![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Cred că nici Capy, nici Delia, nici Cristirg, nu au citit din Maxim Mărturisitorul, nici din Grigorie Palama, poate nici 5 pagini. Iar Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin, a-ți răsfoito, după răspunsuri lui Capy...
Iertare, e doar părerea mea... Exact, cristirg, Hristos S-a născut Dumnezeu adevărat și Om adevărat. Tocmai ca prin persoana Sa Dumnezeiască, să poată îndumnezei persoana noastră omenească. Deci firea omenească în Hristos, ia sens de persoana omenească. De aceea Pastorala NU E greșită. S-a pronunțat așa, tocmai că azi e prăznuit Sfântul Grigorie Palama, ca să facă analogia cu îndumnezeirea omului. HAI MĂI CĂ NU-I CHIAR AȘA GREU... :) Dogmatica, prin Patristică și Biblie, alături prin imposibilitatea excluderii ereziologiei sau azi, sectologie, e domeniul meu preferat, că așa am ajuns să-mi înțeleg credința. Recunoști că parantezele pătrate, le-ai introdus tu, cristirg ?
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 22:19:05. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Sfânta Fecioară n-a născut simplu om, ci un Dumnezeu adevărat." |
|
||||
|
||||
![]()
Da, recunosc și eu. Iertare. Am fost incomplet, trebuia să scriu tot. Puțină neatenție și strică sensul sănătos al învățăturii mântuitoare.
Doamne ai milă. Nădăjduiesc că s-a înțeles, măcar cât de cât, Pastorala nu s-a greșit, să înțelegem de ce terminologia "persoană omenească" trebuie înțeleasă nu că ar fi două persoane, ci prin prisma îndumnezeirii omului, om care nu poate fi după fire cu Hristos, decât prin persoană. Căci omul e creatură, nu Creator. Dacă luăm după fire, și nu după Persoană, ajungem la o nouă erezie, îndumnezeirea omului după fire... Ajungem ca lucifer, Doamne ferește. Terminologie, nu întâmplător, expusă pentru învățăturile Sfântului Grigorie Palama al harului și luminii -necreate- (nu create, cum spun ereticii din apus) la care omul are acces prin Ușa, adică Hristos, dar ca prin calitatea de persoană omenească, și nu după firea lui Hristos, că atunci firea lui Hristos, nu le putem separa, că dăm în cele 4 mari erezii, iar dacă facem referire la fire, și nu la personă, ajungem ca lucifer... Deci, har și energii necreate(!) de la Tatăl, prin Hristos, în Duhul Sfânt, ca să aibe loc îndumnezeirea omului, învățături expuse la Sfântul Sinod al 8-lea ecumenic, expres pentru a combatere ereticii franco-latini, sau "romano-catolici". Cu rugăciune, o să înțelegem mai mult.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 22:33:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De unde ai mai scornit și asta??? Nu a afirmat nimeni așa ceva. Eu am spus tocmai contrariul. ![]() Cele două firi (divină și umană) sunt unite pentru totdeauna în Ipostasul/Peroana lui Hristos: fără amestecare, fără schimbare. fără despărțire și fără împărțire!!! Hristos este Om Desăvârșit și Dumnezeu Desăvârșit ! Om Desăvârșit înseamnă că nu îi lipsește nimic din însușirile firii umane. Am explicat clar că firea umană (omenească) - adică Om Desâvârșit - înseamnă trup însuflețit de suflet rațional și înțelegător / rațional și mintal!!! Firii Sale umane nu îi lipsește nimic fiindcă este deplină: are trup, suflet și minte. Ce nu ție clar ??? "Hristos a luat intreaga fire omeneasca adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece." (Vlădica Ierotheos Vlachos) Last edited by Capy; 26.12.2016 at 01:12:53. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Igor, poti te rog sa verifici tu ce zice Sf. Maxim Marturisitorul combatandu-l pe Sever care confunda firea (ousía-phęsis) cu ipostasul (prósopo-hypóstasis). Confundarea termenului de ipostas/fire duce la grave consecințe atât în hristologie cât și în triadologie: „Sever, spunând că firea și ipostasul sunt același lucru, face din unire o amestecare și din deosebire o împărțire. Prin acestea se arată lărgind sensul Treimii într-o pătrime de persoane și tăind taina unității într-o doime de Dumnezeire, negând lui Hristos cu blasfemie toată existența ființială Sfântul Maxim Mărturisitorul, Scrierižpartea a doua, Scrieri și epistole duhovnicești, PSB 81, trad. din grecește, introd. și note de Pr.Prof.Dumitru Stăniloae, București, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1990, p. 138. Tocmai datorită distincției capitale dintre ipostas și fire putem spune că în Hristos sunt „două” identități: „a. a divinului și umanului – dumnezeirea deoființă cu Tatăl și Duhul, iar prin umanitate identic cu oamenii – b. identitatea după ipostas a părților prin care se distingea de extreme, păstrând neamestecată distincția dintre ele” . Noapte buna tuturor! Last edited by delia31; 08.03.2015 at 22:53:17. |
|
||||
|
||||
![]()
Delia, nu am confundat ipostas cu fire. Persoana cu firea, în Sfânta Treime, este una, iar pentru îndumnezeirea omului este alta.
