Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2012, 03:11:27
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Pe ce te bazezi, poti dezvolta acest subiect ? Nu cumva este o contradictie in termeni ?
Daca afirmatia ta nu poate fi demonstrata stiintifica atunci insemna ca nu are valoare de adevar si cu atat mai putin unul "imuabil"...
1. Pe revelatiile mele, nu.
2. Nu intreba, demonstreaz-o.
3. Oare si pentru tine numai demonstratiile stiintifice au valoare de adevar?
Dar invierea lui Hristos?
12. Si Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn? Adevărat grăiesc vouă că nu se va da semn acestui neam.(Mc8,12)
Vechi 19.11.2012, 04:19:28
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Imi cer scuze, dar e ca si cum unii ar sustine ca poarta Raiului se deschide spre dreapta, iar ceilalti ca se deschide.
Ceea ce are una nu o exclude pe cealalta; este una si aceeasi evolutie.
Functionarea independenta fata de Dumnezeu a Universului creeat de Dumnezeu este de un infantilism de neluat in seama, un non-sens, o contradictie de termeni, o speculatie rauvoitoare, dar care lasa sa se presupuna(deci nu exclude) alte posibilitati.
Deismul e o orientare filosofica care neaga imanenta lui Dumnezeu. Cat priveste una si aceeasi evolutie, aceasta e la fel si in evolutionismul ateist si in cel panteist, nu propune evolutionismul teist ceva nou fata de celelalte, din punctul de vedere al evolutiei.
Citat:
Demetrius:Faptul ca Adam si Eva sunt primate devenite oameni este un adevar imuabil(dpmdv), dar nu este adoptat ca dogma pentru ca nu poate fi demonstrat stiintific(indubitabil).
Daca o informatie nu se opune regulii rationamentului corect, nu inseamna automat ca e o certitudine, un adevar imuabil.
Citat:
neica_nimeni_altul:Rezulta logic ca varsta pamantului, daca tinem cont ca Omul (Adam) a fost facut in ziua 6-a, ceasul 6 (ora 12), este de 7520 ani.
Noi inca nu stim ce s-a intamplat la Revolutie, insa tu stii exact ora la care a fost creat omul :) Genealogia aceea, nu te duce la Facere, ci la "cadere", acolo se opreste, deci marcheaza timpul scurs de la aparitia primei asezari umane stabile. Tu ai adunat si estimat varstele urmasilor lui Adam cel muritor.Certitudinea ta si a lui Demetrius sunt pur si simplu dezarmante.

Last edited by ioanna; 19.11.2012 at 10:38:51.
Vechi 19.11.2012, 13:47:32
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Exact in acest fel s-au creat(au fost creeati) Adam si Eva; adica din turma(populatia) de fiinte bipede Adam si Eva au adoptat legea morala ca mod de viata si de atunci multe din lucrurile pe care ei le faceau inainte au devenit interzise moral.
Asa cum spui, odata cu Adam a intrat pacatul in lume pentru ca el a adoptat legea morala.
Astfel, Adam a fost prima fiinta umana consemnata(de Scriptura) care a evoluat de la stadiul de animal biped la om.
Asta e un fel de povestire SF. Unde citim asta in invatatura? Poate la catolici, la noi Cuviosul Paisie Aghioritul spune: „dacă te gândești că Hristos s-a născut din om, din Maica Domnului! Adică strămoșul lui Hristos a fost maimuță? Ce blasfemie! Și nu își dau seama că spun blasfemii".
Citat:
Creationismul nu este crestin; de aceea BO(si BC) nu se pronunta
Doar ateii spun ca nu exista creationism, pentru ca inseamna ca lumea a fost facuta de divinitate. Chiar si evolutionistii teisti cred in creationism, dar il vad ca un evolutionism teist. Am observat ca probabil din neatentie unele persoane care sunt credincioase repeta afirmatii ale ateilor, fara sa le citeasca atent, desi acestea contrzic credinta in divinitate.
BO nu se pronunta pentru ca e o teorie a ateilor, la fel cum nu se pronunta in legatura cu credinta musulmanilor. Doar daca evolutionismul teist avea un numar mare de aderenti si se producea tulburare se facea un sinod, dar Kalomiros nu mai era in BO, iar la noi era un preot care acum e in Australia care a scris o carte pe baza ideilor lui Kalomiros (cooptand si un teolog).
Vechi 19.11.2012, 14:03:34
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Locație: Romania
Thumbs up Sfântului Efrem Sirul, tâlcuiri patristice la Cartea Facerii

