Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.06.2014, 23:54:57
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ecuatia fundamentala "Dumnezeu este Isus", fara de care cineva nu poate decat adera la o religie a filozofilor, iar nu la Religia Vietii, mie mi-a fost ascunsa ani de zile. .
Foarte bine punctata ecuatia "Dumnezeu este Isus" . Mi se pare ca adesea lumea vorbeste de un Dumnezeu abstract, ca de o credinta abstracta, populeaza pamantul cu zeci de teorii si restrictii ,si uita acest adevar simplu "Dumnezeu este Iisus" . Ca si cum cultura noastra omeneasca si filozofia noastra ar insemna prin ea insasi ceva , si nu am datora totul intruparii lui Iisus-Cuvantul.
Prea adesea lumea uita ca Lui ii datoram totul.

Acum imi vine in minte idea ca intalnirea cu Iisus nici nu are o data anume,ca este de fapt o reintalnire , ca El era de la inceput in noi, ca "El este lumina care lumineaza pe orice om care vine in lume "
Si in clipele ateismului si framantarii mele , El era cu mine.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2014, 21:52:55
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Foarte bine punctata ecuatia "Dumnezeu este Isus".
As completa ca Dumnezeu este Tatal, Fiul si Duhul Sfant cum bine ne invata Sfanta Traditie.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 00:22:55
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
As completa ca Dumnezeu este Tatal, Fiul si Duhul Sfant cum bine ne invata Sfanta Traditie.
Desigur , dar nu treuie sa uiti ca totusi topicul era despre descoperirea lui Iisus.
Si poate ca e inspirat ales titlul ,pentru ca prin Iisus avem acces la Tatal si prin Iisus ne a fost daruit si Duhul.Prin jertfa Sa avem cunoasterea treimii si pogorarea Duhului si dragostea Tatalui . Fara jertfa Sa , treimea era cel mult o notiune filozofica pentru noi.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 00:34:13
Banned

Implicit

Citat:
Acum imi vine in minte idea ca intalnirea cu Iisus nici nu are o data anume,ca este de fapt o reintalnire , ca El era de la inceput in noi, ca "El este lumina care lumineaza pe orice om care vine in lume". Si in clipele ateismului si framantarii mele , El era cu mine.
Citat:
Si poate ca e inspirat ales titlul ,pentru ca prin Iisus avem acces la Tatal si prin Iisus ne a fost daruit si Duhul.Prin jertfa Sa avem cunoasterea treimii si pogorarea Duhului si dragostea Tatalui . Fara jertfa Sa , treimea era cel mult o notiune filozofica pentru noi.
Oarecum off-topic, extras din Ieromonah Serafim Rose - Cartea facerii, crearea lumii ...

Și zise Dumnezeu: Să facem om după chipul nostru și după asemănare, și să stăpânească peștii mării și pasările cerului și dobitoacele și tot pământul și toate vietățile cele ce se târăsc pre pământ. Și a făcut Dumnezeu pre om., după chipul lui Dumnezeu l-a făcut pre dânsul, bărbat și-femeie i-a făcut pre ei.

Am văzut că zidirea din cele Șase zile e lucrarea Sfintei Treimi, și anume, Tatăl poruncește „Să fie !", iar Fiul zidește. Insă, la zidirea omului, pare a avea loc o sfătuire aparte între Persoanele Treimii. Iată ce spune Sfântul Vasile: "Să facem om". [...] Cuvântul acesta nu mai fusese folosit pentru nici una dintre existențele rânduite. Pentru lumină, porunca a fost simplă: a zis Dumnezeu: Să se facă lumină. S-a făcut cerul, și nu s-a ținut sfat pentru cer. [...] Aici omul încă nu există, dar se ține sfat asupra omului. Dumnezeu nu a spus, la fel ca pentru celelalte ființe: "Să se facă om !" Cunoaște dar vrednicia ce ți s-a dat. Nu ți-a pricinuit obârșia prin poruncă, ci sfat a ținut Dumnezeu, spre a ști cum să aducă la viață această ființă vrednică de cinstire...

De ce oare nu a zis Dumnezeu "Fă", ci "Să facem om" ? A zis așa, ca să poți cunoaște stăpânirea. Că voiește ca tu, luând aminte la Tatăl, să nu tăgăduiești pe Fiul; voiește să cunoști că Tatăl a zidit prin Fiul, iar Fiul a zidit cu voia Tatălui, și că ți se cade să slăvești pe Tatăl în Fiul, și pe Fiul în Duhul Sfânt.

