![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
https://www.gotquestions.org/Romana/...ostolilor.html
Este înregistrată în Biblie moartea apostolilor? Cum au murit fiecare dintre apostoli? RĂSPUNS "Biblia înregistrează doar moartea lui Iacov (Fapte 12:2). Împăratul Irod l-a ucis pe Iacov “cu sabia” – probabil este vorba de decapitare. Circumstanțele morții celorlalți apostoli pot fi cunoscute doar din documentele istorice ale bisericii, astfel că nu ar trebui să ne bazăm prea mult pe alte relatări. Cel mai acceptat document istoric bisericesc cu privire la moartea unui apostol este cel care relatează moartea apostolului Petru, care a fost crucificat pe un fel de cruce în formă de x, dar cu capul în jos, la Roma, împlinindu-se astfel profeția Domnului Iisus (Ioan 21:18). Mai jos sunt prezentate cele mai populare istorisiri cu privire la moartea celorlalți apostoli. Matei a suferit martiriul în Etiopia, tăiat cu o sabie până la moarte. Ioan a înfruntat martiriul în Roma, în timpul unui val de persecuții împotriva creștinilor, fiind fiert într-un bazin uriaș pentru fierberea uleiurilor. Totuși, a fost salvat în mod miraculos de la moarte. Apoi, Ioan a fost condamnat la muncă într-o mină la închisoarea de pe insula Patmos. El a scris pe insula Patmos cartea profetică Apocalipsa. Mai târziu, apostolul Ioan a fost eliberat și s-a întors în Turcia de astăzi. A murit la bătrânețe, fiind singurul apostol care a murit de bătrânețe. Iacov, fratele lui Iisus (nu a fost în mod oficial apostol), liderul bisericii din Ierusalim, a fost aruncat de pe turnul din partea de sud-est a Templului de la o înălțime de aproape 35m atunci când a refuzat să renunța la credința lui în Hristos. Când au descoperit că a supraviețuit căderii, dușmanii săi l-au bătut cu o bâtă până a murit. Acesta a fost același turn unde Satan L-a dus pe Iisus atunci când L-a ispitit. Bartolomeu, cunoscut și cu numele de Natanael, a fost misionar în Asia. El a mărturisit Evanghelia în Turcia de astăzi și a suferit martiriul pentru acest lucru în Armenia, fiind biciuit până la moarte. Andrei a fost crucificat în Grecia. După ce a fost biciuit sever de câțiva soldați, a fost legat de cruce cu o sfoară pentru a-i prelungi agonia. Urmașii săi au raportat că, în timp ce era condus spre cruce, Andrei le-a adresat următoarele cuvinte: "Am dorit și am așteptat foarte mult această clipă fericită. Crucea a fost sfințită de trupul lui Hristos care a fost atârnat pe ea”. El a continuat să le predice călăilor săi timp de două zile până când a murit. Apostolul Toma a fost înjunghiat cu o suliță în timpul unei călătorii misionare în India, unde avea ca scop plantarea unei biserici. Matias, apostolul ales pentru a-l înlocui pe trădătorul Iuda Iscarioteanul, a fost torturat prin lovirea cu pietre și apoi decapitat. Apostolul Pavel a fost torturat și apoi decapitat de către maleficul împărat Nero la Roma în 67 d.Hr. Există și alte istorisiri cu privire la ceilalți apostoli, dar care nu au suport istoric verificabil. ..."
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|
|||
|
|||
|
Iustin,nu știu exact ce confesiune ai,sau daca ai una.
Atâta mi-am dat seama că tu ești hristocentrist. Și că îl asimilezi pe Dumnezeul lui Israel, adică YHWH,ca fiind aceeași cu Iisus Hristos. Păi dacă Iisus este același cu YHWH,cum poate fi Iisus Fiul Lui? Adică Iisus este Fiul Său? S-a născut Iisus pe El însuși? Sau când se adresează Tatălui pe Cruce? Sau oridecâte ori vorbește despre Tatăl,cu Tatăl etc. Nu are cum sa fie Iisus același cu Tatăl, respectiv YHWH ! Nici măcar Biserica Ortodoxă nu învață așa ceva! Tatăl și Fiul, chiar și în teologia creștină “serioasă” sunt două persoane diferite! Tu când te rogi "Tatăl nostru" și orice persoana care s-a rugat vreodată rugăciune asta,ca asta probabil am învățat- o toți de mici,păi la Dumnezeul acela despre care ți-am tot vorbit eu te-ai rugat. Și Iisus despre care ai vorbit constant a promovat și specificat că "așa să vă rugați".
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 13.12.2025 at 07:53:26. |
|
|
|||
|
|||
|
Da, Dumenzeul lui Israel este unul singur.
