![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Cum se vede si in lista la care s-a facut referire a existat un Boniface doar ca VIII, intre 1294-1303, deci am putea conclude ca la acesta se referea.
Iar fraza cu Servetus se gaseste aici, inconjurata de altele care aduc mai multe exemple in dezbatere: https://books.google.ro/books?id=W6g...rvetus&f=false Ca regula generala eu ma indoiesc ca biserica nu ar incerca sa isi acopere urmele cand e vorba de astfel de greseli, si chiar m-as mira sa nu gasesc articole sau pagini web care sa incerce sa dezminta sau sa ascunda astfel de lucruri. Cate carti nu au fost si nu sunt inca interzise. Interesul unui om sa rastalmaceasca adevarul e infinit mai mic decat al bisericii, la fel si puterea de a o face. Daca as fi jurnalist si as avea timp pentru astfel de lucruri, as merge mai departe cu cercetarea pentru a vedea cat de adevarate sunt articolele care pretind altceva, cine le scrie, la ce e afiliat. Si sa presupunem ca ar fi total fals exemplul, condamnarea la moarte prin ardere a lui Servetus, medic printre altele, tot din motive religioase s-a facut pana la urma. In final va spun motivele pentru care ma indoiesc ca discutia va putea fi productiva: E usor sa inchidem ochii la ce nu ne convine. Studiile arata ca oamenii pot avea idei contradictorii care sa li se para adevarate in acelasi timp. Suntem adaptati sa supravietuim nu sa cunoastem adevarul. Eu sunt constienta de asta si sper ca si voi. Si tot stiinta spune ca nu poti schimba convingerile unui om, mai ales in dispute cu atitudini ostile, cum multe sunt online, cand nu are loc decat o intarire a convingerilor de fiecare parte. Asadar va multumesc pentru mesaje, chiar m-au ajutat sa inteleg mai bine rolul religiei, dar tot nu cred ca (mai) e pentru mine. |
|