Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.04.2015, 03:28:16
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ai pus paie pe foc fara sa citesti topicul. Nu era vorba despre asta pana acum. Filozofi au fost pana acum la subiect, nu suntem protestanti sa talcuim noi, ci vedem ce spune invatatura. Ii sufli in coarne lui AlinB, nu stii ce spun el, dogma d ela Vatican II. Adica in afara de 0.1 care ar stii adevarul dar s-ar fi opus toti se mantuiesc din orice religie, nu are importanta crestinismul sau Hristos.

Ba in sinea ta te crezi cel mai mare talcuitor, crema de pe tortul invataturii ortodoxe.

Doar ca aia nu e crema ortodoxa e fudulie, ca esti orbete si nu-ti dai seama de asta, e doar problema ta.

Vezi ca iar scrii prostii mai mari decat tine, n-a sustinut nimeni ca "toti se mantuiesc, nu are importanta crestinismul sau Hristos".

Dar stai asa ca, din moment ce nu te dai in laturi sa rastalamcesti sfintii, punand in carca lor vorbele tale cu acelasi tupeu nesimtit de ce nu ai rastalamaci si ce zic colegii de forum ca sa-ti iasa tie pasienta?

Pai cum o ramas nene cu "sa nu depui marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau"?

Crezi ca doar idolatria este singurul pacat din Decalog pentru care nu se mantuiesc unii?

Last edited by AlinB; 18.04.2015 at 03:40:10.
Vechi 18.04.2015, 03:53:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu nu ma cert, AlinB e cel care se cearta, ca intotdeauna, el nu stie altcumva sa dialogheze. In al doile arand nu vorbeam pana acum poza aceea, eu nu am comentat pana acum, ci despre mantuirea in afara Bisericii.
In legatura cu botezul sangelui, la fel ca botezul dorintei, este pentru cei ce sunt martirizati pentru Hristos cel Adevarat si pentru credinta adevarata, nu pentru Shiva sau o credinta falsa. Paganii se inchina si ei la ceva care zic ca e divinitatea.
Da ma, asa e, aia care i-au impuscat i-au intrebat, "ba, care esti ortodox, neoprotestantii sa iasa din rand si sa plece acasa ca astia doar pretind ca sunt crestini, cine stie ce shivaisti pagani se ascund in spatele lor"

Citat:
Erezia se considera ca e fiica cea mica a idolatriei.
Asta cu de la tine creativitate spusa?

Erezia fiind definita cum, mai exact ca sa lamurim chestia asta de baza.

Dar fara acte creative, da repede macar 3 citate din Sfinti daca tot te lauzi ca le ai cu asta.
Vechi 18.04.2015, 03:57:46
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Catalin ca bun crestin ortodox, cum ai putut dormi toti anii astia stiind ca exista oameni pe pamant care nu au sanse de mantuire ? De ce nu ai incercat sa faci mai mult pentru ei ?
Si daca totusi nu ai facut nimic, de ce esti primul care iti dai cu parerea despre ce se intampla cu ei ? Nu mai stiu care sfant pe care il citezi tu si altii spune lucrul acesta. Ei au un Creator. El va avea grija de ei. Nu este treaba noastra sa decidem cine intra si cine nu intra in rai. Ajutorarea celorlalti este insa treaba noastra. Si s-ar putea sa dam socoteala pentru ca nu am facut mai mult.
Vechi 18.04.2015, 04:02:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Apelul la bun simt sau "common sense" cum zice englezul nu-si are rostul catre cel care nu are nici macar o farama din el.

Tu n-ai asistat la toata discutia, iti zic eu de ce nu face.
Pentru ca asa cum zice el, ereticii aia nu au avut parte de adevar ca nu sunt vrednici de el, daca ar fi vrednici de el, ar fi automat si luminati de Dumnezeu intr-un fel sau altul.