Dar cu toate acestea Dumnezeu este Tata si are un Fiu. Si acest Fiu este egal cu Tatal. Nu este un Dumnezeu mai mic sau o alta faptura , om sau altceva, este Dumnezeu El insusi, la fel ca si Tatal Sau. Nu sunt 2 dumnezei, nu este afectata unitatea si monoteismul . Este un Dumnezeu care se manifesta in 3 persoane, atat de strans unite intre ele, incat nu afecteaza cu ceva numarul si unitatea fiintei lui Dumnezeu Toate 3 sunt Dumnezeu. De aceea am zis ca Fiul lui Dumnezeu este tot una cu Dumnezeul luii Israel, caci exista un singur Dumnezeu, care s-a prezentat ca Yehowa lui Moise ,dar acest nume cuprindea mai degraba fiinta , existenta (Eu sunt) a lui Dumnezeu , si nu detaliul ca El e de fapt se manifesta in 3 persoane. Yehowa este numele fiintei lui Dumnezeu ,nu numele Tatalui sau al Fiului . E ca si cum ai zice ca esti 'om' , fara sa dai detaliul ca esti Iustin sau Serafim sau mai multi la un loc. Numele Tatalui este Tata , aceasta este caracteristica lui principala . Daca i-ar fi spus atunci lui Moise , vezi ca noi suntem 3 , Moise ar fi luat-o ca atare, dar nu era pregatit inca sa inteleaga. Pentru ca atunci Moise ar fi crezut orice , caci nu avea vreo prejudecata dinainte , si era oricum sub impresia rugului de foc. Si pentru ca descoperirea aceasta e gfreu de acceptat , dupa ce omul s-a chinuit opricum sa ajunga la monoteism, Dumnezeu a facut-o intr-un anumit moment si intr-o forma "nebuneasca". A mai luat in fiinta Sa, eterna si neschimbata, inca o fiinta, pe ceea umana, si asta doar in persoana dumnezeiasca a Fiului Sau. De aceea ne-a ascuns pana atunci ideea celor 3 persoane, si pentru unii e ascuns si astazi, desi s-a intamplat in mod vazut, ca dezvaluirea existentei Fiului Sau sa se faca in acelasi timp cu mantuirea si iertarea omului. Adica cu momentul iertarii neascultarii si al daruirii vietii vesnice. Iisus Hristos ca si fiinta umana e nascut dupa Avraam, deci ca si om cu numele Iisus nu este Dumnezeul lui Avraam, , dar el nu exista separat ca om si separat ca Dumnezeu , ci persoana sa e una si aceiasi, si anume persoana a 2-a a dumnezeirii , Fiul lui Dumnezeu. Deci Iisus Hristos ca si Fiu al lui Dumnezeu , este si Dumnezeul lui Avraam , caci a fpost si El la rug ,era vocea lui Dumnezeu, sau alteori numit ingerul Domnului, in unitate cu Tatal sau de care e nedespartit. Doar ca pe atunci nu avea inca si fiinta umana , in El, caci Iisus nu se nascuse. E complicat de explicat cu simpla gandire umana, ca Dumnezeu are in El 3 persoane , si mai mult, ca una din persoane a luat o a 2 a fire. Dar aceasta descriere nu vione de la oameni si a fosat revelata de El insusi: fie pregifurata in Vechiul testament prin prominiusuna lui Mesia, fie in Noul Testament, prin faptele minunate si supraumane ale lui Iisus Hristos Citat:
Daca nu ai formulat-o doar in contextul explicatiilor, si o crezi, atunci prin afirmatia asta recunosti ca in Yehowa e un Tata. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu o admit si pe aceasta ca ipoteza, ca dupa moartea nu ar mai fi nimic, alaturi de alte doua , ca dupa moarte mai e ceva ,e un bine etern pentru cel ce a facut binele si un rau etern pentru cel ce a facut raul. Deci care din noi e limitat ? Cel care admite doar ipoteza sa, sau cel care admite toate ipotezele posibile? |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pai nu? Oare stii faptul ca in jurul marilor orase mayase nu s-au gasit cimitire, resturi de oseminte? Exista teoria ca acestia, populatii de sute se mii, paraseau aceasta lume in timpul vietii cu corp cu tot, nelasand nici o urma a existentei lor pe pamant in urma lor. Este un fapt dovedit. Au fost cautati peste tot( mormintele) si sunt de negasit. Se pare ca religia lor le-a facilitat posibilitatea sa dispara in deplinatatea corporala din lumea asta....in timp ce in religia iudeo-crestina stim doar de cateva cazuri izolate.
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» Last edited by cozia; 13.12.2025 at 21:22:06. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
In general am observat ca la culturile antice exista dintre cele 3 , varianta optimista, ca dupa moarte e mai bine in lumea de dincolo si este fericire . Pot admite si ca a 4 a varianta cea indicata de tine,ca paraseau pamantul cu corp cu tot ,deci ca nu exista moarte. Dar toate acestea se invart in jurul acleiasi idei, daca este responsabilitate pe lumea cealalta pentru faptele de aici , adica daca binele si raul exista. Adica daca eternitatea este influentata de ce facem in viata aceasta limitata. Eu zic ca e o problema esentiala, nu? Ca altfel nu ar avea sens viata , daca nu ar conta ce faci aici, ca tot fericit o sa fii. Dar ce este nou la Hristos, este ca vine si spune "Eu sunt viata" In toata istoria am auzit doar legende ca altii ar fi fericiti in eternitate , sau chiar credinte bine inchegate despre aceeasta fericire viitoare. Dar nimeni nu a venit vreodata sa ne spuna "Eu sunt!" .Cel mult au fost profeti in diferite religii care marturiseau despre o alta forta mai mare ca ei. Nimeni , nici un zeu, nici o realitate de dincolo, nici un principiu absolut nu a venit vreodata la om sa ii zica Eu sunt! "Cei care au venit inainte de Mine au fost hoti si talhari dar oile nu i-au ascultat . Dar cand vine Pastorul cel bun , oile cunosc glasul Sau " Asa este si acum . Multe teorii frumoase am auzit, dar niciuna venita chiar de la Dumnezeu insusi , toate au fost despre El. E ca si cum Dumnezeu nu ne baga in seama, sau ne dadea farame de atentie. Pentru ca la momentul potivit sa ne dea atata atentie, sa fie asa de mult cu noi, atat de transparent, incat nici macar nu L-am crezut !! Moartea si realitatea poate fi oricum ,orice ipoteza e valabila. Dar eu tanjesc dupa revelatie, dupa glasul Dumnezeul celui viu , nu dupa ideile mele. Si L-am recunoscut cand L-am auzit , atat e toata intelepciunea mea. In rest nu am nici o idee preconceputa sau fixa |
|
|
|||
|
|||
|
Ce parere ai, Ozzy Osbourne se va duce in Rai sau nu?
Oare cine de pe Pamant poate sti?
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» |
|
|
|||
|
|||
|
Iustin,nu trebuie să te "lupți" cu toată lumea doar pentru a câștiga un Argument,sau doar pentru a avea Dreptate,sau doar pentru a Cădea mereu in picioare precum o pisică.
Adică pot veni din nou și din nou să-ți demontez fiecare argument,dar vom ajunge la un meci de tenis interminabil. Și nu ți-l demontez fiindcă vreau sa am eu dreptate,cu fiindcă pur și simplu este greșit în esență. Fiindcă nu este corect din punct de vedere biblic, teologic etc,și îți pot lua în considerare argumentele, doar ca simple opinii personale. Ceea ce am și făcut cu toate argumentele tale. Și asta și apreciez la tine, faptul că construiești idei. Teologia nu este Filosofie! Este mai degrabă o Știință Exactă. Iar acolo unde se încearcă o deschidere,o liberalizare,o teologie experimentală bazată mai degrabă pe idei personale intrăm într-un domeniu hibrid,sincretist și ERETIC,in raport cu Teologia Clasică. Eu abordez fiecare religie și teologie așa cum se prezintă, și încerc să o înțeleg ca atare. Am renunțat să le amestec, fiindcă nu sunt compatibile împreună,ci doar separat.
|
|||
|
|||
|
Daca gresesc ceva din punct de vedere ortodox sau macar crestin poti sa imi zici.
Din acest punct de vedere am retinut doar corectia ta la remarca ca Iisus Hristos ar fi Dumnezeul lui Avraam Isaac si iacob . Desi El isusi a zis-o 'Mai inainte de a fi Avraam , Eu sunt" (Ioan) Dar am explicat conform credintei noastre ortodoxe, pastrata de pe vremea apostolilor, ca e vorba de Fiul lui Dumnezeu , si ca Iisus nu a existat ca om de sine statator, ca persoana umana , ci ca a fost Fiul lui Dumnezeu intrupat si participant la firea umana. Deci tot ce are Dumnezeul in care probabil crezi, are si Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu. In afara de un singur lucru: nu e Tata , nu se naste pe el insusi , e fiu, Fiu al Tatalui. Daca insa corectiile care consideri tu ca mi le-ai adus se refera la conceptia ta ca Dumnezeu este unul singur ca si persoana, ca nu are un Fiu, iar ca acest Fiu chiar daca s-ar numi astfel e o creatura inferioara, de rang mai mic decat Dumnezeu , atunci nu stiu in numele carei teologii vorbesti ? Teologia pregatitoare a evreilor ? Dar si acolo e aceasta prorocie : "Fiul Meu esti Tui, Eu astazi Te-am nascut ..din pantece te-am nascut ..mai inainte de Lucerafar" Caruia dintre oameni a mai zis Dumnezeul in care probabil crezi asa ceva? Nu este un meci de tenis fara rost , pentru ca eu mereu dau cu bolta , peste fileu si peste explicatiile tale, iar tu joci doar cu privirea la fileu, fara sa te intereseze decat ca mingea sa treaca peste el. Refuzi sa analizezi oricare din afirmatiile mele despre Hristos, iar daca le analizezi te opresti la intepretarea iudaica a lui Dumnezeu, nu la ce a zis Hristos insusi. Eu ador ideiele si framantarile tale, ma pun in pielea lor,incerc sa fiu ca tine, sa abordez temele tale, iar tu refuzi cu obstenatie macar sa pronunti numele Domnului, ce sa mai zic sa comentezi vreo invatatura din ce a zis. Eu vin cu forta in casa ta ,abordez ideile tale ,dumnezeul tau , iti explic ca e acelasi ca si al Meu , si ca El a vruit sa se intrupeze,nu eu. Macar din politete ar fi bine sa mai zici si tu cate ceva din ce zic eu despre Dumnezeul cel intrupat , nu sa parezi mecanic fiecare lovitura cu intepretarea iudaica , ca daca vroiam asta imi alegeam o masinarie de servit automat, si nu un om cu care sa joc tenis. Normal ca daca nu vrei sa faci nici un pas catre mine,sa analizezi ideea lui Hristos, sa te intrebi macar o singura clipa ca ar putea fi adevarat ,asa cum jumatate de omenire crede, ti se pare un schimb inutil de replici. Caci ti-am zis, nu dupa ideile noastre "marete' vom fi judecati, sau cat de mult ne-am lipit de ideea vreunui Dumnezeu, ascunzandu-ne in spatele ei, nici macar de ideea lui Hristos, ci dupa faptele noastre, si cat de mult ne am deschis catre ceilalti,cat de mult ne am pus in locul lor. Ca daca te-ai deschide catre mine, si m-ai lua in serios, ar trebui sa te deschisi si catre ideea de Hristos ,Fiu al lui Dumnezeu Eu o fac pentru tine (chiar riscand sa fiu non conformist uneori).Daca si tu vrei sa o faci , gandeste te rog serios in termenii mei, ca Hristos este Fiul al lui Dumnezeu , ca Dumnezeu e intreit in persoana, si in plus ca acelasi Fiu al lui Dumnezeu are si fire umana, fara a fi insa simplu om, ci tot Dumnezeu. De ce ma implic? ca sa iti intorc laudele, pentru ca si tu pari dispus la dialog, si nu esti ingamfat si egocentrist , crezand ca esti detinatorul adevarului suprem. Nici eu nu cred asta, eu nu detin adevarul, eu doar am spus atat: ca Hristos detine adevarul pentru specia umana ,fiind Dumnezeu si om in acelasi timp . Nu am zis de mine ca il detin. Last edited by iustin_dumitru; 14.12.2025 at 13:56:40. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La a 2-a recitire imi dau seama ca ar putea fi o gluma cu atingere, despre faptul ca am zis ca Hristos e raspunsul la toate. (la toate care sunt de interes si de importanta pentru noi , si poate inca nici nu le stim) , si ca ai vrut sa vezi daca pentru asta am raspuns. Dar vazand ca a murit recent ,cred ca totusi m-ai intrebat serios Sincer eu ma intrebam despre Freddy Mercury , daca talentul si sufletul sau il vor ajuta la judecata , poate si ca boala suferita a fost ca si o pedeapsa pe pamant. Dupa judecata umana ,nu a fost ortodox, a fost homosexual , droguri , a fost adulter , deci nu se va duce. De aceea e si bine sa nu judecam noi. De aceea si Dumnezeu a pus ca si criterii faptele fiecaruia, "Atata vreme cat le-ati facut la unul din acesti frati ai mei, Mie mi le-ati facut" , Ortodoxia e doar un ajutor ca sa le faci, caci te ajuta sa capeti harul, dar nu tine locul faptelor. Fiecare mica intrebare si detaliu aparent minor care ne intrebam se explica prin Hristos, daca il extrapolam catre lucrurile majore Last edited by iustin_dumitru; 14.12.2025 at 14:17:58. |
|
|