Citat:
În prealabil postat de nectarios
Ieri la o conferinta Ieroschimonahul Agapie Corbu a fost intrebat daca exista mantuire in afara Bisericii. Sfintia Sa a raspuns ca Biserica duce la mantuire, dar nu mantuieste pentru ca doar Dumnezeu mantuieste. Si ne-a sfatuit sa ne vedem de mantuirea noastra si sa-i lasam in pace pe restul sa-si vada de ale lor. Cu alte cuvinte Biserica te duce la poarta Raiului, dar Dumnezeu hotareste daca intri sau nu in Rai, in functie de judecata Sa.
Acum hai sa-l socotim eretic pe Ieroschimonah Agapie Corbu pentru afirmatia sa. Dar cine suntem noi ca sa-l socotim eretic? Oare am fost noi hirotoniti si calugariti in Muntele Athos? Oare am stat noi langa Pr. Teoclit Dionisiatul sau langa Pr. Efrem Vatopedinul?
|
Nu e nimic gresit din ce a spus Parintele Agapie. Spune ca nu toti ortoodcsii se mantuiesc, ceea ce stiam si noi (pentur ca pentru mantuire e nevoie de har, faptele credintei si dreapta credinta, nu doa rde harul din Sfintele Taine).
Apoi spune sa ne vedem mai bine de mantuirea noastra, ca nici noi nu stim daca ne mantuim. Cei ce se intreaba tot timpul daca se mantuiesc cei din afara Bisericii, cum se mantuiesc, etc. sunt cei cu gandirea modernista. Unii din ei cred ca deja au ajuns apropae de sfintenie si sunt ca si mantuiti, mai ramane sa ii aranjeze si pe ceilalti.