![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Buna Alin, Nu stiu de ce ai asociat budismul cu New Age...dar ma rog, aceasta este perceptia ta. Cred ca o mare parte a crestinilor stiu foarte putin despre budism, mai mult prin prisma unor prezentari denigratoare. Nu stiu cati au citit "codul sursa", dar probabil ca majoritatea si-au hranit intelegerea din interpretari la a cincea mana, facute clar cu intentia de a demonstra cat de ratacite sunt aceste invataturi. Astfel, faptul ca budistii se bazeaza strict pe efort pur uman este o minciuna spusa de altii pentru altii. Probabil nu ai vazut cum arata nici o rugaciune budista: Aceasta incepe cu cuvintele de refugiu in Dumnezeu, Invatatura si Toti Sfintii, dupa care se cer binecuvantarile. Deci faptele bune nu le face cu putere de la el insusi, ci cu puterea binecuvantarilor. sau…. Curatarea de pacate conform canoanelor budiste are patru forte launtrice, astfel: 1.forta regretului sau remuscarii 2.nadejdea in mila Lui Dumnezeu 3. forta proprie oponenta – care se opune tendintei de a savarsi pacatul 4. forta promisiunii interioare Daca ai fi studiat cu atentie Patericul Egiptean sau Filocaliile atunci ai fi aflat intelesul profund al "invatatorilor minicinosi - furi si talhari" - acestia sunt ratiunile izvorate din patimile inimii. Sunt de acord, ca pot fi si invataturi corupte care pot viola principii etice sau prezenta conceptii false. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Tocmai am avut o polemică pe tema asta cu un coleg. El susține că budismul original accepta existența unui Dumnezeu, eu știu că ei nu cred decît în cele două realități care sînt suferința și nirvana. Rog pe cine știe sigur să explice care a fost dogma religiei budiste de la început, înainte de apariția ramurilor și confesiunilor derivate de acolo.
|
||||
|
||||
![]()
Trebuie sa corectez. Nu cred ca rugaciunea in cazul religiei budiste inseamna dialog cu un TU.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Este tot o conceptie gresita cu privire la budism, raspandita cu si fara intentie, care prezinta viziunea budista asupra Lui Dumnezeu ca fiind "impersonala". Este un aspect care il voi lamuri dupa ce prezint generic "rugaciunea budista": Rugaciunea budista in principiu este structurata astfel: rugaciunea preliminara : - refugiul in Dumnezeu - cugetarea in adancul inimii asupra iubirii pentru toate fapturile - cererea binecuvatarii si harului - spovedania in fata Lui Dumnezeu cu cele patru forte launtrice mentionate anterior rugaciunea pentru har: Este sustinuta de practica “schimbarii sinelui” – ( Lojong) – pentru a ajunge sa-l iubeasca pe aproapele ca pe sine insusi. - inchinaciunile - ofrandele exterioare - ofrandele interioare - ofranda rugaciunii - cererea imputernicirilor in duh - rugaciuni catre Sfinti - cererea binecuvantarii rugaciunile inimii Deabea dupa ce credinciosul este imputerncit cu har se poate angaja in rugaciuni similare cu cele isihaste. Mintea se coboara in inima progresiv si se roaga acolo. Aceasta etapa se numeste cea de desavarsire . Rugatorul prin forta harului curateste suflurile abisale ale inimii. Sunt in principiu cinci nivele. - izolarea “vorbirii inimii” de miscarile impure - cu o rugaciune similara celei isihaste - ascunderea mintii in inima, este un nivel si mai profund - corpul de slava - lumina lina - unirea |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Definitia sfinteniei din budhism si cea din crestinism sunt radical opuse. Crestinismul este bazat pe dualitatea bine-rau, budhismul in formele sale superioare vorbeste de transcenderea acestei dualitati. Ceea ce in crestinism reprezinta omul, creatia lui Dumnezeu, in budhism reprezinta o iluzie, ceva care trebuie sa dispara pentru a ajunge la iluminare, care este o stare trans-personala, asa cum este si "dumnezeul" lor o notiune impersonala. Omul, creatia lui Dumnezeu nu este nici divin nici nemuritor prin sine, ci doar prin Har, in Budhism el este in esenta una cu Dumnezeu. Citat:
Ca aici se vorbeste doar de sentimente si energii omenesti. Oricum, as vrea si eu o trimitere la texte budhiste autentice unde se pot citi lucrurile astea. Dar trimiteri exacte si material accesibil online, ca la nu's ce biblioteca din nu stiu ce manastire tibetana nu am acces. Citat:
Se zice ca cea mai frecventa eroare este de a interpreta literal Scriptura acolo unde exista un sens duhovnicesc si a interpreta duhovniceste acolo unde exista un sens cat se poate de literal. Adica acolo unde scrie alb pe negru "Toți câți au venit mai înainte de Mine sunt furi și tâlhari" tu spui ca se refera strict la o realitate duhovniceasca? Vino te rog cu acea parte din "Pateric" sau "Filocalii" unde ai gasit afirmatia ca acel pasaj nu are nici o interpretare literala ci strict duhovniceasca. Citat:
Pana la urma, dupa tine, invatatura budhista este o invatatura revelata sau filosofie omenasca cu tot ceea ce decurge de aici? |
|
||||
|
||||
![]()
Ca sa fiu sincer nu am studiat niciodata budismul in profunzimea lui, dar macar ar trebui sa nu se faca greseala de a se a amesteca budismul cu crestinismul, asa cum a remarcat georgeval.
Pentru ca pana si dragostea budistilor e mai degraba moarta pentru toate lucrurile care se pot ei ruga. Ei nu il cunosc pe Dumnezeu si astfel degeaba tot infrumuseteaza atata cugetarile lor despre rugaciune, despre Dumnezeu si asa mai departe. La noi rugaciunea este unirea omului cu Dumnezeu, un lucru tainic, care nu poate fi comparat prin nici un fel. La fel si harul lui Dumnezeu.
|
|||
|
|||
![]()
Serios acum, as vrea si eu un link spre materiale de unde sunt culese povestile astea.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar care sunt deosebirile fundamentale asa cum le-ai inteles personal din prezentarea parintelui Nicolae Achimescu? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfintii | alinutzica | Generalitati | 34 | 17.10.2011 10:15:32 |
Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe despre impartasirea cu ereticii | paradosis | Despre Biserica Ortodoxa in general | 14 | 26.01.2011 01:11:47 |
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. | voxdei55 | Generalitati | 8 | 04.12.2010 22:48:51 |
Sfintii | Juli | Rugaciuni | 27 | 02.01.2009 15:18:45 |
|