![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai putea să vii cu o referință despre această regulă a virgulei înainte de sau adversativ? Mulțumesc!
|
|||
|
|||
![]()
Aș mai adăuga o observație. De multe ori, atunci când scriem cuvinte care se termină în i accentuat o facem greșit, mai adăugând un i. Exemple: „să afli” (nu „să aflii”); „a ști” (nu „a știi”); „a privi” (nu „a privii”).
E valabilă și reciproca: „să știi” (nu „să ști”); „să fii” (nu „să fi”) ș.a.m.d. Atenție și la următoarele forme: Eu (mie) însumi, însămi Tu (ție) însuți, însăți El, ea (lui, ei) însuși, însăși Noi (nouă) înșine, însene Voi (vouă) înșivă, însevă Ei înșiși, ele înseși lor înșile, însele |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ce știu sigur este că la persoana a treia plural există două situații: 1. Cînd e vorba de lucruri, se folosește "ele, lucrurile înseși". 2. În cazul persoanelor, se folosește "ele, doamnele însele".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Theodor Hristea Mioara Avram Petru Zugun Dumitru Irimia Cornel Dumitriu Iorgu Iordan si "Gramatica Academiei" (oricare dintre editii) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am găsit regulile într-o carte scrisă de Prof. univ. dr. Lucian Chișu, care are la bibliografie "Gramatica Academiei". Cum să înțeleg corect ce scrie mai jos, căci se pare că totuși nu m-am înșelat?... Te rog să mă ajuți să mă lămuresc, pentru că e foarte important pentru mine să mă corectez dacă e cazul. Virgula [, ] * izolează vocative, apoziții, interjecții, cuvinte incidente, de restul propoziției, complemente circumstanțiale și elemente predicative suplimentare situate între subiect și predicat. * desparte complementele circumstanțiale antepuse subiectului; două părți de propoziție diferite care au același regent; atributul explicativ și circumstanțial antepus regentului. * coordonează, prin juxtapunere, elementele componente ale unei părți de propoziție multiple. * în frază, izolează propoziții și fraze incidente, propoziții intercalate într-o altă propoziție sauîntre două coordonate, apozitive. * desparte completivele circumstanțiale cauzale, consecutive, concesive, condiționale, indiferent de poziție, o atributivă explicativă când nu este plasată imediat după termenul regent. * coordonează, prin juxtapunere, propoziții de același fel; prin raportul adversativ și conclusiv (împreună cu conjuncția sau/și copulativ și disjunctiv) dacă este reluată conjuncția. Notă: Nu se pune virgulă ! - între următoarele patru părți de propoziție (indiferent de topică: subiect, predicat, complement directși complement indirect. - între determinant și determinat. - între verbul copulativ și numele predicativ. - între regentă și subiective, predicative, completive directe, completive indirecte, indiferent de poziție. - între regentă și circumstanțiale de timp, loc, mod, scop, dacă sunt postpuse. Mulțumesc!
|
|||
|
|||
![]()
Te vei lamuri consultand sursele indicate.
Succes! |
|
|||
|
|||
![]()
masculin: eu insumi, mie insumi
feminin: eu insami, mie insemi masculin: tu insuti, tie insuti feminin: tu insati, tie inseti masculin: el insusi, lui insusi feminin: ea insasi, ei insesi masculin: noi insine, noua insine feminin: noi insene, noua insene masculin: voi insiva, voua insiva feminin: voi inseva, voua inseva masculin: ei insisi, lor insisi feminin: ele insesi (insele), lor insesi Scuze pentru lipsa diacriticelor. Last edited by antoniap; 13.04.2011 at 14:05:31. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Se scrie corect izbaveste nu isbaveste....apoi izvor nu isvor...apoi va fi si nu v-a fi....se spune si scrie corect doctorita nu doctora....
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? | antiecumenism | Generalitati | 41 | 20.09.2017 12:11:14 |
Si noi putem sa scriem istoria | dobrin7m | Istoria bisericii | 10 | 18.03.2014 12:15:53 |
Cum sa fac corect? | Dreamm | Generalitati | 7 | 05.10.2011 21:25:22 |
Cum este corect? | cristiboss56 | Rugaciuni | 46 | 23.06.2011 10:41:40 |
Este corect? | alinn | Eutanasia | 14 | 22.02.2007 18:47:20 |
|