![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Orthodoxia calendarul nu e o erezie, si nici o dogma. Domnul sa ne lumineze mintea la toti, sa mergem pe calea cea dreapta si ingusta, si sa dea Domnul sa ne intalnim in Imparatia Cerurilor. Numai bine si Doamne ajuta!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De asemenea, Biserica nu este o organizatie sau o institutie cu multe sedii si camari, ci reprezinta in chip tainic chiar trupul lui Cristos, care este perfect si niciodata ros de boli sau putred pe-alocuri. Invatatura Bisericii Ortodoxe ne cere ca in situatia in care erezia este marturisita sa-i aratam celui care pacatuieste si de doua ori greseala, dupa care sa-i urim (da, asta este chiar cuvintul!) si sa-i evitam pe eretici. Nicaieri nu spune sa-i rabdam, sa le frecventam parasinagogile, sa ne rugam si sa ne impartasim cu ei pina in ziua in care ereticii or sa inceapa sa se impartaseasca cu alti eretici. Domnul Nostru a spus: "Iar Eu zic vouă: iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvîntați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc." (Matei 5, 44) Dar ereticii sint o categorie cu totul aparte, “ciini, lupi si antihristi”, hulitori ai Duhului Sfint, fata de care ura este perfect justificata: “Pe călcătorii de Lege i-am urît.” (Psalm 118, 113) “Pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, i-am urît, și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mîhnit. Cu ură desăvîrșită i-am urît pe ei și mi s-au făcut dușmani.” (Psalm 138, 21-22). “Nu dati cele sfinte cainilor, nici nu aruncati margaritarele voastre inaintea porcilor, ca nu cumva sa le calce in picioare si, intorcandu-se, sa va sfasie pe voi.” (Matei 7, 6) "Că mulți antihriști s-au făcut (Ioan 1 2, 18). Și deci pe aceștia nu se cuvine a-i iubi în aceeași măsură, nici a locui împreună cu dînșii, nici a-i primi în casă, nici împreună a ne ruga, nici împreună a mînca, nici a-i saluta, ca nu cumva de învățătura lor să ne împărătășim." (Sf. Efrem Sirul) "Pe eretici, ca pe niște hulitori și vrăjmași ai lui Dumnezeu, Scriptura nu i-a numit oameni, ci cîini, lupi și antihriști" (Sf. Efrem Sirul) "Se cuvine sa-i urim si sa-i evitam pe eretici si sa nu le permitem niciodata sa indeplineasca vreo functie ecleziastica, nici ca si cler inferior, nici ca si preoti." (Pidalionul Bisericii Ortodoxe in Interpretare la Canonul 45 Apostolic) Daca ai stiut altceva, atunci aceea e invatatura ecumenista, cea care compromite Adevarul si-l defineste pe Dumnezeu ca dragoste fata de om confundind intentionat in spirit gnostic creatia cu Creatorul. Si pentru ca sint convins ca se vor gasi destepti care sa strige ca instig la “crima”, ii asigur ca mi-e imposibil sa o fac pentru ca eu “nu ucid” si “nici nu ridic sabia”, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i si iubesc pe vrasmasii lui Dumnezeu. De altfel, in acceptiunea crestina a uri inseamna a iubi mai putin, ca si atunci cind Mintuitorul zice: “Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau si pe mama si pe femeie si pe copii si pe frati si pe surori, chiar si sufletul sau insusi, nu poate sa fie ucenicul Meu.” (Luca 14:26), Dar in ce-i priveste pe hulitorii Adevarului, masura lui “mai putin” e cit intensitatea iubirii care i se cuvine numai lui Dumnezeu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
“Dacă episcopul tău este eretic, fugi, fugi, fugi ca de la foc și ca de la un șarpe.” (Sfântul Ioan Gură de Aur) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Daca auzi pe cineva hulind pe Dumnezeu, dute si-i da palme. Nu te infricosa ca te va lovi el mai tare, ca chiar de te va si omora, mucenic vei fi." Te intreb, la cat de atent esti sa respecti tot ce au spus Sf. Parinti, ai palmuit vreodata pe vreunul care injura de cele sfinte, sau care zice ca nu este Dumnezeu? Oameni buni, eu cred ca si canoanele Bisericii se aplica cu discernamant. Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu, nu dau palme, dar dupa cum observi nici nu tac din gura. Daca susti ca Sfintele Canoane trebuie aplicate cu discernamint (!!!), atunci nu-mi ramine decit sa inteleg ca Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe, cei care au scris canoanele insuflati de Duhul Sfint, sint pentru tine niste sariti de pe fix, iar invatatura lor doar literatura scrisa fara discernamint! Ce crezi tu, te priveste, dar inceteaza sa mai creezi confuzie spunindu-ti ortodox. Si pentru ca nu am deloc impresia ca intelegi ca religia Sfintilor Apostoli, a lui Ioan Gura de Aur si a tuturor celorlalti Sfinti Parinti este altceva decit cea pe care o practici tu, iata alte exemple despre ceea ce inseamna ortodoxie dupa cei care au scris-o: 1. Despre Biserica “Daca cineva îti spune: 'Credinta noastra si a voastra este de la Dumnezeu,' atunci, fiule, raspunde-i asa: 'Fatarnicule! Cum pot fi amândoua de la Dumnezeu? Nu stii ce spune Scriptura: Este un singur Domn, o singura Credinta, un singur Botez. (Efeseni 4, 5)” – Sf. Cuvios Teodosie de Pecerska, +1073 “Exista doar o singura Biserica a lui Hristos, apostoleasca si soborniceasca. Nu mai multe, nici macar doua. Iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc si sinod al razvratitilor. Noi, dreptcredinciosii crestini, acestea gândim, asa credem, pe acestea le vestim. Este nevoie sa pazesti toate fara nici o exceptie si, mai presus de toate, cele ale credintei. Pentru ca daca ai devia cât de putin, pacatuiesti pacat de moarte... Si acestea care au fost hotarâte la Sinoadele ecumenice si de obste, trebuie ca toti sa le pazeasca. Si toti câti pazesc cele pe care fie unul dintre Parinti le-a scris în chip particular, fie un sinod local le-a statornicit, au dreapta judecata. Dar pentru cei care nu le primesc este înfioratoare neglijenta." - Sf Fotie cel Mare in Epistola I catre papa Nicolae 2. Despre Erezie “Dogmele eretice nu sunt simple enunțuri, ci puteri, care, odată acceptate, se dezvoltă și transformă încet- încet omul, fără ca acesta să-și dea seama. De aceea interziceau sfinții orice părtășie, fie și banală, cu ereticii, mai ales pentru cei neîntăriți în dreapta credință.” – Ioan Gura de Aur 3. Despre Eretici “Dar pentru acum e de neapărată trebuință să-i înfățișăm din Sfintele Scripturi pe aceștia, ca dușmani ai lui Hristos și lupi față de turma Lui, care pretutindeni sunt alungați și scoși dintre oile lui Hristos 1. De aceea, pe dreptate și lupi au fost numiți de proroci și de însuși Stăpânul și de fericiții apostoli. Și nu numai lupi, ci și ciumați și necinstitori și potrivnici și vrăjmași și uneltitori și hulitori și fățarnici și furi și tâlhari spurcați și proroci mincinoși și dascăli mincinoși și călăuzitori orbi și înșelători și vicleni și antihriști și pietre de poticneală și fii ai celui viclean și neghine și lipsiți de Dumnezeu și luptători împotriva Duhului și hulitori ai Duhului harului. Acestora nu li se va ierta nici în veacul de acum, nici în cel viitor. Din pricina lor, calea adevărului va fi hulită. Pe lângă acestea, sunt și copii ai diavolului viclean, după cum zice de Dumnezeu cuvântătorul [Ioan]: „arătați sunt copiii diavolului” (I Ioan. 3, 10).” – Sf. Ioan Gura de Aur “Tot cel ce încalcă și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu îl are pe Dumnezeu” (II Ioan 9). 4. Despre atitudinea fata de eretici “Iacov a zis: „Cel care se arată că este prieten al lor [al ereticilor] vrăjmaș al lui Dumnezeu este” (cf. Iac. 4, 4). Auziți toți care mâncați împreună cu ereticii hotărâre dureroasă: sunteți vrăjmași ai lui Hristos. Căci nici cel ce este prieten cu vrăjmașii împăratului nu poate să fie prieten al împăratului; și nu se învrednicește de viață, ci piere împreună cu vrăjmașii și suferă și mai rele.” – Sf. Ioan Gura de Aur “Ascultați iarăși, cei ce faceți agape cu ei: Cum veți fugi de mânia care vine asupra voastră, cei ce vă mânjiți cu aceștia prin mâncare și băuturi? Cum cutezați să vă apropiați de dumnezeieștile și înfricoșătoarele lui Hristos Taine? Sau nu auziți pe fericitul