Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2011, 09:51:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Altă prostie cât casa [poporului]! Paștele nu era sărbătoare săptămânală, ci anuală. Iar לַיהוָה חַג (chag l'Yahweh) nu înseamnă "odihna Domnului", ci "sărbătoarea (praznicul) Domnului".
Se pare ca progresam, am trecut de la "nu intelegem" la "sunt prostii".
In acel articol se spunea ca termenul de "sabat", adica "odihna", apare doar atunci cand Moise a primit porunca tinerii in ziua a saptea.
Dar sapte zile de odihna, de sarbatoare, fusesera date cu ocazia Pastilor. Iesirea 12, 16, screid e odihna de Pasti: "În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți."
Coreligionari ai dvs. mai avansati in teologie spun de sabatul Pastilor: http://tornafratre.blogspot.com/search?q=coloseni
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 12:39:15
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In acel articol se spunea ca termenul de "sabat", adica "odihna", apare doar atunci cand Moise a primit porunca tinerii in ziua a saptea.
Ceea ce este incorect. Termenul [שַבָת] sabat apare încă din cartea Facerii (2,2; 2,3).

Citat:
Dar sapte zile de odihna, de sarbatoare, fusesera date cu ocazia Pastilor. Iesirea 12, 16, screid e odihna de Pasti: "În ziua întâi să aveți adunare sfântă, în ziua a șaptea iar adunare sfântă; și în acele zile să nu faceți nici un fel de lucru decât numai cele ce trebuie fiecăruia de mâncat, numai acelea să vi le faceți."
Coreligionari ai dvs. mai avansati in teologie spun de sabatul Pastilor: http://tornafratre.blogspot.com/search?q=coloseni
Nu doar Paștele era sărbătoare considerată de odihnă (sabat), ci și alte șase sărbători de pe parcursul anului religios iudaic. Aceste sărbători au fost instituite după Exod, făcând parte din sabatele ceremoniale. Spre deosebire de acestea, sabatul zilei a șaptea (sâmbăta) a fost binecuvântat și sfințit de Dumnezeu încă de la Crearea pământului.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 13:45:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce este incorect. Termenul [שַבָת] sabat apare încă din cartea Facerii (2,2; 2,3).
Cred ca semnatarul articolului se referea la acea sarbatoare si cele date evreilor de Domnul. Desi aveau zile de odihna nu se numeau sabat (=odihna).
Citat:
Nu doar Paștele era sărbătoare considerată de odihnă (sabat), ci și alte șase sărbători de pe parcursul anului religios iudaic. Aceste sărbători au fost instituite după Exod, făcând parte din sabatele ceremoniale. Spre deosebire de acestea, sabatul zilei a șaptea (sâmbăta) a fost binecuvântat și sfințit de Dumnezeu încă de la Crearea pământului
Stim ca erau si alte sarbatori de incetare a lucrului, odihna. Toate sarbatorile erau obligatorii, nu numai ziua a saptea. De crearea pamantului au aflat evreii tot de la Moise, ca primele carti sunt scrise de Moise, ceea ce ii spunea Dumnezeu. V-am mai scris, pe timpul lui Iosua intr-o zi soarele a stat pe cer toata ziua, deci fata de ziua data lui Moise sambata ar fi cam duminica.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 18:52:15
Banned

Implicit

Citat:
Desi aveau zile de odihna nu se numeau sabat (=odihna).
Vă rog nu mai faceți afirmații neverificate. Chiar așa se numeau: [שַבָת] sabat! Citiți de exemplu Lev.23,32, unde nu e vorba de sâmbătă, ci de o altă sărbătoare numită sabat (= odihnă).

Citat:
De crearea pamantului au aflat evreii tot de la Moise, ca primele carti sunt scrise de Moise, ceea ce ii spunea Dumnezeu.
De crearea pământului știau și înainte de Moise. Adam i-a povestit lui Set, Set lui Arpacșad, Noe, Sem, Avraam, etc. Ce-ați pățit, v-ați lepădat brusc de Sfânta Tradiție?

Citat:
V-am mai scris, pe timpul lui Iosua intr-o zi soarele a stat pe cer toata ziua, deci fata de ziua data lui Moise sambata ar fi cam duminica.
Și v-am răspuns, nu știu de ce tot reluați lucruri deja lămurite. Evreii nu aveau radiotelescoape, ei calculau ziua după apusul soarelui. Dacă soarele n-a apus, însemna că încă nu se terminase ziua. Simplu!