Dar nu a zis: "Și au făcut ei", ca nu cumva să afli aici pricină de închinare la mai mulți dumnezei. Tot așa, Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „De ce, când s-a făcut cerul, nu s-a zis "Să facem", ci, mai curând, să se facă cer, să se facă lumină, și tot așa pentru fiecare parte a zidirii, ci numai aici se adaugă: "Să facem", arătându-se sfatul, chibzuirea și îm-preună-grăirea cu cineva de aceeași cinste ? Cine este cel ce are să fie făcut, de i se dă atâta cinstire ? Este omul - ființă măreață și minunată, mai de preț înaintea lui Dumnezeu decât toată zidirea... Că s-a ținut sfat, chib-zuire și împreună-grăire nu fiindcă Dumnezeu avea trebuință de sfat - să nu fie ! - ci ca prin însăși aceasta să ne arate vrednicia celui zidit...

Și cine este Acela Căruia îi zice Dumnezeu: "Să facem om" ? Este Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie (îs. 9, 6), Fiul cel Unul-născut și însuși Dumnezeu. Aceluia îi zice: "Să facem om după chipul nostru, după asemănarea noastră". Nu zice: "După al meu și al tău" sau "al meu și al vostru", ci "după chipul nostru", arătând un singur chip și o singură asemănare.

In același pasaj din Cartea Facerii în care se descrie zidirea omului, se spune că acesta a fost făcut „bărbat și femeie". Dar ține oare această deosebire de chipul lui Dumnezeu ? Sfântul Grigorie al Nyssei explică faptul că Scriptura se referă aici la o îndoită facere a omului: „Ceea ce a fost făcut "după chip" și ceea ce e azi în stare de plâns sunt !' două lucruri cu totul deosebite. Scriptura spune că a făcut Dumnezeu pre' om, după chipul lui Dumnezeu l-a făcut pre dânsul. Crearea celui ce a fost făcut după chip și-a atins din acel moment desăvârșirea. Dar Scriptura se întoarce din nou și ține să precizeze: bărbat și femeie i-a făcut pre ei.

Cred că toți sunt de părere că acest lucru nu s-a spus în legătură cu Dumnezeu ca model originar, căci, după cum zice Apostolul, în Hristos "nu este parte bărbătească și femeiască". Cu toate acestea, Scriptura ne istorisește că în aceste două direcții s-a împărțit omenirea. Cel puțin așa ni se dă să înțelegem din felul cum s-a compus fraza, căci mai întâi ni se spune: a făcut Dumnezeu pre om, și: după chipul lui Dumnezeu l-a făcut pre dânsul, iar în continuare se adaugă: bărbat și femeie i-a făcut pre ei, afirmându-se, prin aceste cuvinte din urmă, ceva cu totul străin de însușirile lui Dumnezeu.

Cred că prin cele spuse Scriptura ne înfățișează aici o învățătură de mare însemnătate, și ea se cuprinde în următoarele: firea omenească stă la mijloc între două extreme, opuse una alteia, între ființele dumnezeiești și netrupești, pe de-o parte, și viața dobitoacelor și vietăților necugetătoare, pe de altă parte [idee similară cu cea a Sfântului Grigorie Teologul, pe care am citat-o].

Deci, chipul lui Dumnezeu care, așa cum învață toți Sfinții Părinți, ține de suflet, și nu de trupul omului, nu are nimic de-a face cu împărțirea între bărbat și femeie. S-ar zice că în ideea de om a lui Dumnezeu - așa cum va fi omul în împărăția Cerurilor - nu se află parte bărbătească și femeiască; dar Dumnezeu, prevăzând căderea omului, a făcut această împărțire, legată în chip nedespărțit de viețuirea pământească a omului.

Și a plăsmuit Dumnezeu pre om, țărână luând din pământ, și a suflat în fața lui suflare de viață, și s-a făcut omul cu suflet viu.

