Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.01.2013, 18:55:09
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Fotografia reflecta realitatea vazuta, icoana pe cea nevazuta.
In iconografia ortodoxa Duhul Sfant este reprezentat sub forma de porumbel, iar Tatal ceresc ca un barbat de varsta mai inaintata cu barba.

Acum eu va intreb, credeti ca in realitatea nevazuta Duhul Sfant este un porumbel, iar Tatal ceresc un mosulet cu barba?
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 19:10:54
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de EzioAuditore Vezi mesajul
In iconografia ortodoxa Duhul Sfant este reprezentat sub forma de porumbel, iar Tatal ceresc ca un barbat de varsta mai inaintata cu barba.

Acum eu va intreb, credeti ca in realitatea nevazuta Duhul Sfant este un porumbel, iar Tatal ceresc un mosulet cu barba?
Canonic, Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Duhul Sfant nu pot fi reprezantati. Icoana Dumnezeirii este Hristos. Singura reprezentare canonica a Sfintei Treimi este cea a celor trei ingeri de la stejarul Mamvri.
Duhul Sfant s-a mai revelat oamenilor in chip de porumbel la Botez si in chip de limbi de foc la Cincizecime.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 19:27:51
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Canonic, Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Duhul Sfant nu pot fi reprezantati. Icoana Dumnezeirii este Hristos. Singura reprezentare canonica a Sfintei Treimi este cea a celor trei ingeri de la stejarul Mamvri.
Duhul Sfant s-a mai revelat oamenilor in chip de porumbel la Botez si in chip de limbi de foc la Cincizecime.
exact. dar imaginea batranelului cu barbă, deși este prezenta în bisericile vechi, este necanonica.
am văzut o dată o icoană, în care Sfânta Treime era reprezentată ca un personaj în poziție sezanda, având 3 fețe, 3 bărbi, 4 ochi , etc.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 19:19:48
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
In iconografia ortodoxa Duhul Sdant este reprezentat suf forma de porumbel la Botez. Atat. Tatal nu este reprezentat in nici un fel in iconografia ortodoxa.

Cu toate acestea exista o reprezentare a Sfintei Treimi sub forma celor trei ingeri care S-au aratat lui Avraam.
Vechi 15.01.2013, 19:30:04
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
In iconografia ortodoxa Duhul Sdant este reprezentat suf forma de porumbel la Botez. Atat. Tatal nu este reprezentat in nici un fel in iconografia ortodoxa.

Cu toate acestea exista o reprezentare a Sfintei Treimi sub forma celor trei ingeri care S-au aratat lui Avraam.

Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 19:55:20
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul

Sa inteleg ca aceasta este singura icoana canonica.

As dori sa imi spui si mie cine este Tatal , cine este Fiul si cine este Duhul Sfant? Si pe ce criterii I-ai identificat?

Nu de alta dar mie mi se par identici. Si care din care s-a nascut si care din care purcede?
Ar trebui sa fie o explicatie conform dogmei.
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 20:07:37
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:

As dori sa imi spui si mie cine este Tatal , cine este Fiul si cine este Duhul Sfant? Si pe ce criterii I-ai identificat?

Nu de alta dar mie mi se par identici. Si care din care s-a nascut si care din care purcede?
în mijloc este Tatăl, așa este regula.
în rest ... știu că există o erminie a culorilor.
la fel ca la Maica Domnului.
dar nu îmi aduc aminte detalii :D
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 20:26:45
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

Da, este singura icoana canonica.

"Biserica Ortodoxa nu ingaduie reprezentarea Sfintei Treimi sub forma asa-numitei teme a "Paternitatii", intrucat nu se intemeiaza pe nici o realitate istorica, fiind rodul unei imaginatii indepartate de temeiurile teologice ale dogmei treimice."

Citat:

Un articol lamuritor pe aceasta tema gasesti aici
http://www.crestinortodox.ro/diverse...imi-69674.html
Reply With Quote
Vechi 15.01.2013, 15:33:06
gdf-fdc's Avatar
gdf-fdc gdf-fdc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2011
Locație: Unde nu exista ortodoxie acolo nu este mantuire
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gpalama Vezi mesajul
Salut.

Am pus titlul asta nu pentru ca am facut asa ceva dar pentru a scoate in evidenta un alt lucru, nu pentru ca l-am fotografiat cu adevarat pe Hristos. Sper sa nu va suparati prea tare pe mine.

Daca Hristos ar fi intre noi pentru o ora si cineva l-ar fotografia, oare fotografia asta nu ar duce la o adevarata isterie?

Mie personal mi-ar place sa am o fotografie cu Hristos. Voua nu?
Iar daca ati avea o fotografie cu Hristos nu ati purta-o cu voi?
Nu ati pune fotografia in format 3/4 in rama in casa? Eu stiu ca am prin casa poze de ale familiei, dar ale lui Hristos.

Oare este o fotografie atat de diferita de o icoana?
Putem noi sa ne iubim parintii din fotografiile facute cu telefoanele mobile sau cu diverse aparate, iar cand cineva face o pictura cu ei, asa cum se obisnuia odata, sa-i scuipam?
Sa ne lepadam de ei, ca si cum ar fi diavolul in persoana?
Nu sunt tot parintii nostri, care ne-au crescut?

Mi-ar place enorm de mult sa am o fotografie a lui Hristos. Voua nu?
oare nu exista sfinte icoane cu DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS? la ce nevoie de fotografie?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tu eu si Hristos dumitrucelmare2000 Nunta 6 21.01.2012 20:57:29
Hristos a inviat . cojanete Intrebari utilizatori 30 12.04.2010 15:16:30
Despre iubirea pentru Hristos-D, in si cu Hristos! alecsandru Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 3 05.11.2009 02:45:24
Hristos la 33 de ani andreicozia Din Noul Testament 2 20.09.2009 22:51:43
Hristos sau Cristos ? irina4m Generalitati 14 04.12.2007 16:33:53