Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2015, 04:27:04
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Frate, iarta-ma te rog, dar unele lucruri te depasesc. O virtute se dobandeste prin staruinta sau prin har. Iubirea este dumnezeire. Ea ESTE sau NU ESTE. Punct. Smerenia se dobandeste. Rabdarea se dobandeste. Si viciul se dobandeste... Pana si ura se dobandeste. Si dispretul. Si mandria. Si vanitatea... Iubirea e DUNMEZEU. E adancul fiintei noastre. Ea este acolo, in sufletul fiecarui om, din clipa zamislirii lui, chiar nascut in pacat! E puterea de a plange sau de a rade. Ea, Iubirea, cuprinde la un loc toate virtutile, de la smerenie, intelepciune, frumusete morala pana la sacrificiu si jertfa. Ea e pacea de care omul fuge inconstient, alegand varianta unei vieti egoiste...
In rest, ce sa mai spun? Eu nu cred ca contez in perimetrul acesta virtual. Daca mai spun uneori cate ceva, este doar o reactie de acceptare sau respingere pentru ceea ce simt, fara pretentii teologice. Nu vreau sa te denigrez fiindca nu acesta este scopul unui crestin, ci sa te rog in felul meu sa fii mai ponderat in condamnarea celor care au fost aparati de cei pe care-i cinstim atat de mult: Sf Ioan Gura de Aur, Sf Vasile cel Mare, Sf Grigorie Taumaturgul ("Deci, mergând Sfântul Grigorie către Origen împreună cu prietenul său Fermian, s-au pus pe învățătură și au petrecut la dânsul vreme îndelungată. Apoi s-a întors în patria sa, Neocezareea.")...
Iata si un scurt fragment din definirea origeniana a lui Dumnezeu in "Despre principii":
"nenascuta fiind aceasta (fiinta) e si nepieritoare, intreaga, neclintita si fara capat; nici nu era, nici nu va fi, de vreme ce e acum laolalta, una si neintrerupta. Ce obarsie i-ai putea gasi? Ce fel si de unde ar putea creste? Caci n-am sa te las sa spui, nici sa gandesti ca s-a putut ivi din nefiinta; nu se poate intr-adevar spune, nici gandi ca ceea ce nu este este... Nici divizibila nu-i, pentru ca e toata la fel; nici unde nu se afla un mai mult ori un mai putin in stare sa-i impiedice continuitatea, ci toata e plina de fiinta... Ci nemiscata in hotarele unei cumplite legaturi, sta fara inceput si fara sfarsit. Aceeasi in aceeasi stare; zabovind, zace in sine si astfel neclintita ramane locului".
Studiu cu folos, frate Emiliane, si fara patima! Nu trebuie sa-l adulam pe Origen si nici sa-i facem icoane la care sa ne inchinam, dar sa acceptam ca orice om este supus pacatului si ispitelor. Asa cum sustii ca o iubesti pe Sf Maria egipteanca, care daca ar fi trait in jurul nostru inainte de a-i da Maicuta Domnului sansa sa se mantuiasca, noi am fi judecat-o si dincolo de mormant, tot asa sa procedam si cu Origen, care de bine de rau, a avut drept discipoli multi dintre acei care au devenit mari sfinti in calendarele ortodoxe... Pana si pentru asta trebuie sa intelegem ca Dumnezeu l-a absolvit de ratacirile lui, fie si numai pentru rugaciunile sfintilor amintiti mai sus si nu numai ei!!!
Frate Neagu,
Nu știu de ce scrii așa multe prostii. Această a doua parte, din postul, cel mai neteologic (ca să nu spun altfel) e mai grea ca prima.
Spui: iubirea este sau nu este. Greșit. Iubirea este pretutindeni. În fiecare particulă de aer, în tot pământul și tot universul. Iubirea ține toate. Nu există niciun loc de pe pământ, unde să nu fie iubire.Nu există "iubirea NU ESTE". Cum ai și subliniat frăția ta. Faptul că omul nu acceptă iubirea în sine, asta-i altfeva. Nu e conștient de ea și o vrea. Dar el, prin iubire trăiește. Iubirea lui Dumnezeu, face ca inima să bată, plămânii să respire aerul, stomacul să dea excrementele, și tot procesul biologic să se petreacă, oricât de scârbos sună, e Adevărul.
Mai spui: smerenia, răbdarea se dobândește. Greșit. Cine are Iubirea, are toate celelalte virtuți. Iubirea vine deodată cu tot și toate. Toată definiția Binelui. Iubirea vine cu toate virtuțiile. Cine nu practică toate virtuțiile, acela nu iubește. Cine practică doar câteva virtuți, acela este care imită iubirea, dar nu a cunoscut încă iubirea lui Dumnezeu. Nu a simțit pe Dumnezeu, nu L-a văzut pe Dumnezeu, nu s-a curățit, nu s-a luminat, nu s-a îndumnezeit, nu a dobândit Duhul Sfânt, nu a văzut pe Hristos. Când acestea se întâmplă, fie și numai pentru 2 secunde, fugi apoi toată viața după ele, ca Sfântul Siluan Athonitul. Și eu cunosc doar din teorie. Te învăț și pe tine. Să ne ajute Dumnezeu să mergem pe cărarea aceasta, a îndumnezeirii, a dobândirii Duhului Sfânt. Atunci nu mai poți fi eretic, nu mai stai în nebuniile neo-protestante și calvine, lutherane. Atunci, simți și respiri pe Dumnezeu, în ortodoxie, forma adevărată smerită de cunoaștere a lui Dumnezeu.
