Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.09.2011, 13:27:41
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Dar eu cred ca totusi Sf. Petru a fost la Roma, pentru ca exista marturii inclusiv de la unii din parintii apostolici, de exemplu Irineu de Lyon.
Si pe temeiul asta, ca nu exista date istorice clare, putem nega si faptul ca Sf. Andrei ar fi fost in Dobrogea. Ca nu exista marturii istorice.
Si totusi traditia spune ca Sf. Andrei a fost si pe la noi.
Nu e bine sa negam traditia ca atunci unde ajungem?
Vechi 24.09.2011, 19:07:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Dar eu cred ca totusi Sf. Petru a fost la Roma, pentru ca exista marturii inclusiv de la unii din parintii apostolici, de exemplu Irineu de Lyon.
Si pe temeiul asta, ca nu exista date istorice clare, putem nega si faptul ca Sf. Andrei ar fi fost in Dobrogea. Ca nu exista marturii istorice.
Si totusi traditia spune ca Sf. Andrei a fost si pe la noi.
Nu e bine sa negam traditia ca atunci unde ajungem?
Ti-am scris in alt mesaj: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=1876
Sfantul Nectarie nu neaga ca a fost la Roma.
Vechi 10.10.2011, 03:19:15
ALEXANDRU ANASTASIU's Avatar
ALEXANDRU ANASTASIU ALEXANDRU ANASTASIU is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.03.2010
Locație: România
Implicit Adevărata față a papalității după Sfânta Biserică Ortodoxă 13

Se făcu, chiar în plin ev mediu, protest contra operei papale, în
Occident, fără a socoti marele și constantul protest al Orientului creștin; dar
protestările occidentale au fost absorbite în opinia admisă aproape universal; și
când, la aurora renașterii, câțiva bărbați instruiți se aflară în fața marii erori
papale, ei nu îndrăzniră să o atace de-a dreptul; ei se alipiră pe lângă un sistem
intermediar pe care îl considerau că va putea da satisfacție științei fără a lovi
prea mult prejudiciul în genere primit.
Cel dintâi care formulă acest sistem într-un mod explicit a fost
cardinalul de Cusa, în cartea sa Despre Concordanța catolică. Este de observat
că acest cardinal învăță la Roma sistemul său, în secolul al cincisprezecelea, și
se bucură de cea mai înaltă reputație de sfințenie. Mărturia sa posedă deci cea
mai mare valoare. Dar, el învăța întâi că întâietatea unui episcop în Biserică era
de drept divin; al doilea că ea fusese dată Sfântului Petru.
Printre aceste două afirmații el făcea concesiuni erorii admise pe care nar
fi putut îndrăzni să o atace de-a dreptul. El primea sau părea că afectează de a
interpreta Sfânta Scriptură după cum era obiceiul de a o interpreta la Roma; dar,
în același timp nu voia să conteste documentele istorice care probează că
întâietatea episcopului Romei nu are decât o origine ecleziastică.
El adăuga dar: întâi că întâietatea, la moartea sfântului Petru, a trecut la
Biserică care avea dreptul de a o conferi cui ar vrea și în condițiile ce ar decide;
al doilea că ea a acordat-o episcopului Romei; al treilea că dacă acest episcop sar
face nedemn de dânsa, ea ar putea-o conferi oricărui alt episcop pe care și l-ar
alege.
După acest sistem, este evident că episcopul Romei n-ar poseda
întâietatea decât din dreptul ecleziastic, și că el nu s-ar bucura decât de
prerogative acordate întâietății de Biserică.
Cardinalul de Cusa a avut discipoli. În Franța, în secolul al
șaisprezecelea, doctrina sa era în general admisă; Dominic de Soto o învăța în
Spania; și cardinalul d’Ailly este de acord asupra acestui punct cu doctul
Fauchet41.
Roma era foarte departe de a condamna acest bătrân galicanism care, ca
să zicem așa, luase naștere în sânul său. Dar numaidecât apărură iezuiții care-și
făcură o datorie din a sistematiza doctrina pe care papalitatea încercase să o
dezvolte în cursul evului mediu, și de a-i da aparențe științifice precum și o
mască de catolicitate.
Bellarmin poate fi considerat ca fondatorul papismului modern; el este
cel care a pus principiile ale căror consecințe practice s-au manifestat în zilele
41 Pet. de Aliaco, ap. Gerson; t. 1-er; Fauchet. Traite de liberte de L’Eglise gallicane.
WLADIMIR GUETTÉE, Papalitatea eretica
23
noastre, în Syllabus și în Decretele consiliului din Vatican. Toți iezuiții au venit
în ajutorul părintelui lor Bellarmin, sau prin opere scrise în același sens, sau prin
învățământul școlar. Neîncetat practicată de papalitate, doctrina iezuitică cuceri
numeroși și puternici adepți, și gallicanismul, din secolul al XVII-lea, a fost
obligat de a se modifica pentru a înlătura o sciziune cu Roma.
Atunci Bossuet încercă un compromis între vechiul gallicanism și
papismul iezuiților. El primi, în principiu, că papa posedă întâietatea din drept
divin, dar adause că prerogativele acestei întâietăți trebuie să fie exercitate în
unire cu episcopatul și în limitele fixate de legile ecleziastice.
Papalitatea nu condamnă acest sistem; ea înțelegea că printr-însul nu se
făcea decât un pas înainte către doctrina iezuitică; că el era nelogic, și că nu va
ține piept multă vreme înaintea acțiunii neîncetate, energice a iezuiților, în sânul
Bisericii romane. Bossuet avea prea mult geniu pentru a nu înțelege incoerența
unui sistem în care o autoritate divină, posedată din drept divin de către unul
singur, era subordonată la inferiori și la legi ecleziastice. Dar el credea să aducă
pe Roma, prin concesiuni, ca să renunțe la niște pretenții exagerate; el credea că
a doua propunere a sistemului său va anula pe cea dintâi. Contrariul se întâmplă.
Galicanismul lui Bossuet și al adunării galicane din 1682 căzu puțin câte
puțin din concesiuni în concesiuni până la acela al lui D. Frayssinous și al
cardinalului de Bausset, pentru a ajunge în fine la al lui D.D. Maret, Gratry și
Daupanloup. Învățământul și acțiunea iezuiților formase o masă papistă pentru
care orice doctrină trebuia să dispară înaintea doctrinei papei atotputernic și
infailibil. Această masă inaptă și fanatică în ignoranța sa a devenit atât de
puternică, în Biserica romană, încât a impus voința sa episcopilor, în prezența și
cu consimțământul cărora Pius IX a formulat și promulgat ca atâtea dogme
divine, toate punctele doctrinei iezuitice.