Pavel strigând: Nu puteți sa beți paharul Lui Hristos și paharul demonilor; nu puteți să vă împărtășiți de la masa lui Hristos si de la masa demonilor. Ieșiți din mijlocul lor și de ce este necurat să nu vă atingeți!” – Sf. Ioan Gura de Aur (Toate citatele din Sf. Ioan Gura de Aur sint din Cuvânt despre prorocii mincinoși și dascălii mincinoși și lipsiții de Dumnezeu eretici și despre semnele sfârșitului veacului acestuia.) Voi, “rezistentilor” si “razboinicilor” inchipuiti, sinteti, in lipsa mea de discernamint, mai rai chiar decit cei despre care Sf. Ioan vorbeste pentru ca voi ii si pomeniti pe eretici la slujbele voastre si va impartasiti din acelasi pahar cu ei. As fi curios sa aflu mecanismul prin care va distorsionati gindirea plina de “discernamint” pentru a accepta convietuirea cu ereticii si impartasirea cu ereticii pina in ziua in care ereticii se vor impartasi cu ceialalti eretici. P.S. Cum se cheama cel care introduce invataturi noi, eretic sau drept-credincios cu discernamint? Last edited by orthodoxia.i.thanatos; 12.12.2009 at 01:59:30. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai frate Orthodoxia diferenta intre dogma BO si dogma BC cea mai importanta e aratata aci de IPS Ierotheos Vlachos:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...m-si-ortodoxie Daca nu ma insel si Bisericile pe stil vechi sustin absurditatea cu Dumnezeu drept si milos si dupa cum arata IPS Ierotheos de la Sfintii Parinti acestea sunt conceptii eretice,neortodoxe. Ba chiar IPS Ierotheos arata acolo ca acesta e punctul de vedere al Sfintilor parinti crestin ortodocsi. Cred ca Sfantul parinte Efrem Sirul a zis extrem de clar,fara posibilitatea de a se rastalmaci: "sa nu il hulesti pe Dumnezeu spunand ca este drept". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In afara de asta, Sf. Parinti spun ca discernamantul ar fi virtutea de capatii. Si tot legat de canoane, niste intrebari despre voi astia care spuneti ca nu mai este Har in BOR: - Intrati vreodata sa mancati in casa unora care traiesc necuninati? Stici ca sunt canoane care va afurisesc pentru asta? - Va duceti la servici in zilele de sarbatori religioase (Sf. Ilie de ex.)? Nu sunt canoane impotriva asta? - Va duceti la cumparaturi in zile de duminica si sarbatori? Nu profitati astfel de pacatul celor care lucreaza in acele zile, si nu va faceti partasi acelor pacate? - Va uitati la TV sau ascultati radio in zile de duminica sau rabatoare? Nu va faceti astfel partasi pacatelor calor care lucreaza la TV/Radio in aceste zile sfinte? - Folositi curent electric si Internetul in zile de duminica si sarbatori? Nu va faceti astfel partasi pacatelor celor care lucreaza sa va ofere aceste inventii moderne in zilele sfinte? Si exemplele ar putea continua. Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sint pacate si pacate, unele mici, altele mari, iar unele, dupa cum ti-am aratat mai sus, care nu-ti vor fi iertate nici in viata de apoi. In ce ma priveste, sa stii ca la marile sarbatori, daca se intimpla in cursul saptaminii imi iau zi de concediu ca sa nu ma duc la lucru, iar atunci cind totusi nu pot evita sint perfect constient ca pacatuiesc, ceea ce tu nu prea esti convins ca faci impartasindu-te cu ereticii. Iarta-ma, dar tare mi se pare ca vezi paiul din ochiul meu (ma uit la TV sau ascult muzica duminica dupa slujba) si iti scapa propria birna (rugaciune si impartasire cu ereticii, hula impotriva Duhului Sfint prin incalcarea invataturii Bisericii, fiidca nu mai poti sa o arunci asupra celor ce te-au invatat asa atita timp cit tu cunosti Adevarul). Dumnezeu sa fie cu tine sa gasesti Calea si Viata! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Botezul | Hartford | Biserica Ortodoxa Romana | 34 | 30.12.2009 13:30:00 |
botezul | dulcineea | Mirungerea(Ungerea cu Mir) | 70 | 09.09.2008 10:17:27 |
Botezul | ionut | Botezul | 33 | 03.12.2006 12:48:10 |
botezul | mircea/ovidiu | Mirungerea(Ungerea cu Mir) | 0 | 28.08.2005 01:10:00 |
|