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Noi inca nu stim ce s-a intamplat la Revolutie, insa tu stii exact ora la care a fost creat omul :)
Ioanna, cred stii foarte bine ce s-a intamplat la "revolutie", ca si majoritatea romanilor.
Pacat ca nu "accepti" desi spui ca esti "credincioasa" faptul ca in Scriptura scrie clar ca in ziua a 6-a a fost creat Omul (Adam).

Sa citim cu atentie ce ne spune Ieromonah Serafim Rose:

"Una dintre tâlcuirile patristice clasice la Cartea Facerii este cea a Sfântului Efrem Sirul. Părerile sale sunt cu atât mai însemnate pentru noi, cu cât el era un "răsăritean" și cunoștea bine limba ebraică. Erudiții moderni ne spun că "răsăritenii" sunt înclinați spre tâlcuirile "alegorice" și că, de asemenea, și Cartea Facerii trebuie înțeleasă în acest chip. Dar să vedem ce zice Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:

"Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva. Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul care s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot creadă orice altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora." Desigur, acestea sunt încă principii generale; sa vedem acum câteva dintre aplicațiile particulare ale acestor principii, aparținând Sfântului Efrem:

"Deși atât lumina, cât și întunericul au fost zidite într-o clipită, totuși atât ziua cât și noaptea Zilei întâi au ținut câte douăsprezece ceasuri fiecare."

"Iar după ce lui Adam i s-a scos coasta într-o clipită de ochi, și tot într-o clipită i-a luat locul carnea, când osul cel gol a luat înfățișarea deplină a unei femei și toată frumusețea ei - atunci Dumnezeu a adus-o și a înfățișat-o lui Adam."

Este limpede că Sfântul Efrem citește Cartea Facerii "cum este scrisă"; când aude "coasta lui Adam" înțelege "coasta lui Adam", neînțelegând acest lucru ca pe un mod alegoric de a spune cu totul altceva. Tot așa, este clar ca înțelege Cele Șase Zile ale Facerii ca fiind chiar șase zile, fiecare de câte douăzeci și patru de ore, pe care le împarte într-o "seară" și o "dimineață" de câte douăsprezece ore fiecare.

Am luat în mod deliberat "simpla" tâlcuire la Facere a Sfântului Efrem Sirul înainte de a cita alte tâlcuiri mai "mistice", fiindcă această înțelegere "simplă" a Facerii este cea mai greu de acceptat pentru mintea modernă "luminată". Bănuiesc că cei mai mulți creștini ortodocși nefamiliarizați cu Sfinții Părinți vor zice îndată: "E cam prea simplu! Astăzi se știe mult mai mult. Dați-ne niște Părinți mai sofisticați." Din păcate pentru "înțelepciunea" noastră modernă, nu exista Părinți mai "sofisticați", căci până și Părinții cei mai "mistici" înțeleg textul Facerii tot atât de "simplu" ca și Sfântul Efrem! Cei ce doresc ceva mai "sofisticat" la Sfinții Părinți se află sub influența idelor apusene moderne care sunt cu totul străine Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe

Dumneavoastră scrieți: "întrucât Dumnezeu a creat timpul, a crea ceva "dintr-o dată" ar fi un act potrivnic propriei hotărâri și voințe... Când vorbim de facerea stelelor, plantelor, animalelor și omului, nu vorbim de minuni - nu vorbim de intervențiile neobișnuite ale lui Dumnezeu în creație, ci despre desfășurarea "firească" a creației." Mă întreb de nu cumva ați pus aici vreo "înțelepciune modernă" în locul învățăturii Sfinților Părinți. Ce altceva este începutul tuturor lucrurilor decât o minune?"