Aici ni se arată atâta cât putem cunoaște despre felul cum s-a zidit omul. Nu poate fi vreo îndoială că Sfinții Părinți au înțeles prin „țărână" chiar țărâna pământului; dar, când vorbesc de „mâinile" lui Dumnezeu care au „luat" țărâna, ei voiesc a arăta marea grijă a lui Dumnezeu și participarea Sa directă la lucrare. Fericitul Theodorit scrie: „Când auzim în istorisirea lui Moisi că Dumnezeu a luat țărână din pământ și l-a plăsmuit pe om, și voim a afla înțelesul acestui grai, descoperim în el deosebita bunăvoire a lui Dumnezeu față de neamul omenesc. Căci marele Proroc arată, în zugrăvirea facerii, că Dumnezeu a făcut toate celelalte făpturi prin cuvântul Său, iar pe om l-a făcut cu înseși mâinile Sale... Nu zicem că Dumnezeu are mâini... ci spunem că fiecare dintre zicerile acestea arată din partea lui Dumnezeu o mai mare grijă pentru om decât pentru celelalte făpturi."

Sfântul Vasile afirmă că versetul citat subliniază cât de deosebită e obârșia omului față de cea a animalelor: „Mai sus, textul spune că Dumnezeu a făcut; aici spune cum a făcut Dumnezeu. Dacă stihul ar fi spus doar că Dumnezeu a făcut, ai fi putut crede că l-a făcut [pe om] așa cum a făcut și dobitoacele, fiarele sălbatice, verdeața, ierburile. Iată de ce, spre a nu te lăsa să-l așezi în rândul fiarelor sălbatice, dumnezeiescul cuvânt a făcut cunoscută deosebita măiestrie folosită de Dumnezeu pentru noi: țărână din pământ a luat Dumnezeu." Același Părinte ne spune deosebirea dintre „facerea" omului și „plăsmuirea" lui: „Dumnezeu pe omul lăuntric l-a făcut, iar pe omul cel din afară l-a plăsmuit. Plăsmuirea se potrivește lutului, iar facerea, celui după chip. Deci carnea s-a plăsmuit, însă sufletul s-a făcut."

Sfântul Ioan Gură de Aur scrie: „Unii oameni nesocotiți, mânați de propriile gânduri, fără să țină seama de pogorământul cuvintelor Scripturii și fără să aibă o judecată vrednică de Dumnezeu, încearcă să spună că sufletul este din Ființa lui Dumnezeu. Ce nebunie ! Ce sminteală ! Atâtea și atâtea căi de pierzare a croit diavolul celor ce vor să-i slujească ! [...] Deci, când auzi: a suflat în fața lui suflare de viață, înțelege iarăși că a hotărât ca, așa precum a adus la iveală puterile cele netrupești, tot așa a hotărât ca și trupul omului, făcut din țărână, să aibă suflet rațional care să poată folosi mădularele trupului." Există unii astăzi care ar voi să folosească ordinea facerii omului din acest verset spre a „dovedi" că omul a „evoluat" din animalele inferioare: întâi a fost trupul sau firea pământească, iar apoi sufletul sau starea de existență în harul lui Dumnezeu. O astfel de interpretare este cu neputință, dacă acceptăm înțelegerea patristică a facerii omului.

Last edited by AlbertX; 17.06.2014 at 01:00:43.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 01:09:15
Senior Member

Implicit

AlbertX:
Desigur ca totul s-a facut in Treime, pentru ca numai in Treime putea fi dragostea desavarsita.
Dar tot ce ai scris acolo ne ramanea ascuns pe veci , daca Fiul nu se cobora sa ne reintoarca la Tatal.
Si mantuirea omului tot prin Treime se face.
Exista insa in Treime o singura persoana care este OM. Da ,eu amaratul si firul de praf ,si supus al mortii , sunt reprezentat in Sfanta Treime cu firea mea omeneasca , care este si firea mantuitorului meu , Iisus -Dumnezeu si Om
Ce treaba as avea eu cu Tatal si cu Duhul ,de nu ar fi iubirea lui Dumnezeu catre mine , prin Fiul Sau. Oare m-ar duce pe mine mintea sa stiu sa laud pe Tatal,sau sa cunosc pe Duhul? Nu ,caci mintea mea numai la pacat ma duce si la desertaciune . Doar de dragul Fiului Sau ne este dat noua astazi sa vorbim despre taine asa mari. Orice gand despre Tatal si orice chemare a Duhului avem,doar prin Iisus Hristos le avem,El,care a murit pentru noi.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 01:50:45
Banned

Implicit

Citat:
Exista insa in Treime o singura persoana care este OM. Da ,eu amaratul si firul de praf ,si supus al mortii , sunt reprezentat in Sfanta Treime cu firea mea omeneasca , care este si firea mantuitorului meu , Iisus -Dumnezeu si Om ...
iustin10, cred ca afirmatia ta e doar o speculatie filosofica,... stii ce ne spun Sfintii Parinti pe acesta tema ?
De ce sa fac speculatii filosofice pe aceasta tema, nu e mai usor sa citesc ce au spus Sfintii Parinti ?