Explic: Când spun fire și persoană ca fiind același lucru, includ îndumnezeirea, pe care tu nu o incluzi. Dar nu mă refer la Sfânta Treime, unde Hristos este O PERSOANĂ, ca ipostas. Ce ai extras din Sfântul Maxim Mărturisitorul, nu include îndumnezeirea, ci arată doar ortodoxia, față de cele 4 erezii: arianism, nestorianism, apolinarism și monofizitsm. Dar Sfântul Maxim nu vorbește de îndumnezeire, fiindcă nu e nevoie. Îndumnezeirea era empirică, nu avea nevoie de teorie scolastică, decât cerută mai târziu de ereticii apuseni, și oferită de Sfântul Grigorie Palama. Deci terminologia persoană oamenească trebuie înțeleasă strict prin îndumnezeire, căci prin fire, omul nu poate fi Dumnezeu. Omul fiind creatură, iar Dumnezeu fiind Creator. Dacă spui că omul se îndumnezeiește prin firea(!) Mântuitorului Hristos, spui: care fire, omenească sau dumnezeiască? Și ai căzut în cele 4 erezii, rând pe rând. Iar dacă spui se îndumnezeiște prin firea Dumnezeiască, devenim luciferici... o nouă erezie, a 5-a, Doamne ferește, care e defapt prima... Înțelegi Delia? Doamne, îmi doresc să se înțeleagă că pastorala nu e greșită, și trebuie înțeleasă prin îndumnezeire. Mă bucur mult, sincer, pentru topicul acesta. Ne lămurim.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 22:47:10. |
|
|||
|
|||
![]()
Aceasta afirmatie este fara sens, nu exista "Dumnezeu desavarsit", e un fel de pleonasm. De aceea propozitia corecta este "Om adevarat si Dumnezeu adevarat".
Daca asta crezi (e si corect), atunci de ce ati mai disuctat degeaba atatea pagini? Tu spui ca Hristos a devenit OM, adica si Om si Dumnezeu in acelasi timp. Adica nu e nimic gresit in pastorala. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tu spui ca Hristos nu a devenit Om, ci a fost doar Dumnezeu care a avut o aparitie pamantesca (asa cum sunt aparitiile ingerilor, sau a Persoanelor divine). De exemplu intr-o carte un inger locuieste intre oameni, fara sa devina om, fiind inger cu o aparitie omeneasca. Hristos a luat firea omeneasca, deci a devenit Om, fiind in acelasi timp Om si Dumnezeu. Om inseamna ca a devenit persoana umana. Nu e nicio filozofie aici. |
|
||||
|
||||
![]()
Cătălin: cristirg, nu a vrut să separe pe Hristos, între Dumnezeu și Om. Explicam mai sus de cele 4 erezii hristologice.
A vrut să spună Dumnezeu Adevărat și Om Adevărat. Iar teotokos, adică Născătoare de Dumnezeu, nu înseamnă că Preacurata nu e și Născătoare de om, antropotokos. Dar se spune teotokos, ca să arate Dumnezeirea lui Hristos, ca să combată erezia lui Arie, dar e și antropotokos. Însă nu rămâne antropo, fără teo. Dar Arie, n-a vrut să accepte, etc. La fel, cum a exprimat cristirg, nu exlude și om adevărat. Îți dai seama ușor, fără să fi cârcotaș, simți că asta a vrut să spună, citând pe Sfântul Ioan Damaschin, dar ce expui tu, îl înjosește pe cristirg, ca să afirmi corectitudinea sintagmei "persoană omenească". Învățătura mântuitoare, care am expuso, nu înjosește pe nimeni, am explicat de ce și cum este corectă "persoana omenească". Iar ce spui tu: "Hristos a luat firea omeneasca, deci a devenit Om, fiind in acelasi timp Om si Dumnezeu. Om inseamna ca a devenit persoana umana. Nu e nicio filozofie aici." Da, aici ai dreptate, însă doar prin prisma îndumnezeirii, altfel, ajungem la o nouă erezie. Doamne ferește. Acum, te rog a binevoi să mergi să răspunzi și la "Cele 8 erezii augustiniene", unde îmi ponegrezi și-mi denigrezi ierarhul adormit.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 23:10:58. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Îți repet Om Desăvârșit indică firea umană care este unită pentru totdeauna cu firea divină în Persoana lui Hristos. Om Desăvârșit adică "fire omeneasca adica trupul, sufletul, mintea si toate celelealte elemente componente ale naturii umane, pentru ca altfel, nu ar putea sa le vindece." (Vlădica Ierotheos Vlachos) Last edited by Capy; 08.03.2015 at 23:31:26. |
|