Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2011, 10:06:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Nici nu am ce răspuns să dau la o așa prostie. Dumnezeu să-i pună la treabă pe evrei în Sabat? Poate vă referiți la egipteni. Aceștia nu țineau cont de religia lor, punându-i la treabă și în sabat (Ieșirea 5,8).
Aceasta prostie era de fapt ceea ce spuneati dvs. si crocomau ca nu intelegeti in alt mesaj.
Eu am dat de cateva ori pasajul din Iesirea 16. Atunci evreii se rascoala si Domnul le spune ca a doua zi va cadea mana si in acea seara vor manca prepelite.
"12. "Am auzit cârtirea fiilor lui Israel. Spune-le dar: Diseară carne veți mânca, iar dimineață vă veți sătura de pâine și veți cunoaște că Eu, Domnul, sunt Dumnezeul vostru".
13.Iar, dacă s-a făcut seară, au venit prepelițe și au acoperit tabăra, iar dimineața, după ce s-a luat roua dimprejurul taberei."

Asadar, ca sa manace acele prepelite trebuiau sa le adune (daca erau vii sa le omoare) si apoi sa le pregateasca. Dupa sapte zile, cand s-a instituit Sabatul, mana nu cadea si ei nu puteau prepara mancarea in acea zi. Pasajul dat de dvs. din Egipt nu are legatura cu saptamana de odihna.

Citat:
Simplă speculație. Și dacă Creația începea cu o zi după, duminica ar fi fost zi de odihnă. Logic.
Speculatie e ce sustin adventistii, ca exista deja sabatul. Dar acolo spune ca in ziua a cincisprezecea a lunii a doua dupa iesirea din Egipt poporul s-a rasculat. Inseamna ca si-or fi planificat rascoala.
Citat:
Maica Domnului ținea legea nouă, căci legea veche fusese deja țintuită pe cruce
Pai duminica este ziua Invierii, nu a rastignirii. Ziua indicata de dvs. este ziua dupa ce a fost rastignit Iisus.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 10:08:55
Senior Member

Implicit

Ca o completare, pe care nu stiu cati adventisti o stiu, ziua de sabat la evrei incepe in seara zilei de vineri si se sfarseste in seara zilei de sambata (din cate am citit pana apar trei stele pe cer). Deci adventistii oricum nu respecta nici ziua de Sabat tinuta de evrei.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 12:39:15
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In acel articol se spunea ca termenul de "sabat", adica "odihna", apare doar atunci cand Moise a primit porunca tinerii in ziua a saptea.
Ceea ce este incorect. Termenul [שַבָת] sabat apare încă din cartea Facerii (2,2; 2,3).

Citat:
Dar sapte zile de odihna, de sarbatoare, fusesera date cu ocazia Pastilor. Iesirea 12, 16, screid e odihna de Pasti: "În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți."
Coreligionari ai dvs. mai avansati in teologie spun de sabatul Pastilor: http://tornafratre.blogspot.com/search?q=coloseni
Nu doar Paștele era sărbătoare considerată de odihnă (sabat), ci și alte șase sărbători de pe parcursul anului religios iudaic. Aceste sărbători au fost instituite după Exod, făcând parte din sabatele ceremoniale. Spre deosebire de acestea, sabatul zilei a șaptea (sâmbăta) a fost binecuvântat și sfințit de Dumnezeu încă de la Crearea pământului.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 12:44:52
Banned

Implicit

Citat:
Asadar, ca sa manace acele prepelite trebuiau sa le adune (daca erau vii sa le omoare) si apoi sa le pregateasca.
De unde ați dedus dvs. că prepelițele cădeau în fiecare zi (pe parcursul peregrinării în deșert sunt raportate doar două ocazii când evreii au mâncat prepelițe)? Și mai ales, de unde ați dedus că prepelițele au căzut sâmbăta?

Citat:
Speculatie e ce sustin adventistii, ca exista deja sabatul. Dar acolo spune ca in ziua a cincisprezecea a lunii a doua dupa iesirea din Egipt poporul s-a rasculat. Inseamna ca si-or fi planificat rascoala.
Nu înțeleg ce legătură e între răscoală și sabat?

Citat:
Pai duminica este ziua Invierii, nu a rastignirii. Ziua indicata de dvs. este ziua dupa ce a fost rastignit Iisus.
Tocmai. Ziua indicată de mine este sâmbăta - cea în care maica Domnului și femeile mironosițe s-au odihnit după Porunca divină (Luca 23,56). Iar ziua următoare duminica (prima zi a săptămânii) s-au dus la mormânt ca să se apuce de lucru.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 12:47:25
Banned

Implicit

Citat:
Ca o completare
Am și eu o completare la ce ați spus că evreii până la Sinai nu cunoșteau săptămâna: Facerea 29,27-28. Uite că o cunoșteau!

