![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cartea a patra a Regilor, Capitolul 2 9. Iar după ce au trecut, a zis Ilie către Elisei: "Cere ce să-ți fac, înainte de a fi luat de la tine". Iar Elisei a zis: "Duhul care este în tine să fie îndoit în mine!" 10. Răspuns-a Ilie: "Greu lucru ceri! Dar de mă vei vedea când voi fi luat de la tine, va fi așa; iar de nu mă vei vedea, nu va fi". 11. Pe când mergeau ei așa pe drum și grăiau, deodată s-a ivit un car și cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer. 12. Iar Elisei se uita și striga: "Părinte, părinte, carul lui Israel și caii lui!" Și apoi nu l-a mai văzut. Și apucându-și hainele le-a sfâșiat în două. 13. Apoi, apucând mantia lui Ilie, care căzuse de la acesta, s-a întors înapoi și s-a oprit pe malul Iordanului. 14. Și a luat mantia lui Ilie care căzuse de la acesta și a lovit apa cu ea, zicând: "Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Și lovind, apa s-a tras la dreapta și la stânga și a trecut Elisei. 15. Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, văzându-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Și au ieșit înaintea lui și i s-au plecat până la pământ, zicându-i: - deci ce deducem de aici - una e duhul profetic care poate fi peste mai mulți, alta e încarnarea, - Ilie a fost ridicat cu tot cu trup la cer, se va întoarce tot cu aceeași vârstă la vremea cuvenită - Ioan Botezătorul a trecut prin travaliul nașterii, a început cursul firesc de la concepție este clar un alt suflet. -Ioan Botezătorul s-a născut la Ein Kerim, Profetul Ilie s-a născut în localitatea Tesva din Galad sunt vreo 100 de km distanță și câteva secole în timp, în secolul 9 înainte de Hristos se consideră că a trăit Ilie, Ioan Botezătorul e contemporan cu Iisus. - sunt date diferite de prăznuire în calendarul Bisericii pt cei doi, Ioan Botezătorul a fost ucis, Ilie nu. - nu am citit nicăieri că Dumnezeu trimite același prooroc în mai multe perioade istorice să fie chinuit mucenicește de 2 ori, e un om - un chin - un suflet. A doua venire a lui Hristos nu va mai fi în chipul blând în care a venit ci pentru judecată.