Pot sa raspund si eu?
Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare
Daca tu ai un copil Si acel copil poate sa-ti vina cu o nota mica de la scoala,
sau poate in ascuns sa-ti fure bani din portofel.Ce faci ? Il lauzi sau il certi?
|
Normal ca nu-l laud pentru niciuna.
Citat:
Ai aplica acelasi lectie de morala(folosind acelasi propozitii) in cazul in care
a)vine cu o nota mica ?
b)iti fura bani din portofel ?
|
Nu as aplica aceleasi lectii, deoarece sunt situatii diferite, si fapte diferite, cu consecinte diferite.
(Am putea zice ca, daca continua sa ia note mici, o sa fie nevoit sa fure din portofele :)) )
Citat:
Daca alegi sa-i aplici lectia de morala , atunci de ce ai face-o
a) ca sa nu-ti mai faca daune ?
b) ca sa se indrepte , iar aceste obiceuri sa dispara astfel incat
sa nu-i intre in caracter, deoarce mai tarziu ii va fi lui rau in cazul in
care se obisnuieste cu astfel de obiceiuri ?
|
b)
Isi face singur un rau (in ambele situatii), si trebuie sa inteleaga ca n-o sa-i mearga bine daca continua sa aiba acelasi comportament.
Daca asta era scopul intrebarii, atunci, nu, n-o sa-mi pese mai mult de pierderea mea materiala decat de pierderea lui comportamentala in sine.
Citat:
Exista vrea o diferenta intre gravitatea faptei
a) de a lua o nota mica ?
b) de a fura bani ?
Daca da, atunci de ce este aceasta diferenta ?
|
Exista. In primul rand, furtul reprezinta o fapta care ii afecteaza negativ si pe altii, si este facuta cu buna stiinta, care se poate transforma in lucruri mai grave. Este o fapta destul de grava, si trebuie asociata cu o tinere de morala sanatoasa, si se poate aplica si o pedeapsa sanatoasa (nu mai primeste bani mult timp).
Pe de alta parte, o nota mica nu este la fel de grava. Poate nu a inteles bine, poate avea o zi mai poasta in momentul acela, sau poate pur si simplu atata a putut. In cazul notei poaste, singurul caruia ii face rau este lui insasi. Aceasta nota proasta poate fi schimbata, prin invatat, sau fiind ajutat, etc. Se poate aplica si un fel de pedeapsa, dar mai putin drastica decat la furt.