![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Uite, eu cred ca problema prostiei nu e problema prostului, ci a inteligentului care cauta la radacina ei pentru ca a inteles ( intelligere) din pataniile lui si ale lumii asteia, care numai de prosti nu duce lipsa, cat de catastrofale ii sunt derapajele. E totusi nevoie de o minte inteligenta ca sa-ti dai seama ca esti prost. De aceea unul incremenit in prostia lui nu-si da niciodata seama. Se simte bine asa. E o zisa celebra: "putini sunt cei care inteleg cat de multe trebuie sa stii/intelegi ca sa-ti dai seama cat de putin stii/intelegi". Si mai cred ca si cei despre care se crede ca ar fi ceva de capul lor, deci nu se poate spune ca prostia le e trasatura definitorie ca in cazul prostilor notorii, si aceia deci, au episoade cand isi dau cu palma in cap “ce prost/ tampit am fost/sunt!” Astia, in schimb, nu se simt bine asa, si fac ceva sa schimbe situatia… la o adica sa vorbeasca pe un forum despre prostie si cum de i-au cazut in capcane. Un prim pas in a exorciza relele si belelele de care suferim, e sa le numim, sa le diagnosticam ( gnoseo – a cunoaste, a intelege). Desigur, nu pentru a te focaliza obsesiv pe maladia in sine, ci pentru debriefing. Sa inveti adica cum sa nu calci de doua ori pe aceeasi grebla. :) Mai e o categorie (cel putin) de prosti. Cei undercover. Fac cum fac de par celorlalti tot in varianta imbunatatita, si mai si primesc laude, incat ajung pe nesimtite sa creada ca poleiala ce se sufla peste ei chiar face parte din faptura lor. Exista, cu toate astea, un milion de feluri prin care ne putem da de gol. Desigur, nu le putem evita ( sau fenta) chiar pe toate :)) Good point! Nu putem baga in buzunar decat ceva de forma si marimea buzunarului. Mutatis mutandis, infinitatea lui Dumnezeu este in intregime o chestiune de inadecvare a ,,buzunarului”. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
O intamplare spre adeverire "Sf. Efrem Sirul a mers in cetatea Edesa cu gand sa intalneasca un batran imbunatatit care sa-l povatuiasca in lupta cu gandurile. Se si ruga mult pentru asta zicand deseori : "Doamne Iisuse Hristoase, Stapane al tuturor, invredniceste-ma ca, intrind in cetatea Edesa, sa ma intalnesc cu un barbat care va fi puternic sa-mi graiasca cele spre folosul sufletului." Si, astfel rugandu-se, a ajuns la portile cetatii. Si, calatorind el asa cu mintea treaza, il intampina o femeie si aceasta era o desfranata. Si lucrarea lui Dumnezeu era aceasta, ca pe cele bune, de multe ori El le lucreaza prin cele potrivnice. Deci, sfintitul Efrem, intalnind astfel pe acea desfranata, sta uimit oarecum, cautand catre dansa si era mahnit, ca nu i s-a implinit cererea, dupa rugaciune, ci cu totul dimpotriva. Iar ea, vazandu-l astfel, privea la dansul cu ochii necuviosi. Si vrand el sa o rusineze si la sfiala a o aduce, i-a zis: -"Pentru ce nu te rusinezi, femeie, privind cu ochii tinta la mine ?" Iar femeia zise: -"Dar mie asa mi se cade de a privi la tine, ca dintru tine si din a ta coasta sunt luata. Iar tie ti se cade a te uita spre pamant, din care ai si fost luat." Acestea auzindu-le, Efrem a multumit femeii pentru folosul ce l-a gasit in cuvintele ei si lui Dumnezeu, care si prin cele potrivnice ii poate intelepti pe oameni." |
|
||||
|
||||
![]()
