Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.05.2011, 11:26:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
La ceea ce a spus Mons Vladimir Ghica (să sperăm, declarat fericit cât mai curând) că "a trecut la catolicism ca să fie un ortodox mai bun", ați reflectat ?

Hm, nu stiu daca asa a spus sau asa i s-a pus in gura, in orice caz, cred ca el stie cel mai bine de ce a zis cuvintele astea, noi doar putem sa ne dam cu presupusul si aici fiecare crede ce ii place sa creada.

Personal nu cred ca solutia pentru a deveni un "mai bun ortodox" este sa treci la romano-catolicism, nici macar nu cred ca este printre optiunile unui ortodox.

Last edited by AlinB; 04.05.2011 at 11:28:29.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:44:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Multumesc Alin pentru tot ce ai scris. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, mi-ai inseninat un pic ziua. Chiar am pus la suflet tradarea asta a lui Noesis, cum a zis si Cristi.
N-ai de ce, cum ai scris si tu (desi nu e chiar asa), Noesiaa avea de mult pregatit pasul asta, chiar daca nu perfect constient.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:46:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Adica daca imbini doua dintre darurile pe care ti le-a dat Dumnezeu, mintea si credinta, si le folosesti, ajungi sa nu mai deosebesti adevarul? Dumnezeu nu ne da niciodata daruri care, folosite cum trebuie, ne duc la pierzare...

A explicat Dl. Dragomir mai bine. Dimpotriva, a fi catolic inseamna a fi ortodox si mai mult...Nu mi s-a cerut sa renunt la nimic din ceea ce fac ca si ortodox, de exemplu. Dar acum pot sa citesc si Acatistul Maicii Domnului, si sa recit rozariul in romaneste sau latineste sau chiar olandeza, pot sa ascult si Byzantion si Palestrina si Bach, pot sa citesc si pe Sf. Ioan Hrisostomul si pe Sf. Augustin, pot sa imi fac semnul sfintei cruci si de la stanga si de la dreapta, pot sa am pe acelasi perete si icoane in cel mai pur stil bizantin si cel mai latinesc crucifix, fara sa imi spuna careva ca ma indepartez de "traditia stramoseasca"... sau ceva de genul "ce fel de catolic esti tu daca citesti din Ioan Hrisostomul, cand ar trebui sa citesti numai Thomas Aquinas!" Citesc si...si. Si sf. parinti orientali, dar si cei occidentali. Scrierile lui Franciscus de Sales mi-au fost de real folos in viata de zi cu zi. Jesu Dulcis Memoria (melodie, cu versuri scrise de Bernard de Clairvaux, imi mangaie sufletul. La fel cum nu ma satur sa ascult Ingerul a strigat. Si mai mult decat toate, pot sa ma bucur din tot sufletul ca Benedict XVI, urmasul Sf. Petru si piatra pe care sta unitatea si Biserica lui Hristos, este si al meu parinte...si dupa cum spune Sf. Scriptura, dupa fructe ii veti cunoaste, vocea episcopului de la Roma este, pana in ziua de azi, si va fi, cea mai respectata si cea mai ascultata voce a vreunui crestin din toate timpurile si de pe toate continentele.

Imi pare rau ca te-am intristat. Ai citit vreodata ceva din Sf. Augustin? Nu? A aparut la sfaritul anului trecut o editie minunata a Confesiunilor lui, la editura Nemira, traducere foarte buna, cu foarte, foarte multe explicatii si notatii. O placere de a o citi. Si: Fericitul Augustin a fost Sfantul Augustin in BO pana pe la sfarsitul sec. XiX, inceputul secolului XX. Anastasie Crimca, sfant in calendarul roman-ortodox din sec. XVII, il numeste pe Augustin sfant, nu fericit. La fel cum imaculata (neprihanita) zamislire a Sf. Fecioare Maria, ca si purgatoriul, de altfel, era marturisita de multi ortodocsi fara probleme pana pe la mijlocul sec. XIX.

O decizie de asemenea importanta nu se ia fara rugaciune si cercetare, si nu se ia la inspiratia momentului.
Fara suparare, dar tot ce ati scris mai sus este practic apa de ploaie in fata a ceea ce este poate cel mai important si defineste cred apartenenta la adevarata ortodoxie, nu cea inchipuita de romano-catolici sau pe alocuri de catre protestanti care incearca sa se defineasca ca ortodocsi in cursa pentru prozeliti.