Este foarte clar pentru credinciosii ortodocsi dar imposibil de acceptat pentru aceia care doresc atestari sau explicatii stiintifice.

Last edited by neica_nimeni_altul; 19.11.2012 at 14:06:46.
Vechi 19.11.2012, 14:06:38
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ioanna, cred stii foarte bine ce s-a intamplat la "revolutie", ca si majoritatea romanilor.
Pacat ca nu "accepti" desi spui ca esti "credincioasa" faptul ca in Scriptura scrie clar ca in ziua a 6-a a fost creat Omul (Adam).
Am negat eu asta? Tu ai spus ca omul a fost creat la ora 12,00, eu la ora m-am referit. Sa-ti aduc aminte ce copiezi de pe hexaimeron: Rezulta logic ca varsta pamantului, daca tinem cont ca Omul (Adam) a fost facut in ziua 6-a, ceasul 6 (ora 12), este de 7520 ani. Scuteste-ma de copy-paste-uri de pe acel site si raspunde-mi: de unde atata siguranta privind ora?

Last edited by ioanna; 19.11.2012 at 14:13:48.
Vechi 19.11.2012, 14:13:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
BO nu se pronunta pentru ca Facerea este o taina. Niciodata nu poti sa cunosti ceea ce e in taina complet, trebuie sa inaintezi la infinit in aceasta cunostinta. De aceea pozitia dogmatica a BO fata de cosmogonie este cea prezentata in Crez, ca acesta e un adevar descoperit, revelat, imuabil. Sa spui ca Adam si Eva sunt primate devenite "oameni" e o supozitie, nu un adevar imuabil, de aceea Biserica Catolica nu o adopta ca dogma, oricat de deschisa ar fi ea catre evolutionism.
BO nici nu ia in considerare asemenea aiureala, pentru ca e o teorie inventata de atei. Nu discuta decat ce tine de ortodoxie si de greseli patrunse in ortodoxie, nu la mormoni, advetisti sau atei. Sinoadele s-au tinut pentru ca aparea o invatatura gresita, daca nu aparea niciuna nu se tinea Sinod decat pentru canoane, dar invatatura revelata ramanea aceeasi. Din invataura face parte si ce tine de revelatie, dar nu s-a discutat la un sinod, am mai spus asta. Facerea este descrisa in capitolul Facerea, nu este ceva ce nu s-a revelat.
Doar evolutionismul teist ar putea cauza o luare de pozitie, pentru ca intra la invatatura ortodoxa, nu e doar teoria stiintifica, ca in azul evoutionismului ateu. Doar ca nu exista prea multi aderenti ai acestei erori, Kalomiros nu mai era in BO, iar la noi (BOR) e pr. Costache, care a scris o carte in care e trecut si pr. Ica senior, pe baza ideilor lui Kalomiros. Chiar pr. Costache se plangea pe un site ca e criticat de ortodocsi si chiar de colegii sai de facultate si din cler.
Vechi 19.11.2012, 14:21:52
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Locație: Romania
Thumbs up Omul a fost creat la ceasul 6 (ora 12, amiaza)

Citat:
Am negat eu asta? Tu ai spus ca omul a fost creat la ora 12,00, eu la ora m-am referit. Scuteste-ma de copy-paste-uri de pe hexaimeron si raspunde-mi: de unde atata siguranta privind ora?
Ioanna, am sa te rog mai intai sa nu renunti la exprimarea politicoasa. Referitor la copy-paste si saitul hexaimeron, am sa te rog sa observi ca acel "copy-paste" se refera la un fragment din "Cartea Facerii, Crearea Lumii și Omul începuturilor” de Ieromonah Serafim Rose, Ed. Sophia, București, 2001", dar inteleg aversiunea ta nejustificata fata de acel sait.

