Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Confuzia vine cred eu, din faptul ca unii, precum Capy probabil, dar si multi teologi, considera ca persoanele umane create, adica sa zicem eu, Catalin, Delia, Ioan etc. am fi doar firi umane individualizate, adica indivizi umani. Ceea ce este profund gresit.
|
Această teorie se aseamănă mai degrabă cu definiția prezentată în DEX și promovată de userul catolic Mihnea, cu care eu personal, am spus că nu sunt de acord. Nu am susținut niciodată așa ceva. Acolo este confundată persoana cu ființa (firea).
Eu am spus, că fiecare dintre noi
suntem persoane umane, unice si irepetabile, chiar dacă toți oamenii suntem de aceeași fire. Am susținut învățătura Sfinților Părinți care spun limpede că, firea (natura) nu se confundă cu persoana (ipostasul).
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Sfintii Parinti s-au folosit de filosofia greaca de unde au preluat concepte si chiar o anumita metodologie, pe care le-au increstinat. Insusi apostolul Ioan in evanghelia sa foloseste termenul preluat din filosofia greaca de Logos, caruia ii da un sens crestin.
Dar si conceptele de persoana (hypostasis) sau natura(physis), tot din filosofia greaca provin. Iar intalnirea dintre crestinism si filosofia greaca a fost foarte fecunda, gratie ei gandirea umana si-a depasit propriile limite iar crestinismul a devenit o religie teologica.
|
Așa este, Sfinții Părinții au întrebuințat unele sintagme și unii termeni din filozofia elinească, pe care i-au înduhovnicit, însă asta nu înseamnă că au confundat filozofia cu teologia, așa cum se întâmplă astăzi în multe țării din Apus, unde teologia a fost redefinită pe baza unor concepte păgâne din filozofia elină. La același capitol se încadrează nenumăratele curente psihologice apărute cu precădere în țările din Occident.
Filozofia în esență, este de sorginte păgână. Renașterea, umanismul iluminist, deismul și raționalismul din Occident, nu sunt altceva decât Renașterea unor concepte din vechile filozofii păgâne, inclusiv din filozofia elinească, care au dus la apariția unor vechi și noi erezii.
Iar Teologia nu este o speculație filozofică a rațiunii umane depre Dumnezeu și despre om, ci este descoperirea lui Dumnezeu către Sinoadele Ecumenice și către cei Sfinți și curați cu inima.