![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Insa postarea ta ma amuza, indeosebi ce am bolduit. E un superb monument de narcisism confesional si subiectivism national. Memento: 20 milioane de avorturi, facute de "poporul nascut ortodox", in anii libertatii pentru cetatean si biserica. Eu nu resping sau atac vreo credinta, desi eclesiologic sunt permanent cu mana pe sabia scepticismului si piciorul in scara seii independentei intelectuale: de exemplu, (N)P te baga, deseori in rataciri apocaliptoido-sectare, in Evul Mediu au existat crimele numite cruciade din partea crestinilor si jihaduri din partea islamica (ambele deliruri mistice ucigase si aglutinari sub steag), in revolutia franceza toti frustratii, ateii si sociopatii si-au murdarit mainile in sange de preot catolic, pe vremea lui Stalin, Dej, etc. foarte multi preoti ortodocsi tradau taina spovezii, etc. De aceea, detest cand oamenii aglutinati sub acelasi steag isi tot dau dreptate unii altora, mai ales la modul superlativ-lingusitor pentru propria credinta/organizatie. E si de ras: e imaginea unui soi de monolog narcisist. Stiu, o sa imi ziceti, si tu si prof. Ioan Cezar, ca tocmai asta e mecanismul credintei, si ca asta e cel mai inalt subiectivism. Poate. Pentru mine e doar ce imi place sa numesc "aglutinare sub steag", si o privesc ca fiind o premiza, pe termen lung si foarte lung, a dezumanizarii. Ca sa folosesc o metafora din stiinta membranelor celulare, inseamna ca pur si simplu existam si cei ca mine si altii, anume oameni care nu avem receptorii pentru credinta-ca-subiectivism-cu-toata-fiinta. In fine, strict on-topic: Predarea religiei in scoli e tinta de atacat doar pentru ateii militanti si cretinizati de textele incarcate energetic cu care umbla suboamenii cu colan si sort de la 1789 incoace. Si aceia sunt niste aglutinati sub stega, sa nu crezi ca s sustine niste exterminabili ca aceia vreodata: steagul lor are echer si compas. Sau harca si oase, depinde cum vrei sa le vezi. |
|
|