Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.08.2013, 05:59:54
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
...Rezultă că orice creștin ortodox care participă la Liturghie și nu se împărtășește (afară de motive bine întemeiate cum ar fi oprirea pe o peroadă, stabilită de duhovnic, sau comiterea unor păcate grele, de moarte) este automat afurisit. Este logic la urma urmei, fiindcă refuză părtășia reală cu Hristos și cu Biserica.
53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.
55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.(In6,53.55-56

Cât timp rămâne El în acela care s-a împărtășit? Doar în ziua respectivă.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 06:36:24
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.
55. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
56. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el.(In6,53.55-56

Eu aș zice că pînă la primul păcat, ”căci ce însoțire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtășire are lumina cu întunericul?”

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 09:07:52
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Vezi ca zice la ajunare "desavarsita".
Dar catehismul nu zice ca ar fi vreo zi pentru asa ceva.
Însă și la treapta următoare a postului (Siroragia), care este cel ce se ține în zilele de ajunare (post negru), se mănâncă și se bea apă doar spre seară.

Acuma, eu zic ce scrie, ce am înțeles, nu ce fac :). N-am mai ajunat, fie și cu apă, de multă vreme.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 09:08:01
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Yasmina,

Îmi pare rău să-ți spun asta, dar sînt exact simptomele intoxicării, ale unui organism nu tocmai sănătos. Deci ai nevoie de măcar o săptămînă de post doar cu apă și se rezolvă. :) De preferat cînd e cald afară.
Mda,nu-i prea placut sa auzi asta...
Cred ca situatia nu-I tocmai roza caci nu-mi place apa si deci beau foarte putina(deci nu elimin destule toxine)iar durerea de cap vine de la faptul ca incerc sa nu beau cafea,mai ales in zilele de post negru-insa organismul meu este dependent de cofeina,avand 2-3 cafele/zi in restul zilelor.
In rest,starea ar trebui sa fie mai buna caci nu mananc dulciuri,produse procesate sau congelate,nici macar conserve sau bauturi acidulate si sucuri cu zahar +coloranti.
De asemeni nu mananc carne,produse lactate sau oua iar"laptele"de migdale sau caju il fac in casa.
In fine,ma pregatesc acum de vacanta la munte,la marginea padurii(Lake Tahoe,CA) si deci implicit si de imbunatatirea starii de functionare.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 09:35:26
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Mda,nu-i prea placut sa auzi asta...
Cred ca situatia nu-I tocmai roza caci nu-mi place apa si deci beau foarte putina(deci nu elimin destule toxine)iar durerea de cap vine de la faptul ca incerc sa nu beau cafea,mai ales in zilele de post negru-insa organismul meu este dependent de cofeina,avand 2-3 cafele/zi in restul zilelor.
In rest,starea ar trebui sa fie mai buna caci nu mananc dulciuri,produse procesate sau congelate,nici macar conserve sau bauturi acidulate si sucuri cu zahar +coloranti.
De asemeni nu mananc carne,produse lactate sau oua iar"laptele"de migdale sau caju il fac in casa.
In fine,ma pregatesc acum de vacanta la munte,la marginea padurii(Lake Tahoe,CA) si deci implicit si de imbunatatirea starii de functionare.
Yasmina, stii cum incep eu ziua? Vara, cu compot fara zahar, de prune, de struguri, nectarine, etc., pe stomacul gol 4-6 litri, iar iarna cu ceaiuri, la fel.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 10:13:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Yasmina, stii cum incep eu ziua? Vara, cu compot fara zahar, de prune, de struguri, nectarine, etc., pe stomacul gol 4-6 litri, iar iarna cu ceaiuri, la fel.
Theodore ce pot sa spun? Impresionant mod :)
Este bine ca poti sa tolerezi asa cantitate de lichide,eu nici vorba;dar multumesc de idei,am sa incerc sa beau mai multe ceaiuri.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 14:32:37
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Theodore ce pot sa spun? Impresionant mod :)
Este bine ca poti sa tolerezi asa cantitate de lichide,eu nici vorba;dar multumesc de idei,am sa incerc sa beau mai multe ceaiuri.
4-6 litri pe zi? Este mult prea mult. Cantitatea maxima admisa este de 3 litri. Peste asta apar probleme la rinichi in primul rand. Si am citit de cazuri mortale din cauza de prea multa apa.

Va rog fratilor, aveti grija cu extremele astea si mai informati-va si voi, mai intrebati medici, nu faceti asa, de capul vostru. Este periculos.
Si prea putine dar si prea multe lichide strica.
Si compotorile alea ar fi bune in cantitati moderate. Cum spune userul de mai sus, cred ca se ajunge la a trai numai...pe WC.

Yasmina - incearca sa bei lichide care iti plac si iti fac bine. Si max. 3 litri repartizati pe toata ziua. In astia 3 litri intra si o supa/ciorba si ce mai bei la micul dejun. Si mai este si apa din alimente!
Deci ceaiuri de plante, sucuri naturale de fructe sau legume, apa minerala, compoturi etc.

