Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.08.2013, 09:26:31
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Link-ul dat nu functioneaza, da eroare.
2. Tot nu este clar.
Hai s-o luam de la capat.
Canonul zice sa nu postim sambata sau duminica, in afara de una. Care nu stim la ce se refera. Tu spui una, Florin alta si inclin sa-i dau dreptate lui.
Dar nu stiu sigur.
Si atunci cum se impaca cu postul pentru a ne impartasi duminica la Sf. Liturghie? Ca pentru asta trebuie sa postim si sambata si duminica (dupa).
Mai precis sambata sa ajunam, adica sa nu mai mancam si bem dupa ora nu stiu care.
Ca altfel stiu si eu ca nu se posteste sambata si duminca, ci numai luni, miercuri si vineri.
Dar e vorba de impartasitul de la liturghia de duminica, indiferent daca este perioada de post sau nu.
Daca este asa cum spui si nu avem voie sa postim in general sambata si duminica, atunci inseamna ca :
- ne putem duce asa la impartasit sau
- nu trebuie sa ne impartasim in fiecare duminica si postim numai cand ne impartasim.

Regula asta atunci de unde a fost scoasa? Cum se duceau oamenii la impartasit in vremurile acelea?
Si au mai fost modificate canoanele?
Inteleg ca acest canon face referire numai la postul alimentar si nu la cel trupesc?

Bine ca ni se cer zeci de chestii si canoane si nu se gaseste nimeni sa ni le explice. Fiecare face dupa cum intelege.
Asta ma deranjeaza cel mai rau in credinta. Ca nu are cine sa ne lamureasca, dar fiecare vine cu idei si cerinte.
De unde, frate le aduc?
Daca duhovnicul imi cere sa postesc sapte zile inaintea Sfintei Impartasanii in afara celor patru posturi, asta inseamna ca includ obligatoriu sambata si duminica dimineata. In rest, zilele de post sunt cele randuite.

Nu putem posti sambata si duminica in loc de miercurea si vinerea. Daca vrem sa tinem post continuu, de asemenea, nu ne opreste nimeni.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 16:21:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Zeytin Vezi mesajul
Trebuie doar sa te uiti la initiatorul topicului si asta iti va spune totul.
Daca nu poti avea o contributie intelectuala la subiect, mai bine abtine-te.
Vechi 30.08.2013, 16:30:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Ajunările sunt zilele de post total (în care nu se mănâncă nimic și chiar nici apă nu se bea) rânduite înaintea unor praznice mari: Ajunul Crăciunului, Ajunul Bobotezei, Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul (adică azi), Înălțarea Sfintei Cruci.

(...)
Am găsit aici detaliat despre tipurile de post.
Citat:
295. De cate feluri este postul dupa asprimea lui?
Dupa asprimea lui, postul poate fi de mai multe feluri:
a) Ajunare desavarsita, adica atunci cand nu mancam si nu bem nimic cel putin o zi intreaga.
Citat:
297. Care sunt posturile de o zi si pentru ce au fost asezate?
b) Ziua inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie), in amintirea Patimilor Domnului pe cruce (dezlegare la untdelemn si vin).
c) Ziua taierii capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august), zi de post si plangere pentru cel care a fost cel mai zelos propovaduitor si implinitor al postului si al pocaintei (dezlegare la untdelemn si vin).
Tu spui ca se posteste cu ajunare desavarsita, iar aici zice ca se posteste cu dezlegare de la untdelemn si vin?

De altfel n-am gasit nicaieri mentionat aici o zi obligatorie pentru ajunarea desavarsita.

P.S. Link -ul corect este:
http://biserica.org/Publicatii/1992/NoIV/26_index.html
Probabil ai bagat un tz in loc de t, din reflex desi banuiesc ca ai luat link -ul cu c/p nu l-ai scris litera cu litera :)

Last edited by AlinB; 30.08.2013 at 16:32:15.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 17:22:02
N.Priceputu
Guest

Implicit

Link-ul l-am luat, bineînțeles, cu c/p, nu-i de vină obiceiul meu de a scrie cu diacritice :). Dar n-am înțeles de ce n-a funcționat.

Îl dădusem pentru că acolo am găsit definite tipurile de post, însă n-am apucat să citesc tot. Și mă surprinde, într-adevăr, că e cu dezlegare. Probabil am rămas în urmă cu actualizarea rânduielilor bisericești. În cele vechi erau cinci zile de ajunare. De exemplu în calendarul ăsta scrie clar la 29 august: post negru.