Deci vezi tu, daca Dumnezeu nu-l teleporteaza ca misionar la eretici, inseamna ca ereticii nu sunt vrednici de asa purtator de lumina.
Cand vor fi vrednici, nolens volens va fi predicatorul lor coborand din cer pe norisori pufosi.

Period.

Last edited by AlinB; 18.04.2015 at 04:09:08.
Vechi 18.04.2015, 11:04:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Catalin ca bun crestin ortodox, cum ai putut dormi toti anii astia stiind ca exista oameni pe pamant care nu au sanse de mantuire ? De ce nu ai incercat sa faci mai mult pentru ei ?
Si daca totusi nu ai facut nimic, de ce esti primul care iti dai cu parerea despre ce se intampla cu ei ? Nu mai stiu care sfant pe care il citezi tu si altii spune lucrul acesta. Ei au un Creator. El va avea grija de ei. Nu este treaba noastra sa decidem cine intra si cine nu intra in rai. Ajutorarea celorlalti este insa treaba noastra. Si s-ar putea sa dam socoteala pentru ca nu am facut mai mult.
E exact invers, nu eu imi dau cu parerea, ci tu (si cei doi care au mai scris pe aici, AlinB si Barsaumas). In ortodoxie nu e bine sa ne dam cu parerea cu privire la invatatura si nici nu avem nevoie, exista deja invatatura (cea cunoscuta). In protestantism e aceasta practica, pentru ca ei talcuiesc singuri.
Asadar, eu am dat doar ce spune invatatura Bisericii si ce spun sfintii despre acest lucru. Si asta dupa ce altcineva si-a dat cu parerea. Tu nu ai citit topicul si nu ai vazut ce s-a discutat si ce crede fiecare, ai citit doar ultimele mesaje.
Mai spui ca nu decidem noi cine intra in Rai, e adevarat, dar tocmai cei ce isi dau cu pararea spun cine intra, pe baza unui singur lucru, ca asa cred ei si asa gandesc ei. Practic se pun ei in locul Judecatorului si hotarasc cine intra, ii mai si balacaresc pe cei ce nu-s de acord cu logica lor. Dar Domnul hotaraste asta, nu noi, iar Domnul ne-a transmis totul prin invatatura revelata. IN niciun caz dupa mintea noastra si ce credem noi, tot ce stim este din invatatura revelata, cu privire la tot. Un ortodox cauta intotdeauna sa vada ce spune Biserica, invatatura si sfintii, nu isi da el cu parerea cu privire la ce nu ar trebui sa-si dea. Cum scrie si in catehism, toti pot citi Sfanta Scriptura dar nu toti au voie sa o talcuiasca.
Avem si in Sfanta Scriptura aceasta invatatura (cu cine nu se boteaza si impartaseste nu se mantuieste) si avem si talcuirea sfintilor si in invatatura Bisericii. Toata revelatia are un singur scop, sa aflam care sunt conditiile mantuirii, cum se poate mantui cineva, pentru ca scopul omului este sa se mantuiasca. Tot ceea ce face si invata Biserica este in consens cu acest scop. De ce merg credinciosii la Biserica, se roaga, se Impartasesc si fac fapte bune? Ca asa fac si altii, asa e obisnuita pe la noi? Daca am fi agnostici si nu am stii care sunt conditiile mantuirii ar insemna ca nu stim ce trebuie sa facem ori te spovedesti ori stai acasa toata viata si te rogi e acelasi lucru. Ori te inchini la Dumnezeu ori la un zeu ar fi tot acelasi lucru, din moment ce nimeni nu stie ce ar trebui sa facem si cine se mantuieste. Facem doar ceva mecanic.
Mai spui ca ajutorarea celorlalti este treaba noastra, nu aceste lucruri. De fapt ambele, pentru ca si credinta si practica sunt importante. Ar insemna ca n-ar trebui sa ne intereseze crezul si tot ce tine de credinta, doar sa facem fapte bune, asta e pietism. Chiar si la inceput se facea o cateheza serioasa a celui ce voia sa intre in Biserica.
Nu poti stii ce face fiecare sau ce a facut, pentru ca spui de ce nu am incercat sa facem mai mult pentru ei. Iar misionarismul e in primul rand preocuparea Bisericii, care randuieste misionari si ii trimite in diferite regiuni. Cum scria si pe topic, exista misiuni ortodoxe chiar si in acea tara. Desigur, si noi putem face asta, am prieteni ortodocsi si in tari neortodoxe, inclusiv in Indonezia, tara majoritar musulmana. Dar mult mai simplu e sa ne gandim la cei din partile unde locuim, decat sa ne facem griji cu privire la omenire. Domnul are grija de tot, cum spunea si un sfant citat aici, de ce ne preocupa pe noi ce se intampla cu altii si cum se mantuiesc. Noi avem invatatura revelata si actionam in consecinta (adica ii ajutam sa se mantuiasca si pe cei ce nu sunt inca in Biserica), cei ce se tot intreaba sunt tocmai cei ce nu cunosc invatatura sau nu vor sa o cunoasca. Si tot intreaba si se intreaba, pana la urma au gasit invataturi eterodoxe, in loc sa accepte invatatura Bisericii, singura adevarata.
In concluzie, ii ajutam si pe altii sa se mantuiasca, nu ii bagam in Rai dupa voia noastra. Unii ii baga direct in Rai, de parca ei hotarasc.
Vechi 18.04.2015, 11:28:21
Senior Member