Nu cumva asta e calea mai grea?Cred ca exista o cale mai simpla,mai usoara si e deschisa pentru toti: indiferent cat de prosti sau intelepti sunt. Arderea acestei etape(diagnosticarea) si trecerea directa spre cea de-a 2-a (cea mai importanta). Crezi ca e posibila?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Chiar si sa plutesti pe norisori pufosi, surizind... Da-o dracului de realitate, cu legile ei (puse de Dumnezeu) cu tot! Ce e aia? Realitatea o fac eu! Nu sunt eu Dumnezeu? Nu am eu la dejtu mic toti dumnezeii si toata Dumnezeirea? P.S. Este o dovada evidenta de prostie sa te apuci sa vindeci, atunci cand nu stii precis ce anume. E absurd, e irational, e... nici nu mai stiu cum sa spun. Dar poate ca ai vrut sa zici altceva, Flying...:) Treci te rog peste comentariul meu si dezvolta, te rog, daca ai ceva bun de comunicat...:) Last edited by ahilpterodactil; 07.02.2016 at 15:27:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca nu e de tot anesteziata, constiinta inca mai palpaie si da oarece semne ca ceva nu-i in regula, dar daca nu am deprinderi introspective, nu prea poate spune cu precizie ce anume. (Cand zic deprinderi introspective, evident nu ma refer la contemplarea maladiva a proprie mizerii launtrice ca scop in sine). Alteori insa, daca staruiesc in intunecime, constiinta insasi ma saboteaza, fiind in cardasie cu duhurile rautatii si atunci petrec mult si bine in nesimtire, amagindu-ma ca totul e ok. Primul pas spre tamaduire e vointa de a iesi din negare, din starea obscura si amorfa in care nu-mi vad hibele, sau daca mi le indica altii, nu mi se par deloc pacate, prin urmare, in faza asta, nu le numesc in vreun fel anume. Ma simt bine asa, n-am nelinisti, nu am nimic de schimbat. De ex., cazurile clasice de dependenti de droguri sau alcool. Pana sa ajunga sa iasa din patima, sunt in denial total, neaga orice diagnostic de adictie. De abia cand in sfarsit pot sa admita, sa dea nume starii lor nefiresti care a facut asa ravagii "da, sunt alcoolic/dependent de drog" sau etc., de abia incepand de aici, vindecarea e posibila. Dar sunt duhuri mult mai rele si stari mult mai perfide decat adictia de substante, si cu atat mai greu de tamaduit cu cat sunt mai greu de numit si recunoscut. |
|
|||
|
|||
![]()
Amin!
Si Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
P.S. Dezvolta, te rog frumos! |
|
||||
|
||||
![]()
Aveam in gand faza initiala de despatimire. Nu-mi propun sa petrec introspectiv in haznaua launtrica de dragul petrecerii acolo, ca asa ma covarseste duhul deznadejdii, ci sa fac curatenie, sa lepad ce e contrar firii. Dar pentru asta, trebuie sa identific, sa numesc cumva ce e de lepadat, sa sesizez cauza celor contrare firii ca fiind intrebuintarea proasta a celor firesti.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ar fi cazul (sau rolul meu), ti-as recomanda sa petreci foarte mult timp in haznaua launtrica. Si nu te teme de deznadejde, nu! In acel loc nu se pune problema deznadejdii, acolo sunt cu totul alte prioritati. Dar nu e cazul sa iti recomand ceva. Nu ar fi cu folos. Succes la lecturi! Darul acesta nu-i de lepadat, pe drept cuvant. |
|
|||
|
|||
![]()
Iar eu asta:
https://www.youtube.com/watch?v=sCNHM7TCcPs https://www.youtube.com/watch?v=Et7xkvNn0S4 Impreuna cu umila cerere de iertare...:) Te rog sa ma ierti, Delia, si sa primesti in dar acest moment de frumusete. P.S. Pana cand nu ma ierti nu voi mai posta nimic pe forum, oricat de mult mi-ar placea sa o fac. Last edited by ahilpterodactil; 09.02.2016 at 00:21:50. |
|