Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.04.2015, 19:11:48
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar Samson nu va respecta restrictia aceasta nici cand foloseste drept arma o mandibula de magar. Una "proaspata", cu care face ravagii in randurile inamice.Deci, "salvatorul poporului evreu" nu respecta igiena rituala. Sa prefigureze aceasta un alt Salvator, care avea sa vina ?
Buna observatie :) In textul ebraic, in acel cantec de triumf, este un joc de cuvinte, plecand de la ebraicul ,,hamor" (inseamna fie magar fie gramada) si prin urmare o traducere ar putea fi ,,i-am asezat in gramezi" (pe filisteni).Asta ar explica si o traducere a numelui locului ,Ramat-Lehi, care se poate traduce si cu ,,Dealul falcii". Am mai auzit aceasta idee, pe care o mentionati dvs, de prefigurare a unui alt Salvator. Nu pot spune ca am acceptat-o complet, mi-se par diferente prea mari intre Iisus si Samson dar daca interpretati in cheie simbolica atunci cred ca si aceasta versiune are o logica a ei.Depinde din ce perspectiva privesti textul.

Am citit undeva ca imaginea unor albine care isi construiesc un stup in carcasa unui animal mare mai exista si in alte texte antice din zona Marii Egee.Din pacate nu stiu alte detalii.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 14.04.2015 at 19:14:44.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2015, 01:49:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
mi-se par diferente prea mari intre Iisus si Samson
Desigur ca sunt. Cine a fost ca Isus ? Chiar si intre David si Isus sunt diferente enorme. David e un pacatos. Si totusi, faptul ca David este o prefigurare a lui Isus e un punct de vedere "clasic", ca sa zic asa.

Interdictia de a atinge cadavre ocupa un loc central si in Pilda Bunului Samaritean. Si preotul, si levitul care "vazandu-l, trec pe alaturi" de cel ranit fara sa il ingrijeasca nu fac aceasta fiindca ar fi nepasatori, ci fiindca il considerau mort pe acela si nu puteau sa il atinga. Dar a venit un samaritean si l-a ingrijit, turnand pe el "untdelemn si vin". Bunul samaritean este Domnul, aproapele nostru. Bunul samaritean culege faguri de miere din cadavrele vii care suntem. De aceea, la ritualul inmormantarii, cei care oficiaza in persoana Capului Cristos folosesc untdelemn si vin cu care il oblojesc pe mort, in speranta ca Bunul Samaritean, cand se va intoarce, va gasi miere pe care sa o poata culege.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 15.04.2015 at 01:57:54.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2015, 02:25:55
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Bunul samaritean culege faguri de miere din cadavrele vii care suntem.
În măsura în care inima noastră este stup de albine, unul cât de micuț, a cărui "regină" este credința.
(Iar nu peșteră întunecoasă, de unde răzbate șuieratul șerpilor, răgetul tigrilor și al leilor, și așa mai departe...).
Zic și eu, cu amărăciune...
Reply With Quote
Vechi 15.04.2015, 02:36:11
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Pasajul biblic in cauza, despre bunul samaritean, ma intereseaza profund, din mai motive. Cunosc interpretarea clasica dar as avea,poate,cateva observatii de facut.Cred ca sunt mai multe paliere de discutie, de interpretare, pe care aceasta poveste le genereaza.Poate, odata,vorbim mai pe larg, daca va face placere.Numai bine,multumesc pt dialog.
Reply With Quote
Răspunde