Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.03.2015, 23:32:00
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Ce bine că discutăm!, vorba lui Igor...:)
Da, pana acum ne duelam cu citate din sfinti pe post de arma alba :)

Citat:
Eu fac distincție între om și persoană, între individ și persoană. O distincție imperioasă pentru ca mintea mea să nu devină încă mai confuză decât este...:)
De pildă, eu nu consider că nou-născutul și, în alt plan, bolnavul psihotic (cel care a pierdut, fie și temporar, conștiința identității sale și a raporturilor cu semenii) sunt persoane; deși sunt oameni, indiscutabil. Primul, pentru că nu a deprins, încă, meșteșugul dragostei. Al doilea pentru că l-a pierdut...
Ceva de genul asta, incercam sa-i zic si eu lui Catalin. Bine, mai sec, mai tehnic. La partea cu mestesugul rostirii mestesugite, tu esti mestesugarul.

Citat:
P.S. Și totuși, punctez: eu aleg să cuget persoana camuflată în individ, oricât de neașteptat ar suna aceasta...:) Și, ființînd omul astfel, vine o vreme când individul și persoana dau tainic o luptă pe viață și pe moarte în om; fiecare cu armele proprii, s-ar părea, deși eu cred că bătălia se dă doar cu armele persoanei...:) Deznodământul fericit fiind atunci când biruiește omul ca persoană - așa cum se întâmplă când sămânța piere ca sămânță și trăiește de acum doar ca arbore... Atâta doar că acest arbore al persoanei e unul de smerenie... Roadele fiind dulci, în ciuda rădăcinii amare... De nu se lasă cuprins de persoana dinlăuntrul său, de nu se lasă îmblânzit, de nu se lasă transfigurat în duh ca persoană, omul moare. Sfârșește iremediabil ca individ, ca un încremenit în proiect.

Citat:
Persoana viețuiește in nucce înlăuntrul individului, cred.
Eu exprimasem aceeasi idee oarecum altfel referindu-ma la doi oameni diferiti, dar exprimarea ta e mai adanca, fiindca te referi la unul si acelasi.
Exprimarea ta, "persoana camuflata in individ" e in perfecta armonie cu Scriptura.
M-a dus cu gandul la Cartea Facerii si la omul inceputurilor, cand dupa izgonirea din Eden, gol de vesmantul tesut din har, Dumnezeu il imbraca cu ceea ce metaforic se cheama hainele de piele ale vietuirii in biologic.

In expresia "haine de piele", dermatinous chitones in greaca Scripturii, radacina acestui dermatinous, adica derma, ca substantiv inseamna piele iar ca verb, inseamna a ascunde, a invalui, a infasura ceva ca sa nu poata fi vazut, a invesmanta, a acoperi cu ceva pt. a nu fi la vedere, a camufla.

Ceea ce in Eden fusese chip menit sa ajunga la asemanare, dupa izgonire, a fost ascuns, camuflat, invaluit in ceva ce nu e propria lui natura, nu mai e la vedere, ramanand in adanc. E omul cel tainic al inimii, e, cum zici tu, persoana vietuind in nucce (sau supravietuind?) in launtrul individului. Si atunci, ca individul sa devina persoana, trebuie deci sa schimbe locurile. Unul sa creasca iar celalalt sa se micsoreze.

Am vazut ca in postarea in care il citezi pe Lossky, ai bolduit ideea ca omul
nu se poate realiza decât, oarecum, împotriva acelei naturi pe care o deține.

Buna subliniere!
Ma gandesc ca natura pe care o detinem dupa cadere e o pseudo-natura, diferita de cea de dinainte. E amestecata cu natura celor de jos, desi fusese conceputa sa fie unita (prin har, nu in fiinta) cu a Celor de sus. Impotriva acestei firi umane amestecate are de luptat omul.
De la facerea lumii, omul a fost gandit sa fie in doua firi. Divina si umana. Nu doar umana. Si cand zic asta, ma refer la ce zic parintii ca la Facerea omului, Dumnezeu l-a avut in gand pe Hristos-Dumnezeul-om sau Dumnezeu-omul. Altfel, Intruparea nu ar avea sens.
De aceea mi s-a parut un non-sens intrebarea din titlul topicului. Suna de parca Dumnezeu si-a luat firea umana din plictiseala sau cine stie ce motiv, doar asa sa aiba si fire umana, si nu ca sa uneasca in El cele doua firi ce noua ne fusesera randuite.

Last edited by delia31; 23.03.2015 at 14:05:37.
Reply With Quote