Citat:
În prealabil postat de RappY
Păi da, după cadere, firea a fost alterată și denaturată după cum am mai spus. Asta nu înseamnă că am încetat să mai fim creați după chip, doar că acest lucru s-a întunecat și a devenit greu accesibil.
Din Teologia Dogmatică Ortodoxă vol 1 a părintelui Dumitru Stăniloae:
Din aceeași carte despre structura trup-suflet:
Citat:
Unirea între suflet și trup e atât de deplină, că ele formează o singură fire, ÎN IERARHIA SUPERIOARĂ A NATURII(NU SUPERIOARĂ NATURII). Unirea între suflet și trup în unitatea persoanei umane e o taină deosebită pentru că specia-om, care unește natura cu spiritul, reprezintă factorul spiritual conștient și liber inserat în natură ca suflet. Acest fapt dă posibilitate persoanei noastre să facă un uz contingent de natură. Inserarea spiritului în natura materială e atât de intimă, că factorul spiritual uman nu poate fi conceput nici o clipă ca spirit pur, ci trebuie înțeles de la început ca suflet, sau ca spirit întrupat, ca spirit cu ramificările lui în trup, sau ca trup cu rădăcini în spirit. Persoana noastră e spirit capabil de simțire și de cunoaștere prin simțuri ȘI CUGET(RAȚIUNE), dar menținând conștiința de sine și libertatea și puterea mișcării sale prin mișcarea trupului și, prin aceasta, și puterea mișcării obiectelor după cum voiește, întrucât are trupul participant la actele de cunoaștere și de mișcare ale spiritului.
|
Scriptura nu contrazice aceste interpretări, doar că tu le interpretezi după capul tău cum vrei în loc să citești tălmăciri ortodoxe.
|
Asta crezi tu că e tălmăcirea oficială ortodoxă (cum că în urma ”căderii” firea omului a fost alterată și denaturată) patentată de Duhul Sfânt la ”sinodul OSIM”?
Omul(Adam și Eva)n-au fost făcuți cu trup material și sex diferit în veșnicie, în Rai, ca apoi să cadă de acolo, cu atât mai mult cu cât este vorba de ultima zi din creația lumii materiale.
13. Și nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer.(In3,13)
În veșnicie i-a fost rezervat omului de la bun început un loc datorită Chipului, cu ajutorul căruia poate ajunge prin multă străduință la asemănarea cu Dumnezeu. Omul nu a căzut de acolo, ci ”a căzut” în prima probă de a se ridica acolo, deoarece latura spirituală a firii sale este alterată de comuniunea sufletului
cu trupul.
P.S. Am completat cu majuscule câteva cuvinte absolut necesare(dpmdv) în citatul pr Dumitru Stăniloae.În postul tău e citatul original, în postul meu este comentat de mine.