![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu putem posti sambata si duminica in loc de miercurea si vinerea. Daca vrem sa tinem post continuu, de asemenea, nu ne opreste nimeni. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca nu poti avea o contributie intelectuala la subiect, mai bine abtine-te.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
De altfel n-am gasit nicaieri mentionat aici o zi obligatorie pentru ajunarea desavarsita. P.S. Link -ul corect este: http://biserica.org/Publicatii/1992/NoIV/26_index.html Probabil ai bagat un tz in loc de t, din reflex desi banuiesc ca ai luat link -ul cu c/p nu l-ai scris litera cu litera :)
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 30.08.2013 at 16:32:15. |
|
|||
|
|||
![]()
Link-ul l-am luat, bineînțeles, cu c/p, nu-i de vină obiceiul meu de a scrie cu diacritice :). Dar n-am înțeles de ce n-a funcționat.
Îl dădusem pentru că acolo am găsit definite tipurile de post, însă n-am apucat să citesc tot. Și mă surprinde, într-adevăr, că e cu dezlegare. Probabil am rămas în urmă cu actualizarea rânduielilor bisericești. În cele vechi erau cinci zile de ajunare. De exemplu în calendarul ăsta scrie clar la 29 august: post negru. Însă observ, pe de o parte, o tendință de relaxare, parcă (mai multe dezlegări la pește), pe de altă parte și una de înăsprire (până anul ăsta n-am știut că în Postul Adormirii Maicii Domnului se ajunează Miercurea și Vinerea până după prânz, spre exemplu). |
|
|||
|
|||
![]()
Eventual poate gasesti si un canon unde scrie ca ajunarea se face si fara apa.
|
|||
|
|||
![]()
N-am găsit și n-am timp să caut mai mult. După cum scriam mai sus, cred că e treaba preoților să cunoască și să aplice canoanele. Eu am scris ce am auzit de la ei, fie în biserică, fie în presă, fie din cărți; sau în catehism, care este și aici postat, unde tot așa zice despre ajunare:
„Ajunare desavarsita, adica atunci cand nu mancam si nu bem nimic cel putin o zi intreaga.” |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vezi ca zice la ajunare "desavarsita". Dar catehismul nu zice ca ar fi vreo zi pentru asa ceva.
|
||||
|
||||
![]()
Nu stiu cand va veni o zi sa pot tine din vointa proprie o zi de post negru(adica sa nu fiu bolnava).
Nu pot tine si pace,in primul rand dimineata trebuie sa beau o gura de apa,pot sari peste masa de dimineata dar pe la pranz ma ia ameteala,devin prost dispusa si ma incearca o durere de cap. Ieri,am dus-o pana la pranz cand am avut niste fructe-ce m-au tinut pana seara,insa a trebuit sa mananc ceva usor seara si sa beau lichide.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Îmi pare rău să-ți spun asta, dar sînt exact simptomele intoxicării, ale unui organism nu tocmai sănătos. Deci ai nevoie de măcar o săptămînă de post doar cu apă și se rezolvă. :) De preferat cînd e cald afară.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Încă puțin și Apostolii ajung pe locul 4 în top, urmînd a fi cu totul ignorați în curînd. Cui îi mai trebuie regulile stabilite de ei cînd cu toții avem duhovnici iscusiți de care trebuie să facem ascultare necondiționată? Adică din Canonul 9 apostolic nu reiese limpede că pentru credincioși e obligatorie Împărtășirea la fiecare Liturghie? Care dar e ideea pe care vor ei să ne-o comunice acolo? Atunci să vedem ce spune Biblia: ”Și stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni.” Deci primii creștini nu se întîlneau la Liturghie doar ca să se roage, ci ca să se și împărtășească. Și făceau asta foarte des, cum spune, stăruind. E suficient de bun argumentul pe care l-am scos sau mai trebuie să caut și alte surse? Citat:
Citat:
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 31.08.2013 at 06:39:07. |
|