P.S. V-aș mai spune ceva legat de ziua aceea bublucașă din timpul lui Iosua, dar mi-e teamă că vă încurc mai rău.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 23:53:09
Senior Member

Implicit

Citat:
Vă rog nu mai faceți afirmații neverificate. Chiar așa se numeau: [שַבָת] sabat! Citiți de exemplu Lev.23,32, unde nu e vorba de sâmbătă, ci de o altă sărbătoare numită sabat (= odihnă).
Iar le incurcam. Eu am comentat ce scria in acel articol. Iar acolo spunea ca inainte ca Dumnezeu sa-i dea lui Moise ziua de odihna nu se mentioneaza sabat, dvs. ati dat o mentionare de dupa acea data. In Biblia ortodoxa scrie odihna, nu sabat, dar asta nu are importanta.
Citat:
De crearea pământului știau și înainte de Moise. Adam i-a povestit lui Set, Set lui Arpacșad, Noe, Sem, Avraam, etc. Ce-ați pățit, v-ați lepădat brusc de Sfânta Tradiție?
Si doar evreii nu stiau, de aceea Moise le-a aflat de la Dumnezeu. Ca Adam i-a povestit lui Set si asa mai departe stiu doar adventistii, ca din alte surse nu gasim. Interesant e ca Adam o afost creat in ultima zi, se poate pune intrebarea daca stia si el ce a fost inainte.
Citat:
Și v-am răspuns, nu știu de ce tot reluați lucruri deja lămurite. Evreii nu aveau radiotelescoape, ei calculau ziua după apusul soarelui. Dacă soarele n-a apus, însemna că încă nu se terminase ziua. Simplu!
Evreii da, dar fata de creatie ziua s-a decalat cu o jumatate de zi cel putin. Ca doar adventistii sustin ca s-a pastrat exact ca la creatie.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 07:22:31
Banned

Implicit

Citat:
In Biblia ortodoxa scrie odihna, nu sabat, dar asta nu are importanta.
Bineînțeles că scrie cum i-a venit mai la îndemână traducătorului. Luați de exemplu Col. 2,16 unde cuvântul original este "sabate", iar versiunea ortodoxă traduce "sâmbete", deși e vorba de sabate ceremoniale, nu de sabatul zilei a șaptea.

Citat:
Si doar evreii nu stiau, de aceea Moise le-a aflat de la Dumnezeu. Ca Adam i-a povestit lui Set si asa mai departe stiu doar adventistii, ca din alte surse nu gasim.
Găsim și din alte surse. Exemplu povestirea potopului găsită la popoare total izolate de grupul euro-asiatic. Știți ce este cu adevărat interesant? Faptul că se arată neîncredere în fapte transmise din generație în generație, deși acestea sunt raportate de Biblie; în schimb se acordă tot creditul unor basme ale Sfintei Tradiții ce nu apar de fel în Scriptură!

Citat:
Interesant e ca Adam o afost creat in ultima zi, se poate pune intrebarea daca stia si el ce a fost inainte.
Urâtă suspiciune! Ce vreți să insinuați, că Dumnezeu l-ar fi mințit pe Adam?

Citat:
Evreii da, dar fata de creatie ziua s-a decalat cu o jumatate de zi cel putin. Ca doar adventistii sustin ca s-a pastrat exact ca la creatie.
Domnule, nu înțelegi că evreii nu aveau ceasuri electronice, ei se ghidau după apusul soarelui în calcularea zilei!? Totuși, pentru liniștea dumitale, "decalajul" acela a fost recuperat (4 Regi 20,10-11).
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 14:58:41
Senior Member

Implicit

Citat:
Găsim și din alte surse. Exemplu povestirea potopului găsită la popoare total izolate de grupul euro-asiatic. Știți ce este cu adevărat interesant? Faptul că se arată neîncredere în fapte transmise din generație în generație, deși acestea sunt raportate de Biblie; în schimb se acordă tot creditul unor basme ale Sfintei Tradiții ce nu apar de fel în Scriptură!
Asta cu potopul da, dar ce legatura are cu ceva fictiva ca ziua de odihna inainte de Moise. Asta pe tot globul si in toata istoria (ca am aratat cum era la babilonieni si la egipteni) nu pare, doar la adventisti, care nici macar nu sunt un popor vechi, aparand de vreo 150 de ani.
Citat:
Urâtă suspiciune! Ce vreți să insinuați, că Dumnezeu l-ar fi mințit pe Adam?
De ce sa-l minta, unde scrie ca i-ar fi spus, ca sa-l minta. Ca el apare doar in ziua a sasea, nu avea cum sa stie de la sine.
Citat:
Domnule, nu înțelegi că evreii nu aveau ceasuri electronice, ei se ghidau după apusul soarelui în calcularea zilei!? Totuși, pentru liniștea dumitale, "decalajul" acela a fost recuperat (4 Regi 20,10-11
Cum am mai spus, ei nu aveau, dar se pare ca adventistii dupa asta se ghideaza. Deci ziua de sabat trebuie sa fie exact aceea din creatie altfel nu se mantuie. O fi recuperta, dar a recuperat acelasi inteval de timp? Ce insemna 10 liniute? Mi-e teama ca tot a mai ramas ceva si adventistii nu respecta exact ziua creatiei. :)
Uitati, alta problema: ce fac eschimosii, la unii e zi lase luni. :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11