Si cu postul negru e bine de intrebat un preot si un medic. Nu toti pot sau au voie sa-l tina.

Iar legat de durerea de cap ar fi bine sa-ti faci niste analize de sange, sa vezi situatia mineralelor in organism. Vorbesc foarte serios si te rog s-o iei in serios.
Fa-ti un control, ca e posibil cu asa diete stricte sa ai lipsa unele lucruri (fier, magneziu, calciu etc.) si astea produc dureri de cap.

La fel si lui Florin ii recomand sa verifice sangele si la ei si la copii.
Vechi 31.08.2013, 16:46:07
Senior Member

Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de DEMETRIUS;
Eu aș zice că pînă la primul păcat, ”căci ce însoțire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtășire are lumina cu întunericul?”
Împărtășirea este validă în ziua respectivă până la primul păcat, când deja se cere a face spovada, dacă-i păcat de moarte; dacă-i păcat lesne iertător, se cere dezlegare înaintea următoarei împărtășiri. Până atunci împărtășirea se desfășoară regulat, sau cum permite preotul.

Să presupunem(ipotetic) că până la următoarea Liturghie nu am comis niciun păcat; deci nu mai merg la Liturghie? Dacă merg nu mai am nevoie să mă împărtășesc cu trupul și sângele Lui?
E important să știu de ce merg la Liturghie; că așa-i obiceiul turmei? Doamne ferește!

Tocmai împărtășirea demonstrează(precum rugăciunea inimii) că sunt primul dintre cei slabi, că am nevoie ca eu să fiu în El și El în mine, că mi-e necesară comuniunea cu El, că sunt preocupat de viața de veci pe care El mi-a adus-o la cunoscutință; exact acesta e sensul Liturghiei.
Prin împărtășirea de azi(să zicem) e important să știu că nu sunt egalul lui Hristos, ci, eventual, bucuros că sunt creștin și că-L urmez(azi).

Last edited by Demetrius; 31.08.2013 at 17:05:21.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 17:13:01
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Aici e loc si de nuante. Nu intra si nu ramane nici in ziua respectiva daca nu s-a facut corect curatenia. Mai exact, se poate intampla ca omul sa creada ca s-a impartasit si, de fapt, sa se fi ales doar cu ceea ce a vazut: painea si vinul, Harul retragandu-se. Deci nu-L putem insela pe Dumnezeu sa intre in pestera noastra puturoasa, daca n-am facut curat cu atentie , luand seama la pacatele cu fapta, cu vorba si cu gandul. In Canonul Sfintei Impartasanii se spune ca Sfanta Impartasanie fara vrednicie poate fi spre osanda.

Datoria noastra este de a-l primi cum se cuvine si de a avea grija sa-L pastram viu in sufletele noastre pe Hristos cat mai mult timp. Caci cu pacatele, Il putem rastigni si noi pe Iisus din inimile noastre.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2013, 22:39:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Aici e loc si de nuante. Nu intra si nu ramane nici in ziua respectiva daca nu s-a facut corect curatenia. Mai exact, se poate intampla ca omul sa creada ca s-a impartasit si, de fapt, sa se fi ales doar cu ceea ce a vazut: painea si vinul, Harul retragandu-se. Deci nu-L putem insela pe Dumnezeu sa intre in pestera noastra puturoasa, daca n-am facut curat cu atentie , luand seama la pacatele cu fapta, cu vorba si cu gandul. In Canonul Sfintei Impartasanii se spune ca Sfanta Impartasanie fara vrednicie poate fi spre osanda.

Datoria noastra este de a-l primi cum se cuvine si de a avea grija sa-L pastram viu in sufletele noastre pe Hristos cat mai mult timp. Caci cu pacatele, Il putem rastigni si noi pe Iisus din inimile noastre.
Pe de-o parte, sunt folositoare informațiile astea nuanțate (chiar dacă mai puțin la topicul de față), însă, pe de alta, Dumnezeu intră în orice peșteră deoarece Harul Său nu Se retrage niciodată, la fel precum Iisus Hristos nu S-a retras de la răstignire și n-a cerut ajutor de la Tatăl(Mt26,53).

45. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.(Mt5,45)

Osânda vine de la ”umbrela” pe care-o folosesc ca ploaia să nu mă ”ude”, dar și de la ”umbra” pe care o caut ca să mă feresc de soarele pe care El îl face să răsară peste toți.
Prin urmare, doar de mine depinde vrednicia împărtșirii mele pentru că El e garantat prezent in Cuminecătură.

Aceleași informații le-ar fi putut ”nuanța” și Iisus la cina cea de taină când a instituit Euharistia în fața celor 12 apostoli(Mc14,22-24) spunându-le: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu...”; de la El am învățat că ele(nuanțele) nu există și nu le-am numit ca să nu existe.

Last edited by Demetrius; 01.09.2013 at 00:01:25.
Reply With Quote
Răspunde