Extras din Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin:

Despre Sfânta Treime

Credem în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh, în care ne-am și botezat. Căci astfel a poruncit Domnul apostolilor să boteze, zicând: „Botezându-i pe ei în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”. Credem într-unul Tatăl, principiul și cauza tuturora; nu s-a născut din cineva; singurul care există necauzat și nenăscut; este făcătorul tuturora.

Este prin fire Tatăl singurului Unuia-Născut, Fiul Său, Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos și purcedătorul prea Sfântului Duh. Credem și într-unul Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Domnul nostru Iisus Hristos, care s-a născut din Tatăl înainte de toți vecii, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, deoființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut.

Când spunem că Fiul este mai înainte de toți vecii, arătăm că nașterea Lui este în afară de timp și fără de început. Căci Fiul lui Dumnezeu, „strălucirea slavei, chipul ipostasei Tatălui”, înțelepciunea și puterea cea vie, Cuvântul lui cel enipostatic, icoana substanțială, desăvârșită și vie a nevăzutului Dumnezeu, nu a fost adus din neexistență la existență, ci a fost totdeauna împreună cu Tatăl și în Tatăl, născut din el din veșnicie și fără de început.

Cele trei ipostase supradumnezeiești ale Sfintei Dumnezeiri participă primei însemnări, agenhtos, căci sunt de aceeași ființă și nezidite. Celei de a doua însemnări nu participă deloc, deoarece numai Tatăl este nenăscut agenitos, căci nu are existența de la o altă ipostasă. Numai Fiul este născut, căci s-a născut fără de început și în afară de timp din ființa Tatălui.

Numai Duhul Sfânt purcede din ființa Tatălui, nu prin naștere ci prin purcedere. Astfel ne învață Sfânta Scriptură. Dar modul nașterii și al purcederii este nepătruns de minte.

De asemenea, credem și în unul Sfântul Duh, Domnul și făcătorul de viață, care purcede din Tatăl și se odihnește în Fiul, împreună închinat și slăvit cu Tatăl și cu Fiul, ca fiind de aceeași ființă și coetern. Credem în Duhul cel din Dumnezeu, cel drept, cel conducător, izvorul înțelepciunii, al vieții și al sfințeniei. El este și se numește Dumnezeu împreună cu Tatăl și cu Fiul; nezidit, dcsăvârșit, creator, atotstăpânitor, atoatelucrător, atotputernic, nemărginit în purtare; El stăpânește întreaga zidire, dar nu este stăpânit; îndumnezeiește, dar nu se îndumnezeiește; desăvârsește, dar nu se desăvârsește; împărtășește dar nu se împărtășește; sfințește, dar nu se sfințește; mângâietor, deoarece primește rugăciunile tuturor; în toate asemenea Tatălui și Fiului; purces din Tatăl și dat prin Fiul, este primit de toată zidirea. Zidește prin El însuși, dă ființă universului, sfințește și ține.

Enipostatic, există în propria lui ipostasă, nedespărțit și neseparat de Tatăl și Fiul, având toate câte are Tatăl și Fiul afară de nenaștere și naștere. Tatăl este necauzat și nenăscut, căci nu este din cineva: El își are existența de la El însuși și nici nu are de la altul ceva din ceea ce are, ba, mai mult, El este în chip firesc principiul și cauza modului de existență a tuturor. Fiul este din Tatăl prin naștere. Duhul Sfînt și El este din Tatăl, dar nu prin naștere, ci prin purcedere. Noi cunoaștem că există deosebire între naștere și purcedere, dar care este felul deosebirii nu știm deloc. Nașterea Fiului din Tatăl și purcederea Sfântului Duh sunt simultane.