Va urma cu
Până în zilele noastre putea cineva să discute asupra naturii și întinderii
doctrinei papiste.

PS. Nota mea:
iar cine sunt iezuiții... mi se zburlește și pielea numai când mă gândesc la ei.
Iată cine a fondat așadar papalitatea: nu Hristos ci sălbaticul iezuism care a transformat creștinsimul în satanism în numele lui Hristos. Deci mai rău decât satanismul pur. Să ne ferească Dumnezeu de Papalitate în veac!
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.

SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea"

Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici:
Fratele Traian Bădărău (Tătăică)

Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura.

Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 10.10.2011 at 05:48:09.
Vechi 10.10.2011, 06:52:14
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ALEXANDRU ANASTASIU Vezi mesajul
PS. Nota mea:
iar cine sunt iezuiții... mi se zburlește și pielea numai când mă gândesc la ei.
Iată cine a fondat așadar papalitatea: nu Hristos ci sălbaticul iezuism care a transformat creștinsimul în satanism în numele lui Hristos. Deci mai rău decât satanismul pur. Să ne ferească Dumnezeu de Papalitate în veac!
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.[/font]
Domnule doctor, chiar credeti astfel?! Va asumati cele gandite si scrise? Nu in fata unor pacatosi de forumisti, dintre care cel dintai, si un idealist imbecil sub toate aspectele, sunt eu, ci in fata Cuiva de Sus. Aveti idee ce e satanismul?!!? "Pur" sau nu?
Si mie mi s-a facut o piloerectie sinistra, care parca imi antreneaza toata pielea trupului...si nu de frig, la care, din voia Domnului, sunt imun. Va las sa ghiciti pe dvs. de ce.
Cu aleasa consideratiune. (Imi place mai mult romana oarecum mai veche. Are distinctie; asta mai noua, forjata in anii comunismului si mai apoi ai neocapitalismului bestial, mi se pare tinzand spre golanesc si derizoriu).
Vechi 10.10.2011, 14:07:59
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ALEXANDRU ANASTASIU Vezi mesajul
PS. Nota mea:
De aceea și papa are papucii roșii... de sângele creștinilor pe care i-a ucis, prin iubiții săi iezuiți, și în care apoi a călcat.
Stimate Domnule,

Papalitatea a fost intemeiata mult inainte de aparitia ordinul iezuit, iar cind afirmati ca papalitatea a fost intemeiata de iezuiti spuneti o minciuna. Ati cunoscut vreodata vreun iezuit? Ati citit vreo carte scrisa de un iezuit? Un exemplu cunoscut de "iezuita" este maica Tereza de Calcutta. Aceasta, inainte de a intemeia propriul ordin, a trait intr-o minastire de maicute care avea ca regula de viata o adaptare pentru femei a regulii de viata a ordinului iezuit. Macar pentru milioanele de vieti salvate si converite de aceasta femeie ar trebui sa aveti rezerve atunci cind aruncati cu pietre in iezuiti.

PS1 Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un iezuit cu o problema de sanatate?
Vechi 10.10.2011, 15:34:55
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Despre iezuism am dat citatele din ce spuneau corifeii Scolii Ardelene, e insisi greco-catolici.
Vechi 11.10.2011, 20:29:31
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul

PS1 Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un iezuit cu o problema de sanatate?
Heh.. Incercand, pentru o clipă, să răspund eu, în locul preopinentului, la întrebarea dumneavoastră, pe care am perceput-o inițial ca fiind retorică, mi-am dat seama că ea ei i se poate lesne substitui o altă întrebare și că, în lumina opiniilor exprimate deja de către domnul doctor, aceasta nu mai este de loc retorică.

