![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Atunci, sa reformulez intrebarea. Ce inseamna ca in VT erau mantuiti prin credinta intr-o promisiune? Unde anume ajungeau sufletele lor dupa moarte? De fapt ce inseamna a fi mantuit in VT si ce inseamna a fi mantuit dupa? E vreo diferenta? Din ce spui tu, reiese ca legea VT e suficienta pentru mantuire si ca oamenii puteau fi mantuiti doar prin credinta, inainte ca Hristos sa se fi intrupat. Si de aici, intrebarea: de ce totusi a doua persoana a Sf. Treimi a trebuit sa se intrupeze si sa se faca om? Nu ar fi putut foarte bine persoanele Sfintei Treimi sa rezolve problema pacatului stramosesc acolo in cer si una dintre ele sa aduca jertfa mantuitoare in cer, fara sa fi devenit om? Nu putea Dumnezeu sa faca mantuirea de la distanta? Putea, dar pt. ca n-a facut-o de la distanta, inseamna ca intruparea Lui e indispensabila mantuirii, in sens ontologic. In BO se afirma ca Hristos a realizat mantuirea obiectiva o data pt. totdeauna pt. toti si ca nimeni nu-si poate insusi mantuirea subiectiva inainte de a se fi realizat cea obiectiva. Hristos zice ,,nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine,,. Deci ce inseamna a ajunge la Tatal in VT, inainte de jertfa lui Hristos? Te intreb, de ce a zis Hristos despre Ioan Botezatorul ca desi este cel mai mare profet al VT si cel mai mare dintre cei nascuti din femeie, totusi, cel mai mic în imparatia cerurilor este mai mare decat el? Ce-i lipseste lui Ioan Botezatorul ? credinta avea, traise in post si rugaciune, era mai ,,mare,, decat Moise care a vazut doar umbra si „spatele“ lui Dumnezeu pe Sinai iar el L-a vazut fata catre fata în apele Iordanului. De ce nu se poate ridica nici la nivelul celui mai mic din Imparatia cerurilor? Dar noi cei de azi, care nu avem credinta si asceza lui cum am putea ajunge macar pragul minim de a fi acceptati in Imparatia lui Dumnezeu? Ce anume nu se putea obtine decat prin Intrupare si Invierea Intrupatului? Sa nu zici, ca iertarea pacatelor, ca tocmai ai zis ca oamenii se puteau mantui numai prin credinta in promisiunea ca intr-un viitor indefinit , candva, cumva se va intampla si asta. De ce e asa importanta intruparea? Nu se putea ca jertfa sa fi fost doar spirituala acolo in cer? iar noi s-o acceptam prin credinta fara nimic altceva. Iar invatatura evanghelica sa fi fost transmisa la fel ca VT? Am fi acceptat-o prin credinta la fel ca si legea lui Moise si gata. De ce a mai fost nevoie si de legea harului pe langa legea lui Moise? caci legea prin Moise s-a dat dar harul si adevarul prin Hristos au venit. Faptul ca jertfa NU a fost doar spirituala si de la distanta, inseamna ca era nevoie de TRUPUL LUI nu doar ca ,,materie pt. jertfa,,, ci ca Dumnezeu sa intre inauntrul umanului si apoi sa ni-l transfere, de fapt sa ni Se transfere El noua, prin Trupul Lui in faptura noastra pt. ca astfel sa ne realcatuim, sa ne reparam ontologic de stricaciunea mortii. Si asta se face prin harul izvorat din Trupul Lui pe care il primim cand ne impartasim si trupeste si sufleteste. Oricata credinta si fapte ale credintei ar avea cineva, fara Harul Sf. Impartasanii, nu se deosebeste de cei din VT. iar Hristos ne vrea superiori lor nu doar prin invatatura din evanghelie, nu doar prin credinta (pe care o aveau si in VT), ci prin ,, luati mancati, acesta este Trupul Meu...,, Oricat de bineplacuti ar fi fost Ioan Botezatorul si Avraam si dreptii VT, ei nu s-au impartasit cu Trupul Lui Hristos si asta ii face inferiori chiar si fata de cel mai putin merituos care se impartaseste cu Trupul Lui. Hristos a zis-o. Dupa Inviere, Hristos S-a pogorat la iad ca sa-i scoata de acolo pe toti dreptii VT. Deci cum anume erau mantuiti ei de vreme ce Hristos a trebuit sa-i scoata din locuinta mortilor? Pe cei din VT i-a judecat Dumnezeu dupa legea lui Moise dar pe noi ne va judeca