Referitor la ceasul 6 (ora 12), problema e un pic mai complicata. Legatura a fost facuta in planul vazut prin corelarea evenimentelor astrale si cronologice legate, din prima saptamana a creatiei. Deci, reluand: echinoctiu de primavara zilele 1-6, luna plina zilele 4-6, crearea omului în ziua a 6-a (vineri) la ceasul 6 (ora 12, amiaza). Caderea in pacatul originar are loc tot într-o vineri la ceasul 6 (ora 12, amiaza).
Vechi 19.11.2012, 14:22:46
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Doar ca nu exista prea multi aderenti ai acestei erori, Kalomiros nu mai era in BO, iar la noi (BOR) e pr. Costache, care a scris o carte in care e trecut si pr. Ica senior, pe baza ideilor lui Kalomiros. Chiar pr. Costache se plangea pe un site ca e criticat de ortodocsi si chiar de colegii sai de facultate si din cler.
Dar pr.Ica n-a scris despre cosmologia tenoma? Daca da, atunci n-a putut sustine evolutionismul teist, ci creatia continua. Nu-i totuna; prima admite ceea ce a spus Demetrius, a doua considera ca exista un proces de creatie continua, ce debuteaza cu creatia initiala si se incununeza cu cea finala, Dumnezeu pastrand legatura interna cu creatia prin energiile sale necreate, aducand lucrurile la existenta prin ratiunile lor interne la timpul potrivit.

Citat:
Ioanna, am sa te rog mai intai sa nu renunti la exprimarea politicoasa. Referitor la copy-paste si saitul hexaimeron, am sa te rog sa observi ca acel "copy-paste" se refera la un fragment din "Cartea Facerii, Crearea Lumii și Omul începuturilor” de Ieromonah Serafim Rose, Ed. Sophia, București, 2001", dar inteleg aversiunea ta nejustificata fata de acel sait.

Referitor la ceasul 6 (ora 12), problema e un pic mai complicata. Legatura a fost facuta in planul vazut prin corelarea evenimentelor astrale si cronologice legate, din prima saptamana a creatiei. Deci, reluand: echinoctiu de primavara zilele 1-6, luna plina zilele 4-6, crearea omului în ziua a 6-a (vineri) la ceasul 6 (ora 12, amiaza). Caderea in pacatul originar are loc tot într-o vineri la ceasul 6 (ora 12, amiaza).
Nu am nicio aversiune, nu-l citesc, tu esti cel care posteaza de pe el, uitand sa mentioneze sursa. Ms pentru explicatie; deci ora 12 s-a ales in mod simbolic(semnificativ). Asta n-am inteles initial de unde atata siguranta in afirmatie.

Last edited by ioanna; 19.11.2012 at 14:40:04.
Vechi 19.11.2012, 18:29:34
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asta e un fel de povestire SF. Unde citim asta in invatatura? Poate la catolici, la noi Cuviosul Paisie Aghioritul spune: „dacă te gândești că Hristos s-a născut din om, din Maica Domnului! Adică strămoșul lui Hristos a fost maimuță? Ce blasfemie! Și nu își dau seama că spun blasfemii"...
Ma faceti, tu si Cuviosul, sa rad; nu observi ca raspunsul lui zgandareste orgoliul cititorului? Hristos n-are stramosi(ce blasfemie!).
Oare e o blasfemie ca acum evoluam in Hristos spre mantuire?
Vechi 19.11.2012, 18:30:32
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Implicit

Citat:
Exact in acest fel s-au creat(au fost creeati) Adam si Eva; adica din turma(populatia) de fiinte bipede Adam si Eva au adoptat legea morala ca mod de viata si de atunci multe din lucrurile pe care ei le faceau inainte au devenit interzise moral.
Asa cum spui, odata cu Adam a intrat pacatul in lume pentru ca el a adoptat legea morala.
Astfel, Adam a fost prima fiinta umana consemnata(de Scriptura) care a evoluat de la stadiul de animal biped la om.

Dumnezeu a creeat Universul asa cum se presupune stiintific, insa cu un... dumnezeiesc program de evolutie inclus in fiecare particula materiala ce nu poate fi ocolit(exclus) in nici un fel cu toata inertia statica a materiei(diavolul); conform acestui program evolutiv apare si omul la timpul potrivit.