Implicit

Acasta invatatura e si principalul argument al ortodocsilor impotriva ereziei catolice Neprihanita zamislire. Daca Maica Domnului nu avea pacatul stramosesc (la noi urmarea pacatului stramosesc), inseamna ca se putea mantui si fara Hristos. Iar daca oamenii se puteau mantui asa inseamna ca nu mai era nevoie de venirea lui Hristos. Maica Domnului a primit harul in momentul Intruparii, stergandu-se astfel urmarea pacatului stramosesc.
Vechi 18.04.2015, 11:29:56
Senior Member

Implicit

Avem acelasi Dumnezeu cu alte religii? Avem acelasi Hristos cu alte culte? NU mai am timp sa raspund acum, poate data viitoare.
Vechi 18.04.2015, 13:03:27
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Avem acelasi Dumnezeu cu alte religii? Avem acelasi Hristos cu alte culte? NU mai am timp sa raspund acum, poate data viitoare.
Teoretic Dumnezeu Tatal este prezent si in Crestinism, si in Islam, si in Iudaism.
Vechi 18.04.2015, 13:14:09
stoogecristi stoogecristi is offline
Banned

Data înregistrării: 15.04.2015
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Teoretic Dumnezeu Tatal este prezent si in Crestinism, si in Islam, si in Iudaism.
Allah a fost de fapt zeul de predilectie a lui Muhamed din miile de zeităti.
Vechi 18.04.2015, 13:30:34
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Exista un singur Dumnezeu care se manifesta in 3 personae: Tatal Fiul si Sfantul SDuh
Orice alta plasmuire este omeneasca si mincinoasa :allah, budha , zei pagani,new age ,ecumenism
Are cel mult caracterul de legenda ,dar nu contine Adevar
Si cei ce traiesc in Africa si in Asia , tot Dumnezeu ii aduce la viata si ii vegheaza ,tot Cuvantul este lumina lor
Si cine l-a vazut vreodata pe Dumnezeu sa stie cum e ? Nimeni .
De aceea e importanta intruparea ,pentru ca este singurul Domn ARATAT ,in care trebuie sa creadaa acest pamant,mai ales ca a dovedit ca are cuvintele vietii vresnice, si ale intelepciunii desavarsite . Invataturile Sale se aplica si in cel mai indepartat colt al junglei...Deci deocamdata,nu prin eticheta de ortodox,ci prin Invatatura Sa cea dreapta , Hristos este Dumnezeul Om universal.
Subiect închis