Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.03.2016, 20:55:34
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Nu cred ca prea stii cum sta treaba cu ozonul. Ozonul este facut atunci cand razele ultraviolete ale soarelui lovesc molecule de oxigen. Aceste molecule de oxigen se destrama in oxigen atomic, iar daca oxigenul atomic se loveste de o molecula de oxigen, se produce ozon. Dar aceasta nu este o particula stabila, deci se destrama in putin timp, de obicei cam o ora. De aceea nu are timp sa se "scufunde".
E interesant chiar cum de diferă așa de mult timpul de viață a moleculelor de ozon pe altitudine. Merită o investigație aparte.

http://www.atmos-chem-phys.net/15/88...-8889-2015.pdf
While ozone has a relatively short atmospheric lifetime,
typically hours, in polluted urban regions where concentra-
tions of its precursors are high, its lifetime in the free tro-
posphere is of the order of several weeks (Stevenson et al.,
2006; Young et al., 2013), sufficiently long for it to be trans-ported over intercontinental scales.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2016, 21:24:10
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
E interesant chiar cum de diferă așa de mult timpul de viață a moleculelor de ozon pe altitudine. Merită o investigație aparte.

http://www.atmos-chem-phys.net/15/88...-8889-2015.pdf
While ozone has a relatively short atmospheric lifetime,
typically hours, in polluted urban regions where concentra-
tions of its precursors are high, its lifetime in the free tro-
posphere is of the order of several weeks (Stevenson et al.,
2006; Young et al., 2013), sufficiently long for it to be trans-ported over intercontinental scales.

Pai normal. Daca ai temperatura mai inalta, moleculele au energie mai mare, si probabilitatea ca acestea sa intre intr-o reactie este mai mare. Dar daca ai temperatura mai mica, energia este mai mica, si reactiile sunt incetinite. Este aplicabil cu orice substanta.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 09:55:54
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai normal. Daca ai temperatura mai inalta, moleculele au energie mai mare, si probabilitatea ca acestea sa intre intr-o reactie este mai mare. Dar daca ai temperatura mai mica, energia este mai mica, si reactiile sunt incetinite. Este aplicabil cu orice substanta.
Totuși în stratosferă (10km - 50 km), acolo unde e 90% din ozon, temperaturile cresc de la -50 C la -15 C. Adică e mult mai rece decît la suprafața Pămîntului.

http://www.srh.noaa.gov/jetstream/atmos/layers.htm
http://www.srh.noaa.gov/jetstream/atmos/atmprofile.htm

Deci dacă e mai rece, agitația temică e mai redusă și probabilitatea de a reacționa e mai mică. Adică molecula de O3 ar trebui să fie mai stabilă acolo sus decît la nivelul nostru.

Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 17:14:20
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Deci dacă e mai rece, agitația temică e mai redusă și probabilitatea de a reacționa e mai mică. Adică molecula de O3 ar trebui să fie mai stabilă acolo sus decît la nivelul nostru.
Pai este. Dar cand coboara, se face mai cald, si molecula devine mai instabila. Deci nu apuca sa ajunga prea jos.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 11:16:18
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai este. Dar cand coboara, se face mai cald, si molecula devine mai instabila. Deci nu apuca sa ajunga prea jos.
Faci ce faci ca să iasă cum vrei... :) Doar că în straturile unde e 90% din totalul de ozon temperaturile descresc cu altitudinea, din cauză că O3 încălzește mai mult zona de deasupra datorită ultravioletelor.

Pînă acum am dedus că timpul de viață al moleculei de ozon din atmosferă ar trebuie să fie mult mai mare decît la nivelul solului. Dacă jos O3 are timp să parcurgă distanțe intercontinentale, atunci și sus ar trebui să aibă timp să coboare datorită gravitației, nu să dispară în mod convenabil după o oră.

Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 11:25:14
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Faci ce faci ca să iasă cum vrei... :) Doar că în straturile unde e 90% din totalul de ozon temperaturile descresc cu altitudinea, din cauză că O3 încălzește mai mult zona de deasupra datorită ultravioletelor.

Pînă acum am dedus că timpul de viață al moleculei de ozon din atmosferă ar trebuie să fie mult mai mare decît la nivelul solului. Dacă jos O3 are timp să parcurgă distanțe intercontinentale, atunci și sus ar trebui să aibă timp să coboare datorită gravitației, nu să dispară în mod convenabil după o oră.
Pai da, de aceea majoritatea stratului de ozon se gaseste intre 10 si 20 de kilometri, unde temperaturile ajung la -60 de grade Celsius:

Daca te uiti in imagine, o sa vezi ca daca o molecula de ozon coboara, de la nivelul 10-20km, atmosfera se incalzeste.

Nu fac eu ce fac sa iasa cum vreau. Realitatea este reala, si lucrurile se potrivesc pentru ca sunt...reale.

Last edited by abaaaabbbb63; 09.03.2016 at 11:29:40.
Reply With Quote
Răspunde