![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
As vrea sa revin putin la tema initiala a discutiei.
Oamenii, indiferent de credinta, se straduiesc sa faca o anumita ascultarea, sa indeplineasca regulile respective. Dar fiecare are puterile lui. Unul poate intr-un fel, altul in altfel. Unul mai putin, altul mai mult. Sunt oameni care nu pot tine postul, sau au greutati cu el. Nu e usor a tine, mai ales pe caldura , post negru (deci si fara baut), in fiecare zi. La cata apa ai nevoie sa bei la temperaturile astea, este cumplit. Ganditi-va la alte tari unde este si mai cald (Africa, Asia etc.). Au aratat la televizor oameni morti sau dusi la spital in ramadanul din acest an, in Pakistan. Asa ca nu este bine sa judecam ca cineva vrea imediat sa fie servit, sa bea si sa mananca. Nu mai intru in detalii legat de postul la musulmani. Asa il au ei. Si la noi sunt probleme si la noi nu se respecta niste reguli ("Sa nu stie stanga ce face dreapta, cel ce mananca sa nu judece pe cel ce mananca si invers si etc."). Nu trebuie si nu putem sa despartim la om sufletul de trup. Legat de posturi si sarbatori: Exista articole care incearca sa explice postul Craciunului, tocami pentru ca este ceva mai greu de inteles rostul lui, fata de celelalte posturi. Eu stiu ca Invierea Domnului este in sine si o bucurie. Dar se combina acolo tristetea evenimentelor de dinainte cu bucuria finala. Acolo postul este de inteles. La fel la celelalte posturi de peste an. Se inchina sarbatorii mortii unor sfinti si muceniciei lor. La Craciun in schimb postul care inseamna pentru om seriozitate, retinere, sa nu serbezi, sa nu te bucuri, se combina cu bucuria evenimentului. Sigur ca inteleg rostul postului (macar putin), caci se adreseaza persoanei indragite de noi: Iisus Hristos. Pentru mine bucuria Craciunului este si interioara si exterioara. Din motive personale are si ceva trist. Eu sunt om, cu simplitatea lui. Traiesc si bucurii si necazuri pur si simplu, fara analize si metafore. Ma bucur de Craciun cu tot ce are el si ma intristez de Pasti. Spuneam mai sus ca eu mai greu vad bucuria de Pasti. Nasterea mi se pare mai palpabila decat Invierea. Mai ales ca este atata tristete in Saptamana Patimilor. Nu mai judecati oamenii. Nu in credinta lor. Luati-i asa cum sunt. Sunt oameni, asa ca si voi.