Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.12.2016, 02:22:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Sunt si multi ortodocsi care nu stiu, si eu am aflat dupa ce m-am informat. Sfanta Traditie este ceea ce a transmis Domnul Iisus prin viu grai. O parte a fost consemnat in Sfanta Scriptura iar alta parte au transmis Sfintii Apostoli, de exmplu ceea ce tine de sfintele slujbe, etc.
Facepalm ?

Adica daca venea de la un novice, mai era de inteles, dar de la cineva cu pretentiile tale..

Informeaza-te mai bine totusi:

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...tie-80545.html

Last edited by AlinB; 31.12.2016 at 02:25:20.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2016, 09:34:04
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Facepalm ?

Adica daca venea de la un novice, mai era de inteles, dar de la cineva cu pretentiile tale.
Stai să vezi ce o sucește, îți dă un mesaj mai vechi unde explica el clar cum stă treaba. Nu va recunoaște în ruptul capului ca a scris tâmpenii. Și mai sunt pe aici câțiva amatori.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2016, 11:31:58
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Nu va recunoaște în ruptul capului ca a scris tâmpenii.
Deci, dupa tine, colegul ortodox Palama scrie "amalgamat" iar Catalin scrie "tampenii".
Definitia data de Catalin Sfintei Traditii, a fost deja contestata de trei ortodocsi.
Se pare, pana acum, ca nu sunt doi credinciosi care sa inteleaga la fel care carte este inclusa in Sfanta Traditie si care carte, nu.

Simpaticul greco-catolic, care btw are o gandire sistematica, a adus si mai multa confuzie: "in Sfanta Traditie sunt incluse spusele sfintilor, dar nu toate, sunt incluse canoanele si hotararile sinoadelor, dar nu toate".
"Puteti sa-mi dati o lista cu scrierile care fac parte si care nu fac parte din Sfanta Traditie?" as intreba eu.
Iar dom' doctor raspunde: NU exista nicio lista. ("Nu o stie nimeni, in afara de Sfantul Parinte", probabil ca ar fi spus unui auditoriu exclusiv catolic).
Citat:
Și mai sunt pe aici câțiva amatori.
Am impresia ca nu doar pe aici.
Pana acum, din cercetarile mele, se pare ca TOTI ortodocsii si catolicii de pe fata pamantului sunt amatori in aceasta privinta.
Si, daca nu exista macar o lista a scrierilor care cuprind Sfanta Traditie, in aceasta privinta nu au cum sa stie precis.

Dar sa merg un pic mai departe cu gandirea cu voce tare:
"De fapt ceea ce cere biserica ortodoxa (si catolica), NU este ascultarea de Sfanta Traditie, ci ascultarea de propriul cler. Dupa cum exprima explicit articolul domnului Mihnea: <<Credincioșii primesc cu docilitate învățăturile și îndrumările pe care Păstorii lor le dau sub diferite forme>>.
Dar de unde putem sti daca "pastorii" mai tin sau nu invatatura apostolilor? Din Sfanta Traditie.
Macar ca nimeni nu stie ce cuprinde si ce nu cuprinde ea?

Din punctul meu de vedere, un prim pas esential care ar trebui facut, este definirea precisa a Sfintei Traditii. Ceva de genul: "Sfanta Traditie este invatura apostolica a Bisericii si este inregistrata in urmatoarele carti: Biblia, x, y, z. Orice carte netrecuta in aceasta lista, NU face parte din Sfanta Traditie."

Ar mai fi o problema. Si anume vastitatea Sfintei Traditii.
Invataturile Sfantei Scripturi si, in special cele ale Noul Testament, pot fi asimilate integral de mintea unui om normal. Daca citeste in fiecare zi cate un capitol doua, poate avea, dupa zece ani, o privire de ansamblu asupra a ceea ce au invatat Isus si Apostolilor.
Bine, asta nu ar fi o problema insurmontabila, daca are lista cu carti, se duce si cauta in cartea x la pagina y.

Dar cand nici macar lista de carti inspirate nu o are?"
Dragi colegi, e ultima zi a anului, fiti buni si iertati-mi gandurile imprastiate.
Pana la urma, poate ca aceasta chestiune nu e importanta decat intr-o polemica.
Asa ca, sa urmam pastorii care ne indruma pe urmele Domnului Isus si ale apostolilor!

Desigur, acesti pastori nu pot fi gasiti decat in Biserica Ortodoxa.
Sau in cea catolica, mai putin asa, ca-i o biserica sora dar cam eretica...
Iar Protestantii au in general pastori rataciti dar Domnul poate sa aiba mila si de ei.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2016, 13:52:34
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Definitia data de Catalin Sfintei Traditii, a fost deja contestata de trei ortodocsi.
Da, numai că cei trei ortodocși înțeleg lucrurile la fel, nu cum ai vrea tu să se înțeleagă de fapt. :))

Citat:
Se pare, pana acum, ca nu sunt doi credinciosi care sa inteleaga la fel care carte este inclusa in Sfanta Traditie si care carte, nu.
Ce frumos le-ai pus tu în ecuație pentru a-ți hrăni, din nou, ignoranța.

