Citat:
În prealabil postat de Anna
Va multumesc si eu pentru amintirile relatate.
Ma uitam printre categoriile de tulburari de personalitate din Biserica pe care le-ati descris si ma gandeam oare unde ma incadrez, poate cel mai bine la evitant... Si sunt tare curioasa de "canalie" Ce fel de om poate fi? Si chiar asa irecuperabil? Oare se poate in psihologie sa se dea asa verdicte? Poate e unul dintre lucrurile care imi displac cel mai mult in psihologie, verdictele si etichetele.
Nu pot sa imi alung un fel de sentiment de regret ca scrieti pe forum si nu intr-o carte, la fel ca dl. Dragomir...sau oare scrieti si carti? Sau poate asa e mai bine pe forum, sau poate sunt de moda veche. Dar stau si ma gandesc la cartile pe care le-am citit si mi-au facut bine si nu stiu daca gaseam scrierile acelea pe un forum...Cel putin o carte poate deveni cunoscuta, o poti recomanda, poate deveni cunoscuta intr-o comunitate...
Si tot asa, citind cele spuse, as vrea sa ne povestiti de "rezilienta" (nu stiu daca e corect termenul romanesc). Ce ii ajuta pe oameni sa nu fie doborati de anumite evenimente, in timp ce altii nu rezista chiar si la lucruri marunte. Ma fascineaza faptul ca unul din pilarii rezilientei, cel putin din ce am citit, e a avea o retea sociala puternica. Tot timpul m-a preocupat notiunea de comunitate, traditii, si mult mai mult acum fiind in strainatate, se simte si mai pregnant cat de mult inseamna comunitatea, cultura din care vii, seturile de valori nescrise, cutumele, mentalitatile, chiar si limba cu toate nuantele ei...Suntem toti oameni, dar totusi atat de diferiti...Cum oare vor trai copiii mei in asa amalgam? Mi-e dor de satul bunicilor, de statornicie, de lucruri "invesnicite", de lucruri care sa nu fie puse sub semnul intrebarii, sa nici nu stii macar ca se poate altfel...
|
Tocmai ziceam în postare că psihologii "academici", scientiști, nu se ocupă cu predilecție de tipologia morală, aceasta rămînînd specialitatea moraliștilor. Canalia este descrisă clar mai ales în romane, povești, nuvele. Avem în toată literatura lumii prototipul trădătorului, al omului viclean, al turnătorului etc. Tratatele de psihologie lasă aceste amănunte pe seama psihologilor mai pătrunzători care sunt scriitorii.
Totuși, canalia este reductibilă la un amestec de tulburări ale personalității: narcisicul, dissocialul, paranoidul contribuie la aliajul canaliei care, însă, are ceva ireductibil la cunoașterea psihologică obișnuită. Acel ceva nu vreau să-l numesc.
Vă sugerez să citiți din maera noastră literatură unele cărți precum Moara cu noroc, Ciocoii vechi și noi, Enigma Otiliei sau Cel mai iubit dintre pământeni. Fie și doar din aceste câteva lucrări veți afla mai multe detalii despre canalie. Deși, amănunt foarte important, chiar și când descriu astfel de mizerii scriitorii le îndulcesc mereu chipul, poate și fiindcă artiștii rămân mereu cu o oarece bunăvoință față de oameni și omenesc. O canalie autentică nu e de găsit, așadar, portretizată complet în cărți ci se cunoaște doar în viață. Din păcate...
Ce îi ajută pe oameni să nu fie doborâți?
Oamenii!
Oamenii minunați pe care i-au cunoscut în trecutul lor și care au rămas o fântână vie de speranță, de încredere, de viață. Oamenii iubitori, oamenii care au avut ceva de oferit, cu adevărat.
Iar dacă vreun om nu a experiat încă relația cu astfel de oameni ai dragostei, ei bine: să caute să experieze! Nu-i niciodată prea târziu să găsim oameni puternici, zdraveni, frumoși și buni, care ne pot oferi ceea ce n-am primit în trecut.
Astfel de oameni sunt în jurul nostru, uneori ascunși după o "mască" la prima vedere aspră sau dură etc. Ei se vădesc la adevărata lor măsură doar în momentele cruciale, când toți ceilalți fug, tac neputincioși sau dau cu pietre. Abia atunci poți descoperi ce comoară de oameni ai avut în jurul tău și, vai, nu ai sesizat. Ei sunt discreți și eficienți, iertători și însuflețitori. Au mereu ceva potrivit de oferit, fără să ceară mare lucru în schimb. Dacă cer ceva, o fac doar ca să nu devii suspicios. De obicei ei cer fleacuri, lucruri simple.
Așadar oamenii ajută pe alți oameni să înfrunte necazurile, durerile etc.
Dumnezeu lucrează (și) prin oameni.