A doua întrebare ar fi, evident : Ce va faceti daca la dumneavoastra in cabinet apare un papă cu o problema de sanatate?

Iar motivul pentru care nu consider că ar fi o întrebare retorică este legat de apariția îngrijorătoare, în cadrul vituperației domnului doctor, care v-a indignat pe dumneavoastră, a unei forme extrem de periculoase de discurs, și anume, generalizarea și depersonalizarea adversarului.

Observați că domnul doctor nu critică un Papă, adică nu critică un papă anume, unul real, personal, să zicem pe Fericitul Ioan Paul al II-lea, sau pe Sanctitatea Sa Benedict XVI, sau chiar pe Alexandru al VI-lea. De altfel ar fi și greu (nu imposibil, am fost martorul și al unor elucubrații anticatolice de asemenea factură) să susții că Fericitul Ioan Paul II ar fi "călcat în sângele creștinilor pe care i-a omorât".

Pe de altă parte, nu critică nici instituția papalității, deoarece vituperația sa are un caracter personal. Dar la ce persoană se referă oare domnul doctor ? La una reală, după cum am văzut, nu.

Dumnealui, când vorbește despre "Papa care are papuci roșii de sângele creștinilor" (nota bene, "are", nu "a avut" !) se referă la o imagine construită, la un stereotip, un om de paie, dacă vreți.

Nu papalitatea, sau Vaticanul, nu un papă real, cu nume, realizări și nerealizări, atenție, ci PAPA ! PAPA, cel fără nume, dar plin de toate păcatele, cu papucii roșii de sângele creștinilor, acel PAPA despre care un așa zis "părinte", așa zis ortodox, spunea "Pe Papa să-l blestemați !", veritabilă marotă și sperietoare, numai bună pentru inflamat sentimentele anti-catolice, anti-occidentale, sectare, neortodoxe și necreștine ale unora care nu își pot găsi sau regăsi adevărata valoare (sau ceea ce consideră ei că ar fi valoare) decât în prezența unui mare DUȘMAN, real sau inventat... oare o fi o coincidență că tot în țara noastră a câștigat atâta trecere un gen liric care are ca leit-motive valoarea meea și dușmanii ?

Citind postarea domnului doctor și vituperațiile sale la adresa "Papei", m-a trecut un fior rece pe șira spinării, pentru că asemenea reprezentări personalizate și caricaturizate ale unor personaje colective nu sunt noi în istoria propagandei.

Vă aduceți aminte de afișele naziste în care "Evreul" apărea, lacom, urât, în chip de vierme sau de păianjen ?

Aceeași tehnică. Conștient sau inconștient.

Last edited by Erethorn; 11.10.2011 at 20:35:00.
Vechi 16.10.2011, 11:24:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Citind postarea domnului doctor și vituperațiile sale la adresa "Papei", m-a trecut un fior rece pe șira spinării, pentru că asemenea reprezentări personalizate și caricaturizate ale unor personaje colective nu sunt noi în istoria propagandei.

Vă aduceți aminte de afișele naziste în care "Evreul" apărea, lacom, urât, în chip de vierme sau de păianjen ?
Aceeași tehnică. Conștient sau inconștient.
Ceea ce ma mira pe mine este ca aceste tehnici de manipulare, vechi de cind lumea, inca mai prind si prind si la oameni instruiti. Atit de des am vazut persoane ca aruncau cu pietre in iezuiti fara sa fi cunoscut vreun iezuit in carne si oase, sau sa fi citit ceva scris de ei.

Iar intrebarea mea nu era chiar retorica. Ma intrebam sincer, daca domnul doctor il considera pa papa un antihrist, iar pe iezuiti "mai rai decit satanistii puri", oare eu, care il admir si il respect pe papa si ii iubesc si pe iezuiti ,si chiar as dori sa ajung ca ai, daca am o problema de santate ar trebui, probabil, sa ocolesc cabinetul domnului doctor Alexandru Anastasiu.
Vechi 16.10.2011, 12:11:07
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
oare eu, care il admir si il respect pe papa si ii iubesc si pe iezuiti ,si chiar as dori sa ajung ca ei,
Știți cumva, există o ramură feminină a Societății lui Isus ? Ceva asemănător cu ceea ce sunt măicuțele clarisse față de călugării franciscani ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 16.10.2011, 14:08:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Știți cumva, există o ramură feminină a Societății lui Isus ? Ceva asemănător cu ceea ce sunt măicuțele clarisse față de călugării franciscani ?
Nu stiu sa existe si nici nu cred ca ar fi posibil. Pentru ca iezuitii sint preoti si indrumatori spirituali, iar femeile nu pot face nici unul din aceste lucruri. Stiu doar ca unele ordine calugarite s-au inspirat din regula de viata intemeiata de sfintul Ignatiu de Loyola (al carei motto este "totul spre mai marea slva a Lui Dumnezeu si pentru mintuirea sufletelor", daca imi aduc bine aminte) insa femei iezuite in adevaratul sens al cuvintului nu am auzit sa existe.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican