Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.04.2026, 14:01:43
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Tipicul Sf. Sava înțeleg că tocmai asta este – o compilație care a adunat practici din primele secole creștine. Duhovnicii noștri recenți aveau păreri diferite cu privire la asprimea postului. O rânduială de post aspru cu siguranță ar fi putut fi găsită la Părintele Cleopa (poate că există așa ceva în vreauna din multele cărți publicate sub numele său), în timp ce Părintele Arsenie Papacioc sublinia că el nu recomandă nevoința aspră, punând accentul pe o conștientizare permanentă a prezenței lui Hristos lângă noi și în noi.

La Părintele Galeriu postul era așa cum îl știm rânduit de Biserică, inclusiv cu ajunările ocazionale. "La Dumnezeu se intră în stare de jertfă", spunea adesea, accentuând conștientizarea prin participarea cu atenție și înțelegere profundă la slujbele Bisericii ori la rugăciunea particulară.
Din ce văd eu din anii 90 încoace s-a realizat o diminuare a practicii de postire, deși acum sunt mult mai multe cărți documentate despre Postul Intermitent, post terapeutic cu apă, gastrimarghia - lăcomia pântecelui, doar 3 pe care le-am văzut în pangar sunt mult mai multe.

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Poate măcar apă ar trebui să bei – e o practică obișnuită la monahi și nu strică ajunarea, nu-ți slăbește duhul.
Da, ai dreptate am citit mai de mult la Pavel Chirilă parcă faptul că o zi fără apă, fără mâncare face cât 2 fără mâncare.

Doi cred că monahii din vechime aveau o măsură la apa băută zilnic și unii stăteau prin deșert.
E foarte ușor să te îndopi cu vreo 4 litri de apă să ai stare de sățietate, deci mai mult de asta evitam apa.

După am văzut opinii divergente legate de postul terapeutic cu apă adus de Cezar Elisei în prim plan în România.

Din ce am înțeles postul negru era o hrană uscată în zi, nu că te umfli cu apă ca să păcălești stomacul.

Citat:
Având în vedere că postul nu este scop în sine, ci este menit să aducă roade duhovnicești în cei care-l țin, ar fi de folos dacă vrei să ne împărtășești câte ceva din efectele pe care aceste zile de nevoință
O să fac o postare separată.

Tags
ajunare, dezlegarelaulei, fasting, manastire, post