Citat:
nu stiu cati adventisti o stiu, ziua de sabat la evrei incepe in seara zilei de vineri si se sfarseste in seara zilei de sambata (din cate am citit pana apar trei stele pe cer). Deci adventistii oricum nu respecta nici ziua de Sabat tinuta de evrei.
Toți adventiștii știu acest lucru și-l respectă întocmai cum stă scris în Biblie. Sabatul începe de vineri seara de la apus și ține până sâmbătă seara la apus. Se pare că pentru dumneavoastră este o noutate acest lucru.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:23:18
Senior Member

Implicit

Citat:
De unde ați dedus dvs. că prepelițele cădeau în fiecare zi (pe parcursul peregrinării în deșert sunt raportate doar două ocazii când evreii au mâncat prepelițe)? Și mai ales, de unde ați dedus că prepelițele au căzut sâmbăta?
Pai nu mai stiti ca am calculat toate zilele? Vedeti Iesirea 16. In seara in care s-au rasculat iudeii Domnul le-a dat prepelite. A doua zi a inceput sa cada mana timp de sase zile. Deci prepelitele au fost date in ziua sabatului (adventist, ca evreii nu cunosteau sabatul).
Citat:
Nu înțeleg ce legătură e între răscoală și sabat?
Nu e nicio legatura, era doar ziua in care s-au rasculat.
Citat:
Tocmai. Ziua indicată de mine este sâmbăta - cea în care maica Domnului și femeile mironosițe s-au odihnit după Porunca divină (Luca 23,56). Iar ziua următoare duminica (prima zi a săptămânii) s-au dus la mormânt ca să se apuce de lucru
Si nu e intainte de Invierea Domnului, atunci cand s-a desavarsit legea? Cum puteau sa tina duminica, din moment ce nu aveau ce sa tina, adica Invierea Domnului?
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:29:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Am și eu o completare la ce ați spus că evreii până la Sinai nu cunoșteau săptămâna: Facerea 29,27-28. Uite că o cunoșteau!
Acolo e vorba de sapte ani, apoi de sapte zile. La fel cum pe vremea lui Noe tot sapte zile apar. E un numar de zile intamplator. In alte parti sunt alt numar de zile. Ar trebui sa spunem acum ca sapte ani au vreo semnificatie. Nu au.
Citat:
Toți adventiștii știu acest lucru și-l respectă întocmai cum stă scris în Biblie. Sabatul începe de vineri seara de la apus și ține până sâmbătă seara la apus. Se pare că pentru dumneavoastră este o noutate acest lucru.
Nu stiam, chiar ma gandeam ca poate tin totusi. Deci sambata seara toti adventistii se uita pe cer si numara stelele? Cand sunt trei termina sambata. :)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:31:58
Banned

Implicit

Citat:
In seara in care s-au rasculat iudeii Domnul le-a dat prepelite. A doua zi a inceput sa cada mana timp de sase zile. Deci prepelitele au fost date in ziua sabatului (adventist, ca evreii nu cunosteau sabatul).
Nu e nicio legatura, era doar ziua in care s-au rasculat.
Măi omu' lui Dumnezeu, dacă n-are nicio legătură, de unde și până unde ați dedus că ziua aceea era sâmbătă?

Citat:
Si nu e intainte de Invierea Domnului, atunci cand s-a desavarsit legea? Cum puteau sa tina duminica, din moment ce nu aveau ce sa tina, adica Invierea Domnului?
Probabil ți-ai propus să mă scoți din minți... nu ține! Învierea Domnului n-au ținut-o nici atunci nici după aceea (mă refer la maica Domnului și la sfinții apostoli). Iar abrogarea vechiului legământ nu are nicio legătură cu Învierea. Acesta s-a desființat la Cruce, când catapeteasma din Templu s-a sfâșiat de sus până jos.

Last edited by tricesimusquintus; 14.02.2011 at 13:38:26.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:37:11
Banned

Implicit

Citat:
Acolo e vorba de sapte ani, apoi de sapte zile. La fel cum pe vremea lui Noe tot sapte zile apar. E un numar de zile intamplator. In alte parti sunt alt numar de zile. Ar trebui sa spunem acum ca sapte ani au vreo semnificatie. Nu au.
Acum chiar ai dat-o-n bară! Nimic nu e întâmplător în Scriptură. Însăși cifra 7 reprezintă desăvârșirea. Iar 7 ani chiar au semnificație și încă sabatică. Ai auzit de an sabatic?

Citat:
Nu stiam, chiar ma gandeam ca poate tin totusi. Deci sambata seara toti adventistii se uita pe cer si numara stelele? Cand sunt trei termina sambata. :)
Conform Scripturii orice zi începe la apusul soarelui (vezi săptămâna Creației). Apariția (vizibilitatea) stelelor este o consecință a apusului.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:45:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce este incorect. Termenul [שַבָת] sabat apare încă din cartea Facerii (2,2; 2,3).
Cred ca semnatarul articolului se referea la acea sarbatoare si cele date evreilor de Domnul. Desi aveau zile de odihna nu se numeau sabat (=odihna).
Citat:
Nu doar Paștele era sărbătoare considerată de odihnă (sabat), ci și alte șase sărbători de pe parcursul anului religios iudaic. Aceste sărbători au fost instituite după Exod, făcând parte din sabatele ceremoniale. Spre deosebire de acestea, sabatul zilei a șaptea (sâmbăta) a fost binecuvântat și sfințit de Dumnezeu încă de la Crearea pământului
Stim ca erau si alte sarbatori de incetare a lucrului, odihna. Toate sarbatorile erau obligatorii, nu numai ziua a saptea. De crearea pamantului au aflat evreii tot de la Moise, ca primele carti sunt scrise de Moise, ceea ce ii spunea Dumnezeu. V-am mai scris, pe timpul lui Iosua intr-o zi soarele a stat pe cer toata ziua, deci fata de ziua data lui Moise sambata ar fi cam duminica.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11