Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2017, 20:31:38
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
SPana acum rar am vazut pe cineva care nu se afla in adevar sa accepte ca greseste si, mai mult, sa renunte la greseala.
Pe cale de consecință, conform logicii tale, tocmai faptul că tu nu accepți că greșești și nu vrei să renunți la greșelile tale arată că nu ești "în adevăr".
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 20:37:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
"credinta sa fie curata, adevarata, puternica. Sa crezi tu in credinta ta. Si respecti pe celalalt si pentru altceva. Chiar daca nu esti convins ca credinta lui este cea adevarata-adevarata trebuie sa admiti ca el, in credinta lui, este cinstit, de buna credinta, ca nu este un farseur; ca musulmanul care la ora fixa isi pune covorul pe iarba, se intoarce cu fata spre Mecca si spune rugaciunea lui scrisa in Coran, e de buna credinta, nu o face de ochii lumii, nu ca sa fie televizat. Ci o face convins fiind ca Allah il aude si-l ajuta. Este foarte important acest lucru: sa admiti buna credinta a celui de alta credinta”.
Vad ca ai inteles gresit ce a spus IPS Bartolomeu, In niciun caz parintele nu spune aici ceea ce ai crezut, ca toate religiile sunt bune, adica o conceptie care tine de new-age, nu de ecumenism. Parintele spune ca si cel de alta religie crede sincer in ceea ce face, nu e un farseur. De aceea credinciosii nu fac caricaturi cu Mahomed, doar ca se distreze. La asta se refera.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 20:46:28
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Subiectivism. Subiectivism everywhere.

:))))))))))))))))
Vechi 24.04.2017, 20:50:15
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Subiectivism. Subiectivism everywhere.

:))))))))))))))))
And your point is? :)
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 20:53:40
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
And your point is? :)
Glumeam. Dar serios acum, toata istoria ideilor si credintelor este o ciocnire intre subiectivsme: unele mai inguste si agresive, altele mai largi si cuprinzatoare.
Si da, cred ca adevarul este pe aproape, cam unde se intersecteaza ce ziceti tu, Catalin, si Cristian R.
Vechi 24.04.2017, 21:00:40
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vad ca ai inteles gresit ce a spus IPS Bartolomeu, In niciun caz parintele nu spune aici ceea ce ai crezut, ca toate religiile sunt bune, adica o conceptie care tine de new-age, nu de ecumenism. Parintele spune ca si cel de alta religie crede sincer in ceea ce face, nu e un farseur. De aceea credinciosii nu fac caricaturi cu Mahomed, doar ca se distreze. La asta se refera.
Până să-ti răspundă Lancelot, constat că iarăsi reinterpretezi felul în care întelegem noi ceea ce cităm. Nu stiu ce a înteles el, însă n-am văzut decât un citat în care Părintele arată cum trebuie să-i privim pe cei de alte credinte, a cărui concluzie nu este că toate sunt bune.

Iar la mesajul meu, iarăsi răspunzi la altceva decât am afirmat. Eu am scris că botezul nu s-ar repeta (sau nu l-ar fi repetat atunci, părintele Galeriu si probabil Anania) pentru catolici, respectiv nici pe al protestantilor dacă era făcut în numele Sfintei Treimi. Iar că pe catolici i-ar fi recunoscut ca Biserică dacă acestia ar fi renuntat la dogmele adăugate după sinoadele ecumenice.

N-am înteles, însă, cum vezi tu revenirea catolicilor la ortodoxie? Rebotezându-se toti? Repetând slujba cununiei cei căsătoriti? Rehirotonindu-se preotii?
Vechi 24.04.2017, 21:02:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Glumeam. Dar serios acum, toata istoria ideilor si credintelor este o ciocnire intre subiectivsme: unele mai inguste si agresive, altele mai largi si cuprinzatoare.
Si da, cred ca adevarul este pe aproape, cam unde se intersecteaza ce ziceti tu, Catalin, si Cristian R.
Pai nu-i normal sa fim subiectivi ? Asta e intrebarea. Vorbesti despre subiectivisme de parca asta ar fi un lucru rau dar fiecare dintre noi este subiectiv. Pana si cei care le dau dreptate tuturor. :)
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 21:04:26
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Până să-ti răspundă Lancelot, constat că iarăsi reinterpretezi felul în care întelegem noi ceea ce cităm. Nu stiu ce a înteles el, însă n-am văzut decât un citat în care Părintele arată cum trebuie să-i privim pe cei de alte credinte, a cărui concluzie nu este că toate sunt bune.