dupa legea Harului. Unde credinta singura nu mai e suficienta. Noua ni s-a dat mai mult decat celor din VT, ni s-a dat Trupul Lui si ni se va cere mai mult decat credinta si faptele credintei. Harul acesta care a venit prin Cel-intrupat si care e indispensabil mantuirii – caci nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine - harul acesta deci, il pot primi cei care nu se impartasesc de Trupul Celui-Intrupat? Ca doar El a zis Eu sunt Painea cea vie, Care S-a pogorat din cer. De va manca cineva din Painea aceasta, viu va fi în veci. Iar Painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este Trupul Meu; de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi; cel ce Ma mananca pe Mine va via prin Mine. In ortodoxie, intelegem mantuirea in sensul unei restaurari a fiintei fiecarui credincios prin impartasirea treptata cu trupul lui Hristos. In BO, tot ce a zis Hristos e de importanta maxima. Dar referirile Lui insistente din Ioan 6 sunt esenta esentelor. Nu inteleg cum puteti zice ca tocmai aceste cuvinte ale Lui sunt alegorice si ca la Cina cea de Taina a vorbit metaforic. Si cum puteti afirma ca aveti credinta in Hristos cand tocmai esenta esentelor o puneti la indoiala? Afirmand ca la cina cea de taina El nu putea fi si de fata si in chipul painii, Il faceti pe Hristos mincinos si neputincios. El cel ce poate orice. El cel ce transcende spatiul si timpul si poate fi simultan orice si oriunde. Vom fi intrebati la Judecata de ce nu am vrut sa primim harul cel dat prin Trupul Lui. Si ce vom raspunde? Ca n-am crezut ca Trupul Lui e real, ci doar un simbol. Ne declaram super credinciosi in cuvantul Bibliei dar pe asta n-am crezut-o. (parca vad ca dai iarasi eternul citat cu ochiul si mana care te smintesc). Intr-adevar, credinta si faptele bune sunt f. importante dar nu suficiente si le poate avea oricine dar Harul izvorat din Trupul Lui Hristos nu ni se da decat in Biserica in care Duhul Sfant preface de atunci neintrerupt in istorie painea si vinul in Trupul si Sangele Lui. iti sugerez din suflet sa te gandesti mai adanc la problema asta si sa nu va mai culcati pe-o ureche. cu mantuirea nu-i de jucat. sa nu auda nici unul dintre noi atunci la judecata ,,adevarat, adevarat, nu va cunosc pe voi; sau nu oricine mi-a zis: Doamne, Doamne va intra in imparatia cerurilor,,. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iti recomand sa afli care e motivatia ortodoxa si pe ce se bazeaza de 2000 de ani cinstirea sfintilor in BO, inainte de a afirma ca e pacat sa cinstim moastele. Un micut rezumat, totusi: Daca ai inteles esentialul ca Dumnezeu este iubire si ca iubirea inseamna comuniune si daca ai inteles ce anume se intelege prin comuniune de iubire cu Dumnezeu nu ti-ai permite sa faci afirmatii ca cinstirea moastelor e pacat. Nu stiti oare ca trupurile sunt locasuri, temple ale Duhului Sfant? Dar Duhul Sfant locuieste deplin in om numai daca omul ii ofera tot. si sfintii tocmai asta au si facut. S-au dat Lui de tot si nu mai traiesc ei, ci Hristos a trait in ei. Cinstind moastele sfintilor, Il cinstim pe Duhul Sfant care se salasluieste in fiinta lor (trup+suflet). Trupul lor s-a sfintit de la lucrarea Duhului in ei. A devenit locas iar ,,Locatarul,, (ca sa-i zic asa) nu e altul decat Duhul Sfant. Sau nu stiti oare ca voi sunteti trupul lui Hristos, si madulare fiecare în parte (vezi tot capitolul 12 din 1 Corinteni). In Ortodoxie, asta intelegem noi prin Biserica, adica Trupul tainic al lui Hristos in care fiecare suntem madulare, unii mai importante, altii mai putin importante (unii sunt ochii, altii urechile, altii degetul mic iar capul e Hristos). Sfintii sunt madulare ale Trupului lui Hristos. Cum sa nu cinstim madularele Lui? Mai ales ca Dumnezeu ne da semne prin care sa le recunoastem: sunt superb mirositoare si izvoraste mir din ele prin care se fac minuni. Cum am putea nega asa ceva? Ar insemna sa nu recunoastem ca tocmai pentru asta Duhul s-a facut om( in trup) pentru ca omul sa se faca Duh. sa aiba trup induhovnicit. Nici nu se pune problema ca vreun sfant ar putea cumva lua locul lui Dumnezeu. Noi intelegem ca sfintii care au trait in maxima apropiere de Dumnezeu sunt la fel ca fierul tinut in foc care a devenit incandescent. Fierul a ramas tot fier dar are si calitatile focului. e luminos, stralucitor si arde. Last edited by delia31; 25.07.2010 at 20:16:53. |
