![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Sora, deja esti prea mult... ajunge zilei greutatea sa !
|
|
|||
|
|||
![]()
Se vorbeste despre impartasirea deasa (cu sau fara spovedanie!), dar cred ca exista anumite "conditii" pentru impartasire, pentru a nu se ajunge la un act mecanic (bine documentat, desigur, dar lipsit de TRAIRE).
Eu am aceasta idee ca daca starea mea de pacat nu ma doare foarte rau, inseamna ca nu sunt pregatita sa ma spovedesc si sa ma impartasesc. Pot sa-mi stiu pacatele teoretic, le stiu, dar daca nu sunt ca o povara pt. mine, eu cred ca doar fac duhovnicul sa-si piarda timpul lui pretios pt mine. Gresesc? (De fapt acesta este motivul principal pt. care nu pot accepta punctul de vedere al lui Fani. Nu ma pot ridica la nivelul duhovnicesc necesar unei dese impartasiri. Chiar daca tin post, mi se pare ca ma amagesc sinura. Nu ma pot duce acolo cu inima rece.. as batjocori Sf. Taine fara pocainta reala) |
|
|||
|
|||
![]()
Mai citesc ocazional despre vietile monahilor. Pai ei in permanenta isi plangeau pacatele, in permanenta insetau dupa Hristos, in permanenta se rugau... Ne comparam noi cu ei sa ne prezentam saptamanal la impartasanie?
(Ba chiar Sophia spune ca vrea sa dea doar 5 minute sotului in ziua de sarbatoare, iar restul timpului tot lui Dumnezeu ii ramane. Cum, Sophia? Acum invata-ma tu pe mine! Ca eu nu pot sa-I dau lui Dumnezeu 5 minute pe zi! Adica 5 minute doar pt Dumnezeu si pt nimic altceva. Nu pot rezista cinci minute fara ca mintea mea sa se aplece din nou spre lume! Cum Ii dai tu o zi intreaga?) |
|
|||
|
|||
![]()
Exact! Si constat deseori, ca de cate ori ti se critica ideile pe care le expui, vii cu cu argumente de ordin personal.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Spovedania rara e cea care are loc mai rar decat impartasania deasa. Nu am nimic impotriva sa-ti asculti duhovnicul, chiar e indicat sa-l asculti, dar nu uita ca acesta tine de Patriarhia Constantinopolului; deci ce iti spune e valabil doar pentru tine si cei aflati sub aceeasi jurisdictie. Majoritatea duhovnicilor din Romania sunt mai rigurosi: nu te lasa sa te impartasesti fara spovedanie, si cei mai multi , chiar si de pe acest forum, opteaza pentru impartasanie dupa spovedanie, sau cum le spune duhovnicul. Cred ca e cazul sa ne respectam reciproc in ceea ce priveste spovedania si impartasania. |
|
|||
|
|||
![]()
Aceasta este o zicatoare din popor. Doar nu ai uitat acest lucru, Noesis, indiferent cat ai stat "afara"...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da, vad ca esti plina de judecata a celui, care poate este cu mult mai smerit decat noi toti la un loc. De cand te-ai urcat la asa o inaltime de ii privesti pe toti de sus?!? Coboara-te printre oameni si vezi ca nu diferi cu nimic de toti ceilalti, caci cu toti suntem pacatosi, cat timp suntem in trup. Poate incerci si reusesti sa pastrezi linia discutiei, nu sa-i schimbi vectorul dupa cum iti convine; e obositor. Si cu asta am terminat. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
la inceput am citit din intamplare primul mesaj scris pe aceasta tema. si eu sunt in strainatate de cateva luni, dar inaintea mea familia mea de cativa ani buni. in toti acesti ani, duhovnicul nostru din romania venea de 2 ori pe an, in 2 poosturi sa ne putem marturisi si impartasi daca ne dadea dezlegare. dar noi in tot acest timp mergeam la o biserica ce apartinea de episcopul italian de rasarit ce la randul sau apartine de grecii ortodoxi de rasarit. adica, episcopul era de aceeasi credinta ortodoxa ca si noi, romanii, doar ca era ceva diferit: se puteau marturisi pentru a se impartasi la fiecare Sf. Liturghie, bineinteles daca li se dadea credinciosilor dezlegare! bineinteles ca noi ne miram si ne contraria acest lucru, fiindca cat am stat in romania credeam ca toti ortodocsii fac ca nooi; si acum aflaseram ca sunt altii care fac altfel. vreo 8 ani a continuat insa sa ne spovedim la preotul nostru romanesc, pana acum cand nici preotul nostru nu prea mai poate veni mereu se pare. sunt mai multe motive: avem duhovnicul roman prea rar la dispozitie pentru sfaturi(convorbirile la telefon nu intra in discutie); apoi cand venea, erau multi la care trebuia sa mearga si nu eram in largul nostru la spovedit, stiind ca te preseaza timpul(de multe ori insa era timp numai potrivit); apoi P.S. de aici, ne-a adus drept marturie la acesta practica pastrata de greci privind impararsirea ca t mai deasa, pe Sf. Nicodim Aghioritul si cartea sa in care trateaza acest subiect; apoi pe baza acestei scrieri a Sfantului s-a format un sinod in grcia la care au participat si din Sf. Munte si alti reprezentanti ai celorlalte Biserici ortodoxe(pe atunci toate de stil vechi), in urma caruia s-ahotarat ca ceea ce a scris Sfantul este in totalitate bun, si folositor sufletului, si ca Sf. Impartasire trebuie privita ca pe un medicament pentru pacatele noastre, nu ca ceva de care nu te poti apropia decat f. rar, ci cat mai des ar trebui, bineinteles cu vrednicie si cum spune la Sf. Liturghie cu frica , cu dragoste si cu credinta sa va apropiati!! si deci o marturisire mai deasa pentru a te imaprtasi, nu face altceva decat sa te tina mai "treaz"! din ce motiv Biserica romaneasca nu a preluat aceasta traditie, nu stiu exact! dar odata ce sutn Sfinti si in romania si in afara, sa zic asa, nu vad dece se condamna aceasta! doar Dumnezeu stie adevarul in aceasta privinta!si atata timp cat un om are legatura cu duhovnicul sau, si are ocazia de a se impartasi mai des, de ce sa nu o faca? si inca ceva : se zice ca pe timp de razboi se impartasesc oamenii la fiecare Sf. Liturghie, ca e pericol de moarte! dar in fiecare zi e pericol de moarte fratilor!!!!!!!!!!!!!!!!! si alta: ati auzit de Sf. Ioan de Kronstad, pe care-l cinstim si noi romaniii! cum a trait el? stiti, nu?: slujind Sf. Liturghie in fiecare zi, si marturisind, si impartasind in fiecare zi! atat am avut dse spus!consider ca alte polemici pe aceasta tema sunt de prisos si nu ne aduc decat noi dusmani, noi compromisuri, noi barfe si nimic altceva! "SA NU FACI NICIODATA NIMIC CARE-TI MUSTRA CONSTIINTA, FIIND CAUZA PENTRU VATAMAREA SUFLETULUI TAU" deci fiecare, cum crede de cuviinta! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 12:32:42 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 21:49:47 |
Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 12:18:10 |
|