Iar la mesajul meu, iarăsi răspunzi la altceva decât am afirmat. Eu am scris că botezul nu s-ar repeta (sau nu l-ar fi repetat atunci, părintele Galeriu si probabil Anania) pentru catolici, respectiv nici pe al protestantilor dacă era făcut în numele Sfintei Treimi. Iar că pe catolici i-ar fi recunoscut ca Biserică dacă acestia ar fi renuntat la dogmele adăugate după sinoadele ecumenice.

N-am înteles, însă, cum vezi tu revenirea catolicilor la ortodoxie? Rebotezându-se toti? Repetând slujba cununiei cei căsătoriti? Rehirotonindu-se preotii?

Nu bre. Renunta Papa la ceea ce ortodocsii considera a fi inovatii si gata.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 21:04:48
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
"credinta sa fie curata, adevarata, puternica. Sa crezi tu in credinta ta. Si respecti pe celalalt si pentru altceva. Chiar daca nu esti convins ca credinta lui este cea adevarata-adevarata trebuie sa admiti ca el, in credinta lui, este cinstit, de buna credinta, ca nu este un farseur; ca musulmanul care la ora fixa isi pune covorul pe iarba, se intoarce cu fata spre Mecca si spune rugaciunea lui scrisa in Coran, e de buna credinta, nu o face de ochii lumii, nu ca sa fie televizat. Ci o face convins fiind ca Allah il aude si-l ajuta. Este foarte important acest lucru: sa admiti buna credinta a celui de alta credinta”.

Greu de gasit ceva mai de bun simt si concis exprimat! Nasol ca la batrinete a spus prostia/blasfemia cu "impartasania catolica = bors de urzici".
Iti marturisesc ca de multe ori m-am abtinut sa raspund la mesajele tale in care ii injurai pe calugari, greci, rusi, ortodocsi si toti cei care nu corespund credintei tale. Am facut-o doar ca sa nu te supar prea tare sau smintesc, avand in vedere ca tu esti la inceput, ai o credinta pentru dinti de lapte. Problema e ca s-ar putea ca tu sa smintesti pe altii.
Asa cum ai spus chiar tu, tu ai conceptii din ecumenism si new-age, pe care le-ai avut si cand erai la catolici. Sper doar sa vezi, treptat, care e invatatura ortodoxa. Pentru ca si eu am avut aceste caonceptii, dar le-am lepadat dupa ce am vazut care e adevarul.
In primul rand, tu ai ceva cu calugarii. Aproape toti sfintii au fost calugari, in afara de mucenici. In ortodoxie sunt considerati, pe buna dreptate, mai induhovniciti. Pentru ca functia nu asigura si sfintenia, aceasta din urma se dobandeste in urma nevointelor.
In al doilea rand, nu e o blasfemie daca nu recunosti tainele catolicilor, e invers. Daca nu ai observat, dupa Sinodul din Creta atat antiecumenistii cat si ecumenistii au trebuit sa spuna ca celelalte culte nu sunt biserici, deci nu au Sfinte Taine. Despre asta s-a discutat pana acum, dar toti spun ca celelalte culte nu-s biserici. Eu cred ca degeaba spun nepomenitorii ca s-a adoptat invatatura ecumenista, pentru ca discutiile de dupa au clarificat ca Biserica nu le considera biserici pe celelalte culte.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2017, 21:05:11
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

@iuliu: Păi nu asta ziceam si eu? Dar nu stiu dacă e Cătălin de acord.