Așadar, toate câte le are Fiul și Duhul, le are de la Tatăl, și însăși existenta. Dacă nu este Tatăl nu este nici Fiul și nici Duhul. Și dacă Tatăl nu are ceva, nu are nici Fiul, nici Duhul.

Trebuie să se știe că nu spunem că Tatăl este din cineva, ci spunem că El este Tatăl Fiului. Pe Fiul nu-L numim nici cauză, nici Tată, ci spunem că El este din Tatăl și este Fiu al Tatălui. Iar Duhul cel Sfânt spunem că este din Tatăl, și-L numim Duh al Tatălui. Nu spunem că Duhul este din Fiul, dar îl numim Duhul Fiului.

„Dacă cineva nu are Duhul lui Hristos, spune dumnezeiescul apostol, acela nu este al lui”. Mărturisim că s-a făcut cunoscut și se dă nouă prin Fiul. „A suflat, spune Sf. Scriptură, și a zis ucenicilor săi: Luați Duh Sfint”. Fiul și Sfântul Duh sunt din Tatăl, după cum raza și lumina sunt din soare. Soarele este izvorul razei și al luminii. Prin rază ni se dă lumina și ea este aceea care ne luminează și cu care ne împărtășim. Dar nu spunem că Fiul este Fiu al Duhului și nici din Duhul.

Last edited by AlbertX; 17.06.2014 at 02:27:50.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 07:47:59
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
E multa profunzime in mintea acestui copil. Din pacate, comentariile de dupa,(https://www.facebook.com/Gandul.info...403143/?type=1 - multe dintre ele) ne lasa fara grai. Si cand ne gandim ca sta totusi in puterea noastra sa schimbam firea lucrurilor!...
Multumim pentru link!
Cu plăcere! iar cu comentariile - ce să zic... ăștia sunt românii noștri, cică 86% ortodocși declarați !
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 07:52:57
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu L-am descoperit pe Dumnezeu si L-am descoperit pe Isus la date diferite. Spun asta, ca sa arat ca am inceput prin a fi, cum se spune "teist". Ecuatia fundamentala "Dumnezeu este Isus", fara de care cineva nu poate decat adera la o religie a filozofilor, iar nu la Religia Vietii, mie mi-a fost ascunsa ani de zile. Desigur, din cauza solzilor de pe ochi si a induratiei inimii.
Mai in detaliu am vorbit despre asta in acest mai vechi articol.
Interesantă comparația cu "Dumnezeul personal" al mușuroiului de furnici. :)
A doua convertire care a fost - trecerea la greco-catolici? că nu prea mi-e clar... sau asta a fost prima?
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 08:52:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
A doua convertire care a fost - trecerea la greco-catolici? că nu prea mi-e clar... sau asta a fost prima?
In cazul meu, prima convertire, inteleasa ca optiune ferma pentru existenta unui Creator, nu a avut loc la o data anume, ci a fost un proces intins pe o durata de cativa ani, incheiat la sfaristul liceului.

Optinea pentru greco-catolici a fost in vremea studentiei, adica la inceputul anilor 90. Pana atunci nici nu auzisem despre greco-catolici decat tangential, ca realitate istorica, in cadrul "Scolii Ardelene".

A doua convertire, constientizarea existentei unui Dumnezeu "personal" s-a produs dupa vreo zece ani si este in legatura cu...orele de catehism ale fiului mei mai mare. El se pregatea pentru Prima Impartasanie Solemna cand eu, ca sa-i dau un exemplu de tata, m-am impartasit. Nu o facusem de mult, fiindca eu consideram necinstit sa ma impartasesc atata timp cat am dubii privind Prezenta Reala. Azi, stiind ce stiu, as considera ca am facut atunci o impartasire sacrilega si nu as putea sfatui pe nimeni sa repete experienta asta. Dar, pesemne ca Domnul a luat in considerare ignoranta mea si a tratat-o cu indulgenta...dumnezeiasca. In cateva saptamani, nimic nu a mai fost la fel. Am inceput sa merg saptamanal la Sf Liturghie si o Duminica in care nu ma puteam impartasi ceva imi lipsea. Stiu ca suna ca o impietate sa aplic proverbul "pofta vine mancand" la Preasfintele, dar cam asta a fost ideea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 17.06.2014, 09:36:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Convertire la greco-catolici de la..ce?