![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1) Dincolo de atasamentul emotional fata de una sau alta dintre partile implicate in intampinarea Sinodului, ma asteptam sa faci mai multe trimiteri argumentate. Nu e un secret pentru nimeni ca materialele care vor face obicetul discutiilor sinodale sunt deja cunoscute publicului. Fata de aceste materiale au aparut diverse reactii. De ce nu ai facut trimiteri la acestea? Te-ai oprit cu insistenta asupra textului lansat de cativa Parinti athoniti. De ce? Nu erau relevante si alte surse? 2) Tonul general al obiectiilor tale este unul incarcat de suspiciune. Daca ai vrea sa fie altfel, ai putea sa lasi deoparte interpretarile catastrofice ale altora si sa ne arati cum cugeti tu in mod echilibrat. Iar daca nu poti face asta, atunci de ce te inflamezi cand ti se atrage atentia ca esti fanul unei singure parti? Ce tip de argument aduci tu, de fapt? Si nu gasesti decat finalitati distructive pentru Sinod? Nimic care sa ne dea nadejde si speranta ca va fi o intalnire demna de Traditia Bisericii? 3) Spui ca ii privesc de sus pe monahii athoniti. Nu stiu cum de iti ingadui insolenta asta, dar e fapt ca ii privesc cu mirare. Aceasta pentru ca, asa cum percep eu, acestia nu se rezuma la a aduce observatii critice, binevenite, pertinente la adresa eventualelor paragrafe care ar necesita revizuiri sau chiar eliminarea din texte. Nici nu propun alternative mai fericite, in Duhul Bisericii. Nu fac acestea ci, cu o autoritate care mie imi pare, sa fiu iertat, cam exagerat afisata, acestia fac altceva: dau tonul tulburarii si al schismei in lumea ortodoxa. Prin aceasta, de fapt, eu inteleg ca este lovita tocmai una din intentiile/finalitatile Sinodului, aceea de a pune in acord (atat cat e posibil deocamdata) bogata lume a Ortodoxiei, in ciuda unor diferente locale inevitabile. In fine, daca ai vrea sa aduci un aport constructiv/ziditor la procesul care se desfasoara acum in lumea ortodoxa, mai intai, ai putea oferi linkuri catre texte ca acestea: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ei-critica-am/ http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ese-nationale/ http://corortodox.blogspot.ro/2016/0...ente-sale.html De aici ne putem informa, constientizam tipul de probleme comentate si implicatiile lor posibile, ne largim un pic perspectiva dincolo de atasamentele inguste ale unuia sau altuia de tip bisericuta sau fan-club. Cu alte cuvinte, gasesc ca ar fi mult mai folositor sa ne concentram discutiile pe astfel de texte concrete, decat sa ne aruncam in pozitii partizane pro si contra, cu implicatii imaginar-apocaliptice... Last edited by ahilpterodactil; 18.05.2016 at 04:10:23. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu aș fi mai degrabă îngrijorat de aspectul sinodalității sinodului, ca să zic așa...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Acesta este, intr-adevar, un motiv de ingrijorare. Caci incepem sa facem ortodoxie dupa model catolic. Un sinod ar trebui sa permita tuturor episcopilor care simt ca au ceva de spus sa-si exprime opinia. Altminteri, exista riscul sa participe numai ierarhi corecti politic care vor impune o anumita directie si vor pretinde apoi ascultare.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pai, ce sa-i faci, asa e in sistemele de tip piramidal... P.S. Uite ce as face eu, concret, daca m-as nimeri pe la Atena si mi s-ar ingadui sa spun un cuvant in Sinod: as ruga pe toti particpantii sa comenteze in maxim 10 randuri si nu in mai mult de 5 minute urmatorul text (tre sa aiba niste servetele pe acolo, pot scrie fara grija, ca le citesc eu operele) legat de Taina Cununiei si de Taina Persoanei: "Sunt duh invelit in naluca de huma. Sunt om odraslit dintr-un tata si-o muma dar sunt neraspunsa-ntrebare." (din Lauda de Nichifor Crainic) Ei, acuma sa le vad teologia si aleasa simtire!... Iar daca nu vor trece peste un astfel de hop, e clar ca acolo e o adunare de administratori si atat. Last edited by ahilpterodactil; 18.05.2016 at 12:35:51. |
|
||||
|
||||
![]()
Ups, m-ai chierdut!
Care "sistem piramidal" frate? Cu ce e mai tare-n duh, ca să mă exprim așa, episcopul tău ca episcopul meu, de al meu stă acasă? Păi ori e "sinod", ori e "congres".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
P.S. Pai asa cum e organizarea eclesiala (la noi popa asculta de protopop, acesta de episcop si mai sunt atatea denumiri, ordine si cheremuri, de te ia ameteala...) nu-i vorba de piramida? Adica vrei sa zici ca Patriarhul imi da mie ascultare? Nu mai degraba ar trebui sa ii dau eu? Si apoi, tu nu vezi ce de Gheron s-au strans sa amendeze Sinodul? Nu unul, ci multi - adicatelea sa fie treaba colectiva, un fel de sinod paralel, asa...! Oare acestia nu ocupa o anumita pozitie ierarhica in obstile lor? Ca doar n-or avea un titlu onorific, din alea cum da Academia sau Patriarhul pe la noi, de zici ca mai lipseste doar secera si ciocanul de pe parbriz.... |
|
||||
|
||||
![]()
Cred că vorbim de lucruri oarecum paralele.
Eu știu că, dpdv al "rangului" duhovnicesc, adicătelea ceea ce contează la un astfel de sinod, nu-s diferențe între episcopi. Indiferent ce funcție administrativă ocupă la un moment dat.
|
|||
|
|||
![]()
Cum unde? La topicul de fata.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://acvila30.ro/parintele-mihai-a...iarhia-rusa-2/ |