Citat:
Pana acum, din cercetarile mele, se pare ca TOTI ortodocsii si catolicii de pe fata pamantului sunt amatori in aceasta privinta.
Și uite așa găsind doi, trei nepregătiți/netrăitori (printre care sunt și eu), ai rezolvat problema. Ți-ai hrănit încă o dată convingerea, continând să ignori chestiuni de care ne atenționează Sfinții Apostoli chiar în Sfânta Scriptură.

Citat:
Dragi colegi, e ultima zi a anului, fiti buni si iertati-mi gandurile imprastiate.
Iartă-mă... cu rugămintea să nu mai generalizezi băgându-i pe toți în aceeași oală, ba mai mult să ne amesteci cu catolicii.
Domnul să ne ierte pe toți!
Reply With Quote
Vechi 02.01.2017, 21:20:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Da, numai că cei trei ortodocși înțeleg lucrurile la fel, nu cum ai vrea tu să se înțeleagă de fapt. :))
Acum esti si purtator de cuvant. Ioan se refera la altceva, daca urmareai discutia de pe alt topic. Iar tu ai repetat doar ce a spus altcineva, deci nu ai o opinie personala, pentru ca nu ai scris nimic despre asta.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2017, 22:36:07
Senior Member

Implicit

Citat:
Acum esti si purtator de cuvant. Ioan se refera la altceva, daca urmareai discutia de pe alt topic.
A spus că nu este de acord. Discuția de pe alt topic concluzioneaz-o pe topicul respectiv, nu aici.

Citat:
Iar tu ai repetat doar ce a spus altcineva, deci nu ai o opinie personala, pentru ca nu ai scris nimic despre asta.
Acel citat nu te viza pe tine, ci pe Penticostalul care avea niște nedumeriri. Am îngroșat anumite faze în acest sens.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=148

Last edited by simpllu; 02.01.2017 at 23:38:53.
Reply With Quote
Vechi 03.01.2017, 20:48:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
A spus că nu este de acord. Discuția de pe alt topic concluzioneaz-o pe topicul respectiv, nu aici.
Tu ai spus ca toti trei sustineti acelasi lucru, in opozitie cu ceea ce sustin eu. Iar eu ti-am spus ca nu e asa, Ioan nu vorbea despre acelasi lucru ca tine si AlinB, ci despre ceea ce discutam pe alt topic. Nu era vorba despre conversatia pe alt topic, nu stiu cum ai inteles tu.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2016, 15:15:33
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
În ce mă privește nu am negat-o, ci am vrut doar să adaug și altă accepțiune. Fără a spune, totuși, că definiția dată de Cătălin este greșită, am vrut să arăt că eu înțeleg și altfel, spre completarea accepțiunii.
În general când am dispute cu Cătălin nu neg afirmațiile lui (nu neg, deltfel, catehismul ortodox), nu spun că sunt false ori greșite/neadevărate, ci îmi pare că sunt incomplete și încerc să aduc o dimensiune în plus din cele care cred că există cu adevărat. Dacă mă înșel, să fiu iertat!
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 22:44:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
În ce mă privește nu am negat-o, ci am vrut doar să adaug și altă accepțiune. Fără a spune, totuși, că definiția dată de Cătălin este greșită, am vrut să arăt că eu înțeleg și altfel, spre completarea accepțiunii.
În general când am dispute cu Cătălin nu neg afirmațiile lui (nu neg, deltfel, catehismul ortodox), nu spun că sunt false ori greșite/neadevărate, ci îmi pare că sunt incomplete și încerc să aduc o dimensiune în plus din cele care cred că există cu adevărat. Dacă mă înșel, să fiu iertat!
Tocmai ca ce a spus catalin2 e in conflict cu catehismul.
Definitia scoasa din joben seamana mai degraba a protestantism decat a ortodoxie.

Sa excluzi secole de crestinism si sa spui ca doar ce a spus Hristos e "Sfanta Traditie" este practic "Sola Scriptura" - o varianta usor indulcita si modificata.

Last edited by AlinB; 01.01.2017 at 23:21:05.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2017, 23:58:10
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sa excluzi secole de crestinism si sa spui ca doar ce a spus Hristos e "Sfanta Traditie" este practic "Sola Scriptura" - o varianta usor indulcita si modificata.
N-as zice.Daca e s-o luam in sens strict ,Biserica lui Hristos contine ce transmite capul ei ,Hristos.Nimic altceva.Si El a comunicat prin "viu grai" cu milioane de sfinti:apostoli,prooroci,arhierei,postnici,temator i de Dumnezeu,calugari,patriarhi....