Oare evolutionismul deist si teist nu crezi ca se refera la acelasi lucru? Intreb deoarece despre cel deist acum aud prima data; poate este o incurcatura de termeni(deist/teist).
Evolutionismul teist este in primul rand teist si abia apoi evolutionism; adica el interpreteaza Scriptura ajutandu-se de descoperiri stiintifice incercand sa le includa prin Duhul Sfant(prin scopul pentru care au aparut si exista).
Scriptura nu poate nega evolutionismul; chiar daca nu-l sustine explicit, nu-l poate nega, iar creationistii il contesta nu in Duh, ci in termeni(cuvinte).
Creationismul nu este crestin; de aceea BO(si BC) nu se pronunta.

Aiurelile tale arata cat de intunecat esti sau de ... neinteresat de subiect.

Ti-am ridicat deja cu cateva pagini in urma cateva impedimente teologice fundamentale, dar tot delirezi si tu si primatele tale.

Cand apare sufletul?! Nu putem crede ca animalele au suflet, este eretic! Animalele au duh de viata care dispare la moartea fizica, conform Parintilor.

Ah... mai bine lasa!

Simt din ce in ce mai mult ca-mi pierd timpul cu o haita de infierati. Fara suparare copilasilor, dar prea multi pseudo-crestini vin cu harfe de genul: "creationismul nu e crestin", dar stiinta CABALISTICA este...
Este aberant!

Vom mai avea placerea de a polemica atunci cand veti intelege dimensiunea sfinteniei si a revelatiei. Scriptura este absoluta ca valoare, pentru ca are izvorul ei in Absolut. A afirma ca "talcuiesti Scripturile" IN FUNCTIE de stiinta (ceva din start relativ si efemer, deci NESIGUR si INCERT) reprezinta EREZIA RELATIVIZARII CREDINTEI SI A REVELATIEI!

Doar o minte bolnava, eretica sau TRUPEASCA poate face asa ceva!
Eu nu voi cataloga pe nimeni, nicicum. Fiecare sa se cerceteze pe sine iar apoi sa caute sa "cerceteze Scripturile" - potrivit poruncii Evanghelice.

E cineva aici care a cercetat Scripturile? Sunt convins ca nu multi si, oricum, nu mult! Are cineva idee ce inseamna sa cercetezi Sfanta Scriptura? Inseamna sa TE LEPEZI de ce crezi si de ce stii si, gol fiind, sa te imbraci in duhul curat si sigur al Sfintilor Parinti, iar apoi s-o cercetezi ca sa AFLI si sa CREZI.

Multi fac invers. Incearca sa apropie Scripturile de propriile lor crezuri si chiar patimi, iar asta se cheama rastalmacire. Cititi Epistolele Sf. Apostoli si Cartea Faptelor Sf. Apostoli si veti vedea toate acestea explicate. Nu mai sariti pasii! Restul este erezie, anatemele fiind date in sensul acesta de Sf. Ap. Pavel!

Dar si de Petru:

II Petru:
Cap.1
" 20. Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia;
21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt."

Cu acestea voi incheia inaintea voastra pana ce Duhul ma va indemna ca mai trebuie continuate stradaniile mele cele nevrednice si neinsemnate. Este neputinta care ma impiedica sa continui, neputinta de a intelege neputinta aproapelui. Iertati-ma pentru aceasta si pentru toate cate vi le-am gresit cu voie sau fara de voie!

Dumnezeu sa va ierte si pe voi!
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Subiect închis

Tags
evoluționism teist, geocentrism

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Evolutionismul-religia care pregateste venirea antihristului! flying Teologie si Stiinta 1589 28.07.2020 23:49:47
evolutionismul compromis padrevicentiu Generalitati 476 23.09.2013 03:54:06
Ce este o erezie ? STEPHAN Dogmatica 16 15.06.2012 17:58:42
Bacteria Flagellum sau Motorul Organic sau De ce evolutionismul e o facatorie colaps Generalitati 217 27.09.2010 14:37:40
Este islamismul (musulmanismul) o erezie ariana? mihailt Generalitati 24 01.08.2010 13:17:27