 117,6-9) “Iar partea celor fricoși și necredincioși și spurcați și ucigași și desfrânați și fermecători și închinători de idoli și a tuturor celor mincinoși este în iezerul care arde, cu foc și cu pucioasă, care este moartea a doua.” (Apocalipsa 21,8) Citat:
Dacă părinții, în perioada în care copilul este încă în pântecele mamei lui, se roagă, trăiesc duhovnicește, copilul se va naște sfințit. Iar în continuare, dacă îl vor ajuta duhovnicește, va deveni un om sfințit și va ajuta societatea, fie că va sluji în biserică, fie că va ajunge într-un post de răspundere, etc." http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/...atia-copiilor/ Citat:
“Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele. Că oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârșite.” (Ioan 3, 19-21) Pacatul este cel care aduce moartea sufletului si atrage pedeapsa iar nu frica de Dumnezeu. Frica despre care s-a vorbit aici este glasul constiintei. Ce este constiinta? Este glasul lui Dumnezeu in om. http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80576.html Vorbind despre constiinta ca despre un judecator drept, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Nu ti-a pus tie Dumnezeu judecator dinafara, sa-l poti momi cu parale, sa-i dai atata, ca sa te faca pe tine drept. Acest judecator este pus inauntru, nu-l putem momi cu nimic!" Toti avem aceasta constiinta care ne avertizeaza cand gresim. Ea striga cu putere iar daca nu renuntam la pacatul pentru care aceasta ne someaza insistent, glasul constiintei devine cu timpul tot mai slab. Constiinta nu dispare niciodata insa daca ne incapatanam sa nu o ascultam si staruim in pacat, glasul ei razbate mai rar si mai greu. Mai rabufneste din cand in cand, semn ca Dumnezeu inca doreste si asteapta intoarcerea noastra. O constiinta patata ne va mustra negresit iar singura care aduce in suflet odihna si pace este spovedania. Marturisindu-ne, ne usuram si obtinem pace atat cu “parasul nostru”, asa cum o numea Parintele Cleopa, cat si cu Dumnezeu. P.S. Ca bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti ... |
|
|||
|
|||
![]()
Pai si atunci de ce au ajuns unii sa se imbolnaveasca cu nervii de teama ca daca, de ex, se masturbeaza, o sa li se intample ceva foarte nasol? Incat au preferat sa renunte la crinta in Dumnzeu? Aia era tot constiinta, care ii facea sa tremure de frica? Sau era lucrarea diavolului?
|
|
||||
|
||||
![]()
Cinci minute. Atat vă ia să completati o cerere. Nu văd nicio problemă.
Statul român e unul secular, e foarte bine ca trebile ce tin de religie să fie optionale.
|
|||
|
|||
![]()
On topic ( relativ): am fost la noi ( in cartier) la liceu, sa vad daca ma lasa sa votez. Nu am buletin aici. Initial au zis ca da, apoi ca doar daca sunt din alt oras, dc sunt tot din Buc, nu, sa merg unde apartin. Mai bine ca oricum nu eram convinsa. Cand sa ies insa, vad pe un intreg perete plin de icoane pe sticla, facute de copii ( e si 1-8 in acest liceu)...si e o situatie mai aparte: a fost candva un director ( dupa 2000), atat de iubitor, ca a facut o capela in curtea liceului. Acum din cate am nteles numai e, dar capela inca functioneaza. Preotul e si profesor in scoala ( era dinainte). Mai mult vin si profesoarele cu copiii de la o scoala particulara din vecinatate, la sarbator, sa- impartaseasca ( banuiesc ca cu acordul parintilor).
Ma intreb ce se intampla daca vine un director ateu, darama capela sau doar o inchide si nterzice slujbele ( si alunga preotul, implicit)? Mai " grav" e ca nu mai e alta biserica foarte aproape ( cam 1 km) si vin foarte multi oameni din vecinatate...ceea ce al meu sot, de ex, nu e de acord, zixe ca nu ar tb sa tina slujbe decat pt elevi, si nu sa primeasca pe toti din cartier, nici sa tina toate slujbele, toate sarbatorile, pomenirea mortilor, etc ( cu toate ca trebuie s-o faca pt ca o parte din ctitori sunt deja acolo), si ca ar face toate astea...stiti voi de ce :)...dar bine, el se oftica din motive personale, presupun, ca m-a primit si pe mine si mi-a bgat prostii in cap. Daca ar fi avut copilul acolo nu cred ca avea ce sa-l invete de rau si sa nu-i convina. Desi mie imi spune ca copilul trebuie sa mearga la karate, sa invete sa se bata, nu la biserica sa se roage si sa intoarca celalalt obraz, si sa astepte mila si dreptatea divina, in loc sa si-o faca singur... Nu stiu cum vom proceda, in concluzie. Daca era religia obligatorie, asta era, daca voia sa o invete o invata, daca nu, nu ( nu cred ca a ramas vreunul repetent din cauza asta). Asa daca trebuie sa hotarasca parintii, si unul vrea, altul nu, ce facem, dam cu banul? Si daca sunt divortati, trebuie acordul ambilor? Last edited by fallen; 16.11.2014 at 14:48:31. |
|
||||
|
||||
![]()
Statul român NU e secular.
|
|||
|
|||
![]()
Chiar așa, că nici mie nu mi-e clar - ce zice Constituția noastră (sau altă sursă), cum e de fapt? Dacă vrei să mă lămurești și pe mine, te rog, că nu știu care-i treaba....
|
|
||||
|
||||
![]()
Constituția nu zice, în nici un caz, așa ceva.
Franța e stat secular.
|
|||
|
|||
![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Romania
Prima propozitie. Si in articolul in romana: http://ro.wikipedia.org/wiki/Religia...n_Rom%C3%A2nia Art. 29, alin. 5 din constitutia Romaniei: (5) Cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate. Last edited by abaaaabbbb63; 16.11.2014 at 15:47:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|