|
|||
|
|||
![]()
delia31
Foarte frumoase si documentate postarile tale.Tu chiar intelegi ceea ce ai invatat,si de aceea si explci asa bine. Pacat ca titlul topicului ascundea continutul,care e foarte interesant. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Te-as intreba ceva, daca cinstirea moastelor e asa importanta,de ce i-a ascuns Dumnezeu trupul lui Moise? De ce a privat intreg neamul evreu de a se inchina la ramasitele lui Moise? Ai o explicatie? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sola Scriptura oricat ai vrea nu-l poti plasa inainte de 1517, este un slogan al reformei, in biserica primara nici nu exista o scriptura intreaga nici vorba de sola scriptura, versetul pe care l-ai dat nu face nicio referire la Sola Scriptura defapt nici Scriptura in intregimea ei nu pomeneste nimic de Sola Scriptura Ba paralela isi are foarte bine rostul, femeia a incalcat principiul legii conform careia nu trebuie sa te inchini nimanui si mai ales sa ai idoli, ori gestul femeii este idolesc din punct de vedere al legii lui Moise, cu toate astea Mantuitorul nu o condamna deoarece avea o credinta puternica, la fel e si in cazul moastelor, numai ca noi le stim pe a noastre voi pe a voastre, Nu l-am comparat pe Dumnezeu cu nimic, ci am comparat un gest de reverenta si de inchinare
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
neo-protestantismul tau este legalist, si pur rationalist fara pic de duhovnicire si de taina Ce intrebari capcana pui, Cine ii poate cunoaste gandurile lui Dumnezeu? tu poti raspunde de exemplu la intrebarea de ce a permis Dumnezeu holocaustul? nu, pentru ca nu sti tu planul lui Dumnezeu
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tocmai asta ți s-a spus, că Hristos este Dumnezeu, iar închinarea înaintea lui Dumnezeu este permisă. Stranie această sucire a Cuvântului divin... Adică a I te închina lui Hristos este idolatrie, iar a te închina oamenilor este corect! Bine a zis Hristos: "Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." (Mat.22,29) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Problema e ca femeia respectiva nu stia ca Iisus este Dumnezeu, ci doar un om a lui Dumnezeu si totusi i s-a inchinat si inca a facut niste gesturi nepermise de legea care spunea "sa nu ai alti dumnezei...sa nu te inchini lor" femeia a procedat complet inafara Scripturii deoarece legea lui Moise avea percepte clare cu privire la inchinare si aducerea jertfelor, cu toate acestea femeia este vindecata chiar daca face niste gesturi ne-biblice, cred ca orice neo-protestant ar fi respins din start gestul acesta al femeii care s-a ghidat dupa credintaa ei simpla si i-ar fi spus ca asa ceva nu e biblic si ea greseste recurgand la gesturi ne-predicate nici de Iisus si nici de lege
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) Last edited by danyel; 26.07.2010 at 14:56:19. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Din minune in minune,Cristian vrea sa devina preot. | tigerAvalo9 | Intamplari adevarate | 4 | 20.12.2012 12:22:21 |
Un preot a fost înjunghiat mortal la Focsani ! | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 63 | 23.06.2012 15:50:29 |
Un preot din Focsani a fost injunghiat | Simply_me | Preotul | 23 | 19.06.2012 17:54:57 |
Ion Creanga - preot ortodox | maria32 | Generalitati | 4 | 11.06.2010 00:02:09 |
|