Însă observ, pe de o parte, o tendință de relaxare, parcă (mai multe dezlegări la pește), pe de altă parte și una de înăsprire (până anul ăsta n-am știut că în Postul Adormirii Maicii Domnului se ajunează Miercurea și Vinerea până după prânz, spre exemplu).
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 17:50:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Eventual poate gasesti si un canon unde scrie ca ajunarea se face si fara apa.
Vechi 30.08.2013, 18:16:47
N.Priceputu
Guest

Implicit

N-am găsit și n-am timp să caut mai mult. După cum scriam mai sus, cred că e treaba preoților să cunoască și să aplice canoanele. Eu am scris ce am auzit de la ei, fie în biserică, fie în presă, fie din cărți; sau în catehism, care este și aici postat, unde tot așa zice despre ajunare:
„Ajunare desavarsita, adica atunci cand nu mancam si nu bem nimic cel putin o zi intreaga.”
Reply With Quote
Vechi 30.08.2013, 23:02:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
N-am găsit și n-am timp să caut mai mult. După cum scriam mai sus, cred că e treaba preoților să cunoască și să aplice canoanele. Eu am scris ce am auzit de la ei, fie în biserică, fie în presă, fie din cărți; sau în catehism, care este și aici postat, unde tot așa zice despre ajunare:
„Ajunare desavarsita, adica atunci cand nu mancam si nu bem nimic cel putin o zi intreaga.”

Vezi ca zice la ajunare "desavarsita".
Dar catehismul nu zice ca ar fi vreo zi pentru asa ceva.
Vechi 31.08.2013, 00:29:52
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Nu stiu cand va veni o zi sa pot tine din vointa proprie o zi de post negru(adica sa nu fiu bolnava).
Nu pot tine si pace,in primul rand dimineata trebuie sa beau o gura de apa,pot sari peste masa de dimineata dar pe la pranz ma ia ameteala,devin prost dispusa si ma incearca o durere de cap.
Ieri,am dus-o pana la pranz cand am avut niste fructe-ce m-au tinut pana seara,insa a trebuit sa mananc ceva usor seara si sa beau lichide.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 04:26:55
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Nu stiu cand va veni o zi sa pot tine din vointa proprie o zi de post negru(adica sa nu fiu bolnava).
Nu pot tine si pace,in primul rand dimineata trebuie sa beau o gura de apa,pot sari peste masa de dimineata dar pe la pranz ma ia ameteala,devin prost dispusa si ma incearca o durere de cap.
Yasmina,

Îmi pare rău să-ți spun asta, dar sînt exact simptomele intoxicării, ale unui organism nu tocmai sănătos. Deci ai nevoie de măcar o săptămînă de post doar cu apă și se rezolvă. :) De preferat cînd e cald afară.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 05:36:55
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
Nu stiu de unde ai scos ca era obligatoriu sa se impartaseasca si apoi eu nu sunt nici impotriva desei impartasanii nici nu-i critic pe cei care o fac mai rar. Cat despre canoane in ordinea importantei acestea sunt:
- canoanele sinoadelor ecumenice
- canoanele sinoadelor locale
- canoanele apostolice
- canoane sau prescriptii canonice
Daca asupra unei problemei s-a pronuntat un sinod ecumenic, acesta are valoare de lege restul sunt relative, doar in cazul in care asupra unei probleme de disciplina bisericeasca nu s-a pronuntat un sinod ecumenic abia atunci au aplicabilitate restul canoanelor.
Valentin,

Încă puțin și Apostolii ajung pe locul 4 în top, urmînd a fi cu totul ignorați în curînd. Cui îi mai trebuie regulile stabilite de ei cînd cu toții avem duhovnici iscusiți de care trebuie să facem ascultare necondiționată?

Adică din Canonul 9 apostolic nu reiese limpede că pentru credincioși e obligatorie Împărtășirea la fiecare Liturghie? Care dar e ideea pe care vor ei să ne-o comunice acolo?

Atunci să vedem ce spune Biblia: ”Și stăruiau în învățătura apostolilor și în împărtășire, în frângerea pâinii și în rugăciuni.” Deci primii creștini nu se întîlneau la Liturghie doar ca să se roage, ci ca să se și împărtășească. Și făceau asta foarte des, cum spune, stăruind. E suficient de bun argumentul pe care l-am scos sau mai trebuie să caut și alte surse?

Citat:
Am spus si o repet cei care doresc si au cugetul curat si au dezlegare de la duhovnicul lor sa se impartaseasca des, s-o faca deoarece bine fac, cei care se impartasesc mai rar nu gresesc nici ei. Problema e la cei ce nu se impartasesc deloc.
Duhovnicii care își obișnuiesc ucenicii să se împărtășească rar vor da răspuns în fața Lui Hristos. Iar creștinii ortodocși care nu caută Adevărul cu dinadinsul dau dovadă de ignoranță și de neștiință - acestea fiind două păcate subtile care sînt sursa multor altor păcate ce îndepărtează pe om de Dumnezeu.

Citat:
Si o adaugare, canoanele nu-si pierd valabilitatea, doar cad in desuetutine fiind mai puternica cutuma decat canonul.
Rezultă că orice creștin ortodox care participă la Liturghie și nu se împărtășește (afară de motive bine întemeiate cum ar fi oprirea pe o perioadă, stabilită de duhovnic, sau comiterea unor păcate grele, de moarte) este automat afurisit. Este logic la urma urmei, fiindcă refuză părtășia reală cu Hristos și cu Biserica.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 31.08.2013 at 06:39:07.
Reply With Quote
Răspunde