Nu va veti mai putea niciodata impartasi la ortodocsi.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:49:01
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nici trist, nici adevărat. Trist este să vedem atât de des spiritul schismatic care vâjâie printre clerul și credincioșii care își spun ortodocși. Dacă cineva care are alt calendar din care își face cult și ascultă de "urmașul lui Ghenadie" poate fi considerat ortodox, atunci dați voie și cuiva care sărbătorește Paștele după Echinoxul nou și ascultă de "urmașul lui Petru" să se considere ortodox. Și, dacă atâția "ortodocși" își batjocoresc patriarhul, mitropolitul, pe ceilalți patriarhi și episcopi în frunte cu patriarhul ecumenic, socotindu-i vânduți agenturilor străine, famazoni, pui de vipere, lupi în blană de oaie, etc, care nu cu BOR și cu alte Biserici în comuniune cu ea sunt, ci cu o Biserică imaginară condusă de vreun schimnic Varzuvie pierdut de singurătate prin munți, atunci dați voie și celor care îl iubesc și îl ascultă pe Papa și pe ceilalți episcopi rânduiți să se socotească ortodocși. În sfârșit, dacă prin "ortodoxia credinței" înțelegeți a urma învățătura lui Cristos așa cum o știm de la El Însuși, de la Apostoli și de la Sfinții Părinți și nu a lua numai ce ne convine de la ei, zicând că cele care nu ne convin sunt "păreri personale", atunci noi cu bucurie ne numim ortodocși. Dealtfel, la începutul ei, Biserica mea chiar așa s-a și numit: Biserica ortodoxă unită cu Roma. Nu găsesc nici cea mai mică incompatibilitate între a fi ortodox și a fi unit cu Roma, adică a fi catolic. Suntem mulți cei care ne străduim (cu un succes variabil) să fim foarte ortodocși și foarte catolici.

Iată, atât de aproape, un exemplu din ce spuneam mai sus ! De când au încetat ortodocșii de a-l mai socoti pe Fer. Augustin printre Sfinții Părinți ? Iată calendarul elaborat de ceea ce ortodocșii ar trebui să considere autoritate legitimă: http://www.calendarortodox2010.ro/calendar_iunie.html

Citiți pe cine vă cer arhiereii rânduiți să pomeniți în curând, în ziua de 15 iunie. Vox clamantis in deserto !
Fara suparare, nu ma recunosc in tabloul de mai sus, n-am nimic cu romano-catolicii sau greco-catolicii dintre care nu putini am cunoscut si imi sunt f. simpatici inclusiv autorul postarii de mai sus si altii de pe acest forum, dar totusi nu consider ca este in regula ca un ortodox sa devina romano sau greco-catolic.

Poate nu este o ratacire atat de grava ca trecerea la protestantism de exemplu dar cred ca este o ratacire, o pierdere a vocatiei daca doriti.

Cel care insa s-a nascut romano/greco-catolic si a fost educat in acest sens lucrurile nu sunt chiar atat de tragice, imi place sa cred.

Oricum ar fi insa, Dumnezeu este cel care daruieste mantuirea, sa speram ca vom ajunge pana la urma toti de aceasi parte si binenteles aia buna :)
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:49:36
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Nu va veti mai putea niciodata impartasi la ortodocsi.
Atata timp cat ma impartasesc cu Insusi Hristos, Domnul meu, in Biserica Sa, chiar si in fiecare zi daca doresc si sunt pregatita....ca nu ma pot impartasi la ortodocsi este neimportant.
Vechi 04.05.2011, 11:54:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dimpotriva, a fi in comuniune cu urmasul lui Petru inseamna a fi in intregime ortodox.
Romano-Catolicii au modul lor propriu si amuzant de a defini ortodoxia :)
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:55:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Atata timp cat ma impartasesc cu Insusi Hristos, Domnul meu, in Biserica Sa, chiar si in fiecare zi daca doresc si sunt pregatita....ca nu ma pot impartasi la ortodocsi este neimportant.
Ceea ce arata ca un proaspat romano-catolic pe langa ca are o intelegere superficiala a ortodoxiei nu da doi bani pe catolicism :)

Mediteaza inainte de a raspunde.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 11:56:48
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce arata ca un proaspat romano-catolic pe langa ca are o intelegere superficiala a ortodoxiei nu da doi bani pe catolicism :)
HUh? Insulta fara explicatia de rigoare...tststts!
Vechi 04.05.2011, 11:58:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
HUh? Insulta fara explicatia de rigoare...tststts!
Cum am spus, mediatati mai intai, daca nu merge, rugati-l pe Mihnea Dragomir sa va explice.. :)
Reply With Quote
Vechi 04.05.2011, 12:01:38
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cum am spus, mediatati mai intai, daca nu merge, rugati-l pe Mihnea Dragomir sa va explice.. :)
Okay.....

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 08:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 22:45:09
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 19:51:02