Deci Iubirea vine cu toate virtuțiile. Iar când există patimi, înseamnă că omul, nu a cunoscut încă Iubirea. Ci se luptă să ajungă la acea cunoaștere a iubirii. Până atunci, harul îl curățește, iar el dacă se murdărește iar, o ia de la început. Fără să aibe iubire și nicio virtute, nici smerenie, răbdare, nimic, pentru că e egoist, mândru, încă e pătimaș după diverse comodități, luxuri, conforturi. Ci are doar mila lui Dumnezeu, care îl cercetează neîncetat, cumva să-l întrebe, cât mai stă legat de cele ale lumii acesteia. Sunt chiar monahi, preoți, ierarhi, care nu ajung niciodată la luminare, dar mai ales la îndumnezeire, care nu știu ce-i aia să vezi pe Dumnezeu. Fiecare știm teorii, și ni se pare că știm, dar câți plecăm în pustie, să ajungem să levităm în aer, în timp ce ne rugăm și să luminăm ca soarele, ca Sfânta Maria Egipteanca? Câți vedem lumina necreată ca Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Simeon Noul Teolog și alții? Câți? Unul la 1000, bine-ar fi.
Da, Iubirea e Dumnezeu. Dar Iubirea nu e în adâncul ființei noastre. Atunci am fi îndumnezeiți. Noi nu permitem iubirii să vină în adâncul ființei noastre. Hristos stă și bate la ușa inimii noastre. Noi spunem că e bine să ucidem ca să apărăm o țară, o bucată de pământ. Și avem totuși pretenția că noi cunoaștem Iubirea. Și smerenia și răbdarea... Vai de capu nostru. Nu, în clipa zămislirii, nu e Iubirea în ființa omului. E mila lui Dumnezeu, pronia, e ajutorul, dar Iubirea, Dumnezeu, nu intră în noi, când noi mai suntem păcătoși. Nimic necurat nu intră în Împărăția Cerurilor. Iar Împărăția Cerurilor se trăiește încă din această lume, înăuntrul nostru. Deci trebuie să urâm păcatul, să nu-l mai facem voit și intenționat să ne scârbim și sâ-l urâm. Atunci ne sfințim. Atunci, putem ajunge la luminare și îndumnezeire. Sfânta Maria Egipteanca a stat 17 ani în pustie, fără să vadă fața nici unui om, luptându-se cu gândurile și amintirile din viața ei de desfrânată, o chinuiau imaginile și dorințele, cu care se lupta să le biruiască. Apoi, i-au fost luate, și până la al 45-lea an de pustie, în care nu a văzut fața nici unui om, când a venit Sfântul Zosima la ea, ea sa sfințit. Scopul nostru este să devenim sfinți. A fi sfânt, înseamnă a nu mai păcătui, a numai crede în erezii, a fi conștient că în Sfintele Icoane există cu adevărat Duhul Sfânt și har și sunt făcătoare de minuni, a primi pe Dumnezeu în viața noastră, nu prin faptul că îi spunem noi: "Doamne, poți să vi, hai, vino, că te chem". Nu. Noi spunem: "nu sunt vrednic să intri sub acoperișul casei mele", spune azi sutașul, lui Hristos, la Evanghelie. Primim pe Dumnezeu, prin lepădarea păcatului. Prin înțelegerea și trăirea creștinismului lipsit de erezie. "Cel ce vrea să fie desăvârșit, să se lepede de sine, să-și vândă averile, să le împartă la săraci, să-și ia Crucea și să vină să-Mi urmeze". Dacă nu vrei să fi desăvârșit, atunci, facă mai puțin. Deci abea un monah, călugăr, mai are șanse să se îndumnezeiască. Nu noi. Nu pe forum. Nu cu familie.Așa n-o să vezi niciodată pe Dumnezeu. Pe dracu da, luând chip de înger de lumină, cum face cu penticostalii, spre exemplu.
Da, îi accept meritele lui Origen, la fel cât i le accept și lui Arie, Nestorie, Macedonie, Evagrie, Eutihie, Eunomie, și alți eretici, blestemați și anatematizați. Da, Origen a fost vizitat de Sfinți Părinți, dar când a inventat erezii și a mințit, a fost condamnat de Sfânta Biserică și noi, trebuie să ne ferim de învățăturile lui, dacă vrem să ne mântuim.
Dumnezeu NU l-a absolvit de ereziile lui, el a murit cu ereziile lui, fiindcă altfel Dumnezeu, nu ar mai fi revelat Bisericii să-l anatematizeze pentru nebuniile lui. Știi ce-i anatema? Lepădarea din sînul Bisericii, nerecunoașterea lui, scoaterea din comuniune. Sfinții nu se roagă pentru un eretic. Și înafară de Sfântul Ioan Gură de Aur, nu a mai avut alt ucenic, care să-i citească scrierile. Sfântul Ioan a fost condamnat și el drept eretic, dar a recunoscut că scrierile lui Origen sunt eretice, s-a lepădat de ele și a fost absolvit de anatematizare.

Oprește-te din a mai scrie prostii. Nu mai elogia ereticii. Meritele lui, sunt umbrite de ereziile lui. Oprește aparenta iubire și smerenie, că ele sunt defapt pietate și evlavie mincinoasă, când spui că un eretic are și părți bune. Ți-am spus: în pharul cu apă, torni un strop de venin și bei. Vei muri. Așa și cu ereticii. Oprește-te și citește Sfinții Părinți, nu eretici. Ca să te mântuiești, frate drag.

Iartă-mă dacă te-am tulburat, am scris cu iubire, frăției tale. Nădăjduiesc să mă crezi, fiindcă ți-am mărturisit Adevărul.

Hristos a înviat !
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! gadescum Umanitare